Most akkor kell a napi fél liter tejtermék, vagy ez tényleg túlhaladott nézet?
14 hós lányom legnagyobb bánatomra leválasztotta magát, nem cicizik.Tegnap az orvosunktól megkérdeztem, hogy akkor mit adjak neki reggel-este, tejet vagy tápszert? (van egy kis allergia hajlam a családban). Erre ő szinte leszúrt hogy ez mekkora butaság, és ezer éves nézet hogy tej kell a gyerekeknek, mert nem kell, főleg nem fél liter. Hát én csak álltam ott és néztem. A fiam 3 éves, 1 éves kora óta reggel-este 250ml tejet, macikávét, kakaót iszik (szereti nagyon) és azt hittem jót teszek ezzel.
A lányom se eszik olyan sok tejterméket, hogy ebből fedezze, egy kis sajtot eleszeget, 1 joghurtot kb. ennyi. Mellette gyümi, főzi, péksütit.
a múltkor egy műsorben épp ezt a 2 álláspontot ütköztették, semmi nem sült ki a végére. Egyik orvos volt, másik dietetikus, egyik bizonygatta, hogy muszáj tejet, tejterméket fogyasztani, másik bizonygatta, hogy csak az ember issza más állít tejét helytelenül, nem neki "készült".
főleg a tejet szídták, a túró, joghurt már nem váltott ki akkora külömbséget.
én annyi következtetést vontam le, hogy túl sok tejterméket nem fogok fogyasztani, és adni sem a babámnak, ha már eszik.
Háááát, ez jó kérdés. 1 éves korig mondják a napi fél liter tejalapú táplálékot.
Szerintem először tejitalt próbálj adni neki, hiszen ahogy Te is írtad, nem eszik túl sok tejterméket, és azért a fehérjére szüksége van a fejlődő szervezetnek.
Ez állati nagy vita az utóbbi években de az igazság az hogy a sajtban és a tejtermékekben sokkal koncentráltabban van a kalcium mint ha a gyerek meginna egy fél liter tejet jobban jár ha eszik pár szelet sajtot v. két deci joghurtot.
én is kardoskodtam otthon a tehéntej miatt mert én csak hidegen szeretem a férjem laktózérzékeny és a gyereknek meg mindenki egyből kakaót akart adni..
végül egy éves korában megkóstoltattuk vele a tejet és mint kiderült ő is hidegen szereti meg néha megissza a kakaót is.
Ez igen nehéz kérdés az utóbbi időben. Én csak néhány érvet és ellenérvet sorolnék fel a teljesség igénye nélkül. Először is a tej egy állati eredetű termék, aminek következtében nagyon nehéz lebontani a szervezetnek és így igen csak megterheli a gyomrot és a bélrendszert is. A bolti tej egy olyan termék, ami lassan már képen se látott tehenet, mert annyira fel van higitva, hogy csak a jó isten tudja, hogy mi minden van benne. Én még életemben nem láttam egy tejre se ráírva, hogy mennyi kálciumot tartalmaz. Ugyanakkor természetesen egy nagyon finom ital.
A fehérjét nem tudom igazán miből pótolhatnád, de hidd el ha csak nem vagytok meggyőzött vegák, akkor a gyerkőc előbb utóbb elkezd húst enni.
A kálcium pedig rengeteg zöldségben és gyümölcsben van benne. Valamint a rizstejet ajánlom, mivel az növényi eredetű és ebből kifolyólag könnyebben emészthető és az allergiát is megelőzi.
A kislányom tejfehérje allergiás, így mi csak egy kis trappista sajtot (amiben rengeteg a kálcium) és a zöldségeket és gyümölcsöket eszünk, de minden fél évben van általános vérvétel és nem hogy romlana a vérben lévő vitaminok és köztük a kálcium jelenléte, hanem egyre jobb és jobb eredményei vannak. Szóval nem biztos, hogy annyira hiányzik neki az a tehén tej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!