Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szülés után évekkel is kiderül...

Szülés után évekkel is kiderülhet, hogy oxigénhiány/ szülési sérülés volt?

Figyelt kérdés

14 hónapos a kisfiam. Indított szülés volt, és most olvastam egy cikket, arról amiket nálam alkalmaztak, hogy káros lehet, és oxigénhiányt okozhat a babánál. (Terminus túllépés miatti indítás, sok oxitocin, hosszú kitolási idő, hasbakönyöklés.)

Igazából mindig le vagyunk maradva mozgasfejlodesben, hipoton baba. Az apgar egyébként 9/10 volt, de elgondolkodtam, ha később másban is lemaradunk pl szavak, honnan lehet tudni nem történt e szülési sérülés?

2023. jan. 15. 22:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
51%

Én biztos nem hagynám, hogy megbélyegezzék a gyerekem, csak amikor már egyértelmű súlyos elmaradottság lenne.

Nem a fejlesztésekkel van gond, hanem a megbélyegzéssel. Nagy eséllyel beérik az a gyerek, de a papírján örökké ott lesz, hogy beszédfogyatékos.

Mondjuk ezzel nem vagyok tisztában, de jó gimnáziumba, egyetemre bekerülhet így egyáltalán valaki? Tapasztalata valakinek?

2023. jan. 16. 13:23
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
9,10,11 Beszedfogyatekos azt jelenti, hogy a beszéd területén van elmaradása, lehet beszedhibas, vagy pl. a mi esetünkben beszéd megértésének a zavara, de ide tartozik a dadogas is. Biztos, hogy régen is voltak gyerekek akiknek ez volt a problémája. Emlékszem, hogy első osztály végén buktattak meg gyerekeket az osztályunkban (akkoriban még lehetett), gondolom nem eshetett nekik túl jól 7 évesen, hogy máris megbuknak, valószínűleg most sni-sek lennének és kapnának segítséget. Én nem látom drámaian az sni kódot. Sajátos nevelési igényű, az én lányomra ez igaz, mert logopedusra szüksége van és ezt a kód miatt ingyen meg is kapja az óvodában. Az sni kóddal lehet csak bekerülni olyan iskolába ahol úgy tanítják meg olvasni, hogy ne legyen később diszlexias. A normál általános iskolában pár honap alatt megtanítják őket olvasni és egy beszéd problémás gyereknek ez egyáltalán nem jó. A beszedfogyatekos kódot szinte az összes iskola elfogadja, úgyhogy bárhová járhat. Sok szülő be is iratja a sima suliba. Én viszont úgy gondolom, nem rohanunk sehová és ha már van erre lehetőség járjon olyan iskolába ahol megfelelően tudják fejleszteni és lassan tanítják az olvasást. A kódot le is veszik róluk, illetve a felsőbb oktatásban nem befolyásol semmit, egyetemi felvetelnel az érettségi pontszám számít, nem az sni kód.
2023. jan. 16. 21:52
 13/17 anonim ***** válasza:

4, azt nem tudom, hogy a kérdezőnél mi, nálunk oxigénhiány után, közepesen testszerte hipotónként: 8 hónaposan átfordulás, 10 hónaposan tenyértámasz, kúszás, 13 hónaposan mászás, felállás, kapaszkodva lépegetés, 18 hónaposan elindulás, 3 évesen lépcsőzés, alacsony lépcsőről leugrálás, 5 évesen mászókára mászás, váltott lábas lépcsőzés, páros lábas ugrálás....

Beszéd szintén megkésett, súlyos beszédhibával.

Szociális megkésettség 1 év.

Fejlődési kora 1 évvel lemarad a valóditól. Ennek ellenére kötelezően iskolás, mert eltörölték az SNI-seknek is az 1+1 év halasztást, 7 év 1 naposan kezdenie kellett.

2023. jan. 17. 06:24
 14/17 anonim ***** válasza:
54%

13: Hát, nekem a te gyermeked sem tűnik fogyatékosnak (ti használjátok ezt a szót), bár a beszédét nem hallottam, de a határidők alapján szerintem rendben van, egyedül a páros lábbal ugrálás 5 évesen, ami so-so....

Én természetesen megértem a ti szempontotokat is, és hogy így ingyen jut fejlesztéshez. Ismétlem, nem a fejlesztéssel van gond, én ezt mindig is jó ötletnek tartottam. A megbélyegzés, ami nem tetszik. Higgy nekem, a te gyermekeddel semmi gond nem lesz, mire gimnáziumba megy, sőt, már előbb sem. Akkor eltörlik ezt a kódot? Nem marad örökké "fogyatékos"? Tényleg nem rosszból kérdezem.

2023. jan. 17. 07:38
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
14 a beszedfogyatekos elnevezés tényleg nem hangzik szépen, de nem én találtam ki, hanem ez a hivatalos neve. Igen, az ilyen kódot leveszik, sőt már szó is volt róla, hogy leveszik jövőre, mondjuk ezzel nem értek egyet, lányom egy egyszerűbb mesét sem értelmez helyesen. És a kód nélkül nem is mehetne logopédiai osztályba, ahol lassabban tanulnak, de nem fogyatekosoknak való iskola, csak normál iq-val lehet oda járni.
2023. jan. 17. 08:00
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

14, ingyen fejlesztés...

El vagy te tájolva. Nem túlzok milliókat áldoztunk eddig rá.

Ha az állami "malmokra" várunk nem csak ennyit csúszott volna a fejlődése.

Parhetesen már tudtuk, hogy nagy baj van. Az állami neurológushoz ennek ellenére csak 7 hónaposan került be, amikor már hónapok óta tornára jartunk.

7 hónaposan megkaptuk az állami diagnózist, hogy se járni, se beszélni nem fog, szobanövény lesz. Köszi.

Felírtak ingyenes fejlesztést? Nem. Csak várólistára vettek.

1 év után kerültünk be. Addig csak a 3 havi "kontrollokat" kaptunk, ahol elhordták mindennek, hogy így nem fejlődik, úgy nem fejlődik, miközben semmi segítséget nem kaptunk.

A beszédfejlődés ugyanilyen volt. Előre lehetett tudni, hogy gáz lesz, hivatalosan mégis szartak rá. 5 évesen kerültünk be a szakszolgálathoz is.

2023. jan. 17. 10:52
 17/17 anonim ***** válasza:
55%
Te jò èg, utolsò :( Miben mutatkozott meg pár hetesen, hogy nagy a baja a babának? Hogyan került ilyen súlyos oxigènhiányos állapotba? Most hol tartotok? Ha szabad kèrdezni :)
2023. jan. 17. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!