Szülés után évekkel is kiderülhet, hogy oxigénhiány/ szülési sérülés volt?
14 hónapos a kisfiam. Indított szülés volt, és most olvastam egy cikket, arról amiket nálam alkalmaztak, hogy káros lehet, és oxigénhiányt okozhat a babánál. (Terminus túllépés miatti indítás, sok oxitocin, hosszú kitolási idő, hasbakönyöklés.)
Igazából mindig le vagyunk maradva mozgasfejlodesben, hipoton baba. Az apgar egyébként 9/10 volt, de elgondolkodtam, ha később másban is lemaradunk pl szavak, honnan lehet tudni nem történt e szülési sérülés?

Én biztos nem hagynám, hogy megbélyegezzék a gyerekem, csak amikor már egyértelmű súlyos elmaradottság lenne.
Nem a fejlesztésekkel van gond, hanem a megbélyegzéssel. Nagy eséllyel beérik az a gyerek, de a papírján örökké ott lesz, hogy beszédfogyatékos.
Mondjuk ezzel nem vagyok tisztában, de jó gimnáziumba, egyetemre bekerülhet így egyáltalán valaki? Tapasztalata valakinek?

4, azt nem tudom, hogy a kérdezőnél mi, nálunk oxigénhiány után, közepesen testszerte hipotónként: 8 hónaposan átfordulás, 10 hónaposan tenyértámasz, kúszás, 13 hónaposan mászás, felállás, kapaszkodva lépegetés, 18 hónaposan elindulás, 3 évesen lépcsőzés, alacsony lépcsőről leugrálás, 5 évesen mászókára mászás, váltott lábas lépcsőzés, páros lábas ugrálás....
Beszéd szintén megkésett, súlyos beszédhibával.
Szociális megkésettség 1 év.
Fejlődési kora 1 évvel lemarad a valóditól. Ennek ellenére kötelezően iskolás, mert eltörölték az SNI-seknek is az 1+1 év halasztást, 7 év 1 naposan kezdenie kellett.

13: Hát, nekem a te gyermeked sem tűnik fogyatékosnak (ti használjátok ezt a szót), bár a beszédét nem hallottam, de a határidők alapján szerintem rendben van, egyedül a páros lábbal ugrálás 5 évesen, ami so-so....
Én természetesen megértem a ti szempontotokat is, és hogy így ingyen jut fejlesztéshez. Ismétlem, nem a fejlesztéssel van gond, én ezt mindig is jó ötletnek tartottam. A megbélyegzés, ami nem tetszik. Higgy nekem, a te gyermekeddel semmi gond nem lesz, mire gimnáziumba megy, sőt, már előbb sem. Akkor eltörlik ezt a kódot? Nem marad örökké "fogyatékos"? Tényleg nem rosszból kérdezem.

14, ingyen fejlesztés...
El vagy te tájolva. Nem túlzok milliókat áldoztunk eddig rá.
Ha az állami "malmokra" várunk nem csak ennyit csúszott volna a fejlődése.
Parhetesen már tudtuk, hogy nagy baj van. Az állami neurológushoz ennek ellenére csak 7 hónaposan került be, amikor már hónapok óta tornára jartunk.
7 hónaposan megkaptuk az állami diagnózist, hogy se járni, se beszélni nem fog, szobanövény lesz. Köszi.
Felírtak ingyenes fejlesztést? Nem. Csak várólistára vettek.
1 év után kerültünk be. Addig csak a 3 havi "kontrollokat" kaptunk, ahol elhordták mindennek, hogy így nem fejlődik, úgy nem fejlődik, miközben semmi segítséget nem kaptunk.
A beszédfejlődés ugyanilyen volt. Előre lehetett tudni, hogy gáz lesz, hivatalosan mégis szartak rá. 5 évesen kerültünk be a szakszolgálathoz is.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!