Láttam néhány kérdésnél ezt a kommentet: Ez a név picibabának való, gondolj arra, hogy egyszer felnő az a picibabuci. Mit gondoltok mennyire kell adni ilyen véleményre?
A kicsinyítőképzős és becenevet adásánál azért csak felmerül, hogy miért kell eleve úgy anyakönyvezni, hogy Panka vagy Dorka. Anyuka nyugodtan hívhatja nyulambulamnak is otthon, viszont egy felnőttet formális helyzetben én magam is szívesebben szólítok meg úgy, hogy Anna vagy Dóra.
Engem a családban mindenki egy becenéven szólit, ami időközben már adhatóvá vált, de mit ne mondjak, elég hülyén érezném magam, ha a főnököm, vagy ügyfél hívna így.
A Luca, Liza, Zoé nem is értem miért babanév. Ezek csak most divatos lánynevek, teljesen más kategória, mint egy Panka, Zselyke.
De nézd meg mi lett a Mónikákkal. Azt meg Móninak becézik. Teljes paradicsom?!
Húha, kicsit túlságosan felhúztad magad ezen. De nekem is van ilyen érzésem bizonyos nevekkel, igen. Mi kisfiút várunk, és a Bence meg a Vince voltak nekem olyan nevek, hogy ezek inkább gyereknevek... vagy mintha valaninek a becézései lennének... és valahogy az az érzésem velük kapcsolatban, hogy egy bizonyos kor felett kéne a gyereknek "rendes felnőtt név", csakhogy nem lesz. De ez csak az én fejemben van így, nem zavar, ha más így nevezi el a gyerekét.
A felsoroltaknál nekem csak a Dorka es a Panka lenne problémás, ugyanaz miatt, mint a Bence meg a Vince.
Valamivel idösebb vagyok, már nagymama-dédnagymama korosztály.
Amikor a gyerekeim születtek, egy csomó, ha teljesen megszokott, elfogadott nevek - p. Kata, Boglárka, stb. - akkor jöttek divatba, és rengetegen fennakadtak azon, hogy ilyen beceneveket meg gyerekneveket hogy adhatnak nekik, hogy néz ki, ha felnöttként Kata vagy Boglárka néninek szólítják vagy ügyvéd, orvos, stb. esetben ki veszi komolyan öket ilyen névvel.
Idöközben ezek teljesen megszokott, elfogadott nevek, és senkinek sem jut eszébe, hogy ezelött 35-40 évvel még ezek is furcsának számítottak.
Természetesen vannak nevek, amik szerintem sem igazán jó választások, de amik ma különlegesnek számítanak, azok 15-20 év múlva már a tucatnevek lesznek, és addigra mindenki megszokja öket.
Szerintem bagyonkevés valóban ilyen név van, ami felnőttnek fura
Nem is a felsoroltakra gondolok..
De egy “Orsika” vagy “Gyöngyike”?
Amúgy a Panna nekem tipikus öreges név.
Nem tudom hány Panni nénit ismerek…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!