Baba szem szín?
Sziasztok. 2 hónapos fiam egesz sötét szürke, enyhen kékes arnyalatú szemmel született. Csak jo fenyviszonyoknal lehetett benne latni a kekes szint. Mostanaban viszon elkezdett egyre vilagosabb kek lenni, a kulso resze a szemenek, es ha ugy esik a feny, már nem sötétszürkének látszódik kékes beütéssel, hanem keknek szürkés beütéssel. Tudom,2 éves kora körül is változhat vagy akar még késöbb is, engem az erdekel, hogy az ilyen sotet szurkebol, ha a barna geneket orokolte, akkor nem egybol be barnul? Kicsit fura szamomra hogy elobb mondjuk ki vilagosodik, es azutan lesz barna. Akinek nagyobb a gyereke kinek hogy volt? Férjem csaladjaban mindenki kek szemu, az en csaladomban apanak kék, anyanak zoldes barna-aranybarna, nagyszülőket nem tudom, tesoimnak sotetbarna a szemszine, nekem meg olyan mint anyanak, zoldes barna. Szoval a 3-1aranyban vannak a nagyszulok reszerol, a kek javara, viszont tudom hogy a barna a dominans, es azt is hogy ha csak 1 nagyszulonek lenne kek szeme, akkor is orokolhetne azt a gent, nem szamit hany embernek olyan a csaladbol. Kiváncsiságból merült fel bennem a kerdes, nekem mindegy milyen szinu lesz a szeme :)
Köszönöm ha válaszolsz.
6 éves koromig világoskék szemem volt, és tejfelszőke voltam. A 10 éves képeimen már barna a hajam, barna a szemem, csakúgy, mint ma.
Bármi lehet.
Egyik fiam sötétkék szemmel született, fél éves koráig folyamatosan világosodott, egész szép kék szeme volt már, aztán hirtelen bezöldült. Most 3.5 éves, barna lett pár hónapja 😅
Most a 2 hónapos kisebbik fiamnak ugyanez van, mármint világosodik a sötétkék szeme. Kíváncsi leszek mi sül ki belőle.
Nálunk mondjuk egyszerű a helyzet, párom kék szemű, én is kék szemű vagyok, így 99% hogy kék lesz a babánk szeme. (1% a zöld)
Viszont apukámnak barna, anyukámnak is barna, anyai nagyanyámnak volt kék, mindenki másnak barna, az enyém mégis kék lett.
Ha örökölt tőled bármit ami nem kék, akkor nem kék lesz.
Persze ez azért nem ilyen egyszerű, mert ennél jóval több gén játszik szerepet a szemszínben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!