21 hónapos babámat már többször röntgenezték! Lehet ebből később baja?
nálunk már a terhesség alatt is kb. 25 uh volt és utánna is röntgen meg uh-k tömkelege - veseüreg megnagyobbodás-
de azt mondták hogy ha nem öreg 40-50éves gépekkel végzik a vizsgálatot akkor nincs kockázati tényezője.
Nem lesz tőle baja, annyira kis dózisú a röntgensugár, hogy még ha viszonylag sokszor is csinálják, nem okkoz később sem problémát.
"
Kérdés:
Kisfiam 20 hónapos, de már 4 -szer röntgenezték meg! Ebből 3-szor a koponyáját (2-szer beütötte a fejét, 1-szer pedig találtak egy szövetdarabot, amiről később kiderült, hogy nyirokcsomó), egyszer pedig mellkasát vizsgálták! Kérdésem, hogy ez a többszöri "Sugarazás" nem okozhat a kisfiamnál később problémát! Lehetnek majd később un. "szövődményei"?
Válasz:
A mai modern röntgen készülékek már kis sugáradaggal dolgoznak, és technikailag viszonylag jól megoldott a sugárnak a vizsgálandó területre való koncentrálása, illetve gondot fordítanak az egyéb területek "kitakarására", a szórt sugártól való megóvására.
Tehát azt gondolom, hogy ebből nem lesz semmi következmény.
Dr. Péter György "
Köszönöm a válaszodat! Nem tudom mikoriak ezek a gépek, megyei kórházról van szó, remélem nem ilyen régiek!
Jobbulást nektek!!!
Második válaszoló, Neked is köszönöm! Megnyugtató, hogy ilyen válaszokat kapok!
Sajnos itt nem takarták le a babámat, mivel kellett az egész hasi rész a rtg-re, de azt válaszolták, mikor kértem, hogy ilyen kicsi korban az ivarszerveket még nem veszélyezteti.
Nektek is jobbulást
a kislányom már meggyógyult - csecsemőkori volt - most már csak évente van egy db uh.
kérdezz utánna
Carmen, örülök, hogy már meggyógyult a gyermeked!
Persze, utána fogok kérdezni, és ha modern a gép, legalább most már megnyugodhatok! További szép napot!
Ezt előre nem lehet megmondani. Mert ki tudja, de szerintem jót biztos nem tesz neki. Viszont mit tudsz csinálni, ha mindig nyomós oka van.
Régen viszont egy évben egy röntgenezést javasoltak, erre határozottan emlékszem és ehhez képest még modern gépekkel is soknak tűnik a 7-8. És mivel azt írtad törés-gyanú, idegentest nyelésének gyanúja, tüdőgyulladás-gyanú- volt egyáltalán, amikor beigazolodott, hogy érdemes volt, vagy mind "felesleges", én azért a jővőben jobban átgondolnám, hogy mikor röntgenezzék, modern gépek ide modern gépek oda.
Mondjuk nem írtad fiú vagy lány a kicsid (csak az ivarszervekről), de itt ezt a választ találtam:
Hölgyeknél a petesejteket tartalmazó petefészkek ki is szokták takarni ólomfelülettel, mivel ezek a sejtek nem képződnek újra, és minden kislánynak már születéskor megvan az összes petesejtje. Férfiaknál más a helyzet, mivel a herékben különböző fejlettségi fokban állandóan termelődő spermiumok találhatók.
A másik pedig:
Mindenki tudja, hogy a röntgen sugárzás az egészségre ártalmas, kerülni kell a felesleges vizsgálatokat, a szervezet nem felejti el az előző felvételek sugárterhelését, ezek az életünk során összeadódnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!