Akinek a második baba még a gyes lejárta előtt született meg (tehát kevesebb, mint 3év különbséggel), kivette a szabadságait mielőtt megszült?
Én így voltam, járt szülési szabi, meg GYED, de nem ugyanazokkal a feltételekkel, mert a szülési szabi alapja már nem a fizetésem volt. Van rá valami szabály, már nem emlékszem. De nagyjából ugyanannyi volt, mint előtte a GYED, meg a második GYED is annyi, mint előtte (illetve kicsivel több, mert változott a minimálbér, valahogy ahhoz viszonyítják.) A szabikat nem vettem ki, mert velem aláíratták, hogy elmegyek 3 év fizetetlen szabadságra. Úgy tudom, hogy az, hogy a szabikat nem lehet átvinni nem vonatkozik kismamákra.
GYES-ről nem lehet elmenni táppénzre úgy tudom, csak akkor ha a munkaadód is beleegyezik. Nekem legalábbis azt mondták. Aztán én inkább nem kuncsorogtam utána.
2év 3hónap van a fiaim között.
a nagy két éves korától a kicsi születéséig járt gyes. + visszavett a munkahelyem, de tudták, hogy terhes vagyok újra. Szabira mentem, és tulajdonképpen, kb 3nap szabim maradt bent, mire elfogytak jött a baba. Szabiról mentem szülni.
tgyás jár most, amit az előző évi átlagkeresetemből számolnak- ami csak a nagyfiam GYed-e volt- és decembertől újra gyeden leszek.
én most töltöm a szabadságaimat, 2,5 év lesz a babák között. kivettem mindet.amikor lejár, megyek táppénzre. a gyesből én nem tudtam volna megélni, azért csináltam így. a gyed, tgyás alapja a szerz.szerinti bérem lesz, kb. ugyanannyi, mint az első babánál(mert nem lesz meg a szüks. biztosított napom)
a munkahelyemen tolerálták, hogy én így szeretném.
szerintem te csináld úgy, hogy ne mondd még meg, hogy terhes vagy, vedd ki a szabikat, aztán majd később megmondod.
Attól függ, hogy mikor a tesó az év melyik részében születik, és a nagy az év melyik részében tölti a 3. évet.
Általánosságban elmondható, hogy jobban jársz, ha kiveszed a szabikat, és elmégy táppénzre, a férjed meg igényi a gyest (egyelőre időkorlátozás nélkül lehet a gyes mellett dolgozni, nemcsak 8 órában!)
Viszont figyelned kell arra, hogy ilyen esetekben az a jövedelem lesz az ellátások alapja, amit a szabadságok alatt (teljes bér), és a betegszabadság alatt (keresőképtelenség első 15 munkanapja, 70%-os bér) kapsz!
Érdemes utánaszámolni, mert amennyiben nem volt a béred legalább 175 ezer bruttóban havonta, akkor kevesebb lesz a juttatás pár ezerrel havonta.
Ha a kicsi úgy születik, hogy a születését megelőző évben a naggyal 6 hónapot meghaladóan gyeden voltál, akkor az ellátások alapja ugyanaz lesz, mint az első babával. Ebben az esetben a gyed ugyanannyi, vagy legfeljebb több lehet (de max. 102900), ám a tgyás akár kevesebb is lehet mint az első babával, hiszen ha nem mégy vissza dolgozni legalább 6 hónapra, akkor a tgyásnak is lesz maximuma, ugyanannyi, mit a gyednek.
Arra is érdemes figyelni, hogy ha a kicsi úgy születik, hogy a születését megelőző évben a naggyal 6 hónapot meghaladóan gyesen voltál, akkor az ellátások alapja csak a MINIMÁLBÉR lesz! Vagyis sokkal kevesebb is lehet mind a tgyás, mind a gyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!