Hasznalhatom a xylitet 6 hos babanak edesitesre?
Inkàbb barna cukor, cukor, szőlőcukor.
Hiába természetes, feleslegesnek tartom ezeket a cukor pótlókat!
Minek?! A cukorra szüksége van az ember szervezetének, úgysem evőkanál számra kapja, és nem attól híznak el az emberek
Én is inkább gyümölcscukrot használok, mint az ilyen mesterséges vackokat...
Egyébként a rendes cukor sem ördögtől való. Répacukorból van!
Előírások
Az édesítőszereket a 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet szerint nem szabad használni – kivéve, ha erre külön rendelkezés lehetőséget ad – a csecsemők és kisgyermekek számára előállított élelmiszerekben, beleértve a nem egészséges csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszereket is.
Ha kevés cukrot használsz, az sem fogja tönkretenni a fogait, hidd el. Teljesen kikerülni úgysem fogod tudni, amíg ki nem jönnek a tartós fogak, semmi cukrosat nem fogsz adni neki, nehogy tönkremenjenek? Manapság már mindenben van cukor, az anyatejben is, a tápszerben is, babapudingokban, desszertekben, gyümölcsjoghurtokban, stb... soroljam még?
Egyébként szerintem nem édes löttyel kell itatni a babát, hanem vízzel. De ez csak az én véleményem, és hála az égnek 1 éves kisfiam is csak vizet iszik.
"CSECSEMŐK ÉS KISGYERMEKEK TÁPLÁLKOZÁSA KAPCSÁN!
– Tartsuk szem előtt, hogy az édesítőszerek nem használhatók csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekben.
– A gyermekeket születésüktől fogva az élelmiszerek természetes édességéhez „szoktassuk” hozzá!
– Ne szoktassuk hozzá a gyermekeket az édesítőszerrel édesített élelmiszerekhez, illetve az édesítőszerek használatára – hacsak nem indokolt (pl. cukorbetegség)!"
"Energiát szolgáltató édesítőszerek
Az energiát szolgáltató édesítőszerek közé a cukor- vagy polialkoholok tartoznak: a laktit, mannit, maltit (E965), szorbit és a xilit, ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. Ezeknek a vegyületeknek az édesítőképessége a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,0, energiatartalmuk grammonként 2,3 kcal, fogszuvasodást nem okoznak. Hátrányuk, hogy napi 20–30 g feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélperisztaltikát fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi diszkomfortérzést okoznak.
Meg ezt is:
Az arra hajlamosaknál extrém bevitelt követően (200 g) oxalát-kristály lerakódást, ennek következtében vesekövet okozhat.
Meg még ezt is:
Az arany középút
Tekintettel arra, hogy az édesítőszerek adalékanyagok, azt lehet általánosságban megfogalmazni, hogy azok éljenek a használatukkal, akiknek tényleg szükségük van rá, így például a cukorbetegek vagy az elhízottak – nagymértékű elhízás esetén. Ez azt jelenti, hogy 5–6 kg túlsúlynál egy ésszerű táplálkozási program is elegendő, érdemes átgondolni az étkezést és módosításokat tenni, mint édesítőszerrel becsapni fogyasztásunk receptorait."
A xilit az E967-nek felel meg.
"Mellékhatásai
Mivel a cukor-alkoholok nem tökéletesen bomlanak a szervezetben hasmenést okozhat
Állatkísérletek alapján májkárosító hatás valószínűsíthető
Nagy mennyiségben Hipoglikémiát okozhat
A fenti kutatásokat Finn egyetemek végezték, amikor Finnország a xilit legnagyobb előállítója"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!