Ha egy baba egy évesen még csak kúszni tudott, de már mindent csinál annak később lesz valami következménye?
A sztenderd, hogy 1 éves korra már mászik a baba, illetve képes felhúzni magát kapaszkodva állásba. Ha még nem csinálja az nem feltétlen jelent rosszat, de akár jelezhet gondot is. Ezt igazából szakember tudja megmondani.
A megkésett mozgásfejlődés egyébként, ha kezelve van, akkor viszonylag kevés eséllyel okoz olyan maradandó gondot, ami későbbi, akár iskolás korban is kihatással legyen. De még egyszer mondom,ezt csak szakember fogja tudni megmondani. Gondolom, ha ez a helyzet fennáll nálatok jelenleg, akkor a státusz vizsgálaton az orvos és a védőnő már elmondta,hogy kit kell felkeresni ezzel kapcsolatban. Ha még nem jeleztek neked ezzel kapcsolatban, akkor pedig keress fel egy Dévényes szakembert. Max azt mondja, miután megvizsgálta a babát, hogy minden rendben van, de ha ne adj isten gond van, akkor meg segít majd.
4, de miért a DE? Pont az a lényege a kommentjének, hogy még úgy is okozott további gondot, hogy időben elkezdték a fejlesztéseket.
Ha azt se kapja meg egy gyerek, akkor nyilván még nagyobb az esélye, hogy gondot okoz.
5, fuss neki még egyszer! Nem a járás a lényeg, nem azért számított megkésettnek 1 évesen.
Hanem mert akkor még csak kúszott, holott 1 éves korra maszni/állni és kapaszkodva járni kell.
Sok mindentől függ, hogy lesz e később baja.12 hónapos elmúltam mikor másztam,18 hónapos koromba kezdtem járni és simán leérettségiztem, viszont nem lettem diplomás mert lusta disznó vagyok, inkább szakmát tanultam.
Az se mindegy, hogy milyen súlyú a baba, mert pld mikor az enyém mindent idejekorán csinált, mondták hogy ez pld egyáltalán nem jellemző ekkora babákra.(mondjuk mi pont emiatt kezdjük szívni, most 5 évesen, szóval ez se jó)
Elvileg gyerekorvos már 1 év környékén tovább küldi azt a babát vizsgálatra amelyik nem mászik.Ismerősünk babájánál 11 hónaposan mondta az orvos, hogy irány a gyógytorna(dévényire jártak) kb 5-6 torna után beindult a mászás és rendben elkezdett járni még időben.Neki rosszabb volt az egyensúlyérzéke nagyon sokáig, többször esett, de most pld már teljesen beérte a kortársait és rendben van.
"Nem minden gyerek úgy fejlődik ahogy a nagykönyvben meg van írva."
Nem, de pont azokkal van a baj, akik nem tankkönyv szerint fejlődnek.
Amelyik gyerek tankönyv szerint éri el a mozgásfejlődési mérföldköveket, azaz SE túl gyorsan, SE túl lassan, nem hagy ki semmit és elég ideig űzi az egyes mozgásokat és szabályosan, azok közül kerül ki legkisebb eséllyel a későbbi "problémás".
Lehet ezzel veszekedni, csak nem érdemes.
Egyébként a túl gyors mozgásfejlődés pont ugyanolyan arányban okoz bajt, mint a megkésett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!