Kaptam egy doboz sinlacot! Mit és hogyan készithetek vele? Részletesen irjátok le légyszíves!
Remélem, elég részletes:
Sinlac receptek
4-6 hónapos kortól:
Sinlac alap-pép (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
70 g Sinlac por
10 g napraforgóolaj
200ml felforralt, lehűtött víz
Zöldségek (burgonya, karalábé, karfiol, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, cukkini, tök)
Gyümölcsök (alma, körte, őszi-, sárgabarack, banán, – a baba életkorának megfelelően)
Elkészítés: A Sinlac port a vízzel csomómentesen elkeverjük, az olajat hozzáadjuk, ízlés szerint zöldséget, gyümölcsöt vagy cukor nélküli gyümölcslevet keverünk hozzá)
Banános gyümölcspüré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
2 adag, 1 adag kb. 150 g
Hozzávalók:
200 g héjától megtisztított banán
5 ek. Sinlac por
2 ek. Alma- vagy körtesűrítmény, esetleg lekvár
Elkészítés: A banánt összeturmixoljuk, a Sinlac port csomómentesen hozzákeverjük, az alma- vagy körtesűrítménnyel, vagy lekvárral keverjük össze.
Barackhab (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 150 ml
Hozzávalók:
100 g őszibarack vagy nektarin
20 g Sinlac por
50 ml felforralt, vagy lehűtött víz
Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött barackot lereszeljük, a Sinlac port csomómentesre keverjük, a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a barackvelőt alaposan elkeverjük, kissé felhabosítjuk.
Gyümölcs ízű pép
Hozzávalók:
35 g Sinlac por
100 g gyümölcspüré
100 ml forralt, lehűtött víz
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel hígítjuk.
Almafőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 160 ml
Hozzávalók:
100 g savanykás alma
30 g Sinlac por
10 g kukoricacsíra olaj
Elkészítés: Az almát vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben, fedő alatt forrástól számítva 5 percig pároljuk. Az almaszeleteket pépesítjük, majd a Sinlac porral összekeverjük, ha szükséges kevés cukorral édesíthetjük, és az alma főzőlevével hígíthatjuk. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
Brokkoli püré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 ml
Hozzávalók:
120 g friss brokkoli
40 g Sinlac por
10 g növényi olaj
60 ml felforralt, lehűtött víz
Elkészítés: A friss brokkolit apró rózsákra szedjük, kevés vízben megfőzzük, csipet sóval ízesíthetjük. A felpuhított brokkolit merülő mixerrel pépesíthetjük. 60 ml felforralt, lehűtött vízzel Sinlac pépet készítünk, és a zöldségkrémhez keverjük, ha szükséges, forralt vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
Sütemények 12 hónapos kortól:
Burgonyás korong (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
250g Sinlac por
200g burgonya
150g tejmentes margarin
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Sinlac borzaska (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
60g Sinlac por
150g alma
60g rizsliszt
15g cukor
forralt, lehűtött víz
kevés só
fahéj
növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.
Omlós tésztácskák (tej-, tojás-, szójamentes)
1 adag 50 g
Hozzávalók:
200g rizsliszt
50g Sinlac por
125g tejmentes margarin
2 ek. gyümölcs sűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűlve tálaljuk.
Almás rizsfelfújt (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
3 adag, 1 adag kb. 200 g
Hozzávalók:
100 g rizs
150 g édes alma
300 ml felforralt, lehűtött víz
1 ek. kukoricacsíra-olaj
2 ek. Sinlac por
1 kk. almasűrítmény
csipetnyi jódozott só, kakaópor
Elkészítés: A rizst megmossuk, majd olajba forgatjuk, a sós vizet felforraljuk, a rizst beletesszük és forrásig hevítjük. Lassú tűzön 30 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd a sűrítménnyel darabosra mixeljük. A Sinlac port vízzel péppé keverjük. A rizst kis tűzálló tálba tesszük, rá az almát és erre pedig a Sinlac pépet rétegezzük.
Előmelegített sütőben, 180 C-on a középső rácson kb.20 percig sütjük. Kakaóporral megszórjuk. Almasűrítménnyel vagy lekvárral tálaljuk.
Ropogós rozslepény (tej-, tojás-, szójamentes)
1 darab kb.50 g
Hozzávalók:
300 g rozsliszt
100 g Sinlac por
300 ml langyos (felforralt, lehűtött) víz
1/2 ek. jódozott só
Elkészítés: A rozslisztet, a Sinlac port és a sót jól összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Belisztezett deszkán addig nyújtjuk, míg a tészta engedi és nem szakad el. A tésztát 2 órára kiolajozott edényben, nedves ruhával letakarva állni hagyjuk. Kb. 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként kerek tésztalapokat nyújtunk (kb 28 cm). A serpenyőt felforrósítjuk, a tésztát beletesszük, addig sütjük, míg az alja kezd barnulni. Megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Alacsony hőmérsékleten többszöri forgatás mellett ropogósra sütjük. Mind a 8 tésztadarabbal ugyanezt megismételjük, kihűlve tálaljuk.
Sinlac receptek
4-6 hónapos kortól:
Gyümölcs ízű pép
Hozzávalók: 35g Sinlac por
100g gyümölcspüré
100ml forralt, lehűtött víz
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel higítjuk.
Gesztenyefőzelék
Hozzávalók: 20g Sinlac
50g tisztított, főtt gesztenye
50g savanykás alma
szükség szerint forralt, lehűtött víz
6 hónapos kor után 1 kk olaj
Elkészítés: A gesztenyét megmossuk, megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk, pépesítjük. A reszelt almát és a gesztenypürét összekeverjük, és hozzáadjuk a Sinlac port. A vízzel a baba igényeinek megfelelő sűrűségűre keverjük. 6 hónapos kortól 1 kk olajat keverünk hozzá. Csirke vagy pulyka hússal is dúsíthatjuk a főzeléket.
Zöldséges Sinlac krém
Hozzávalók: 35g Sinlac por
120g zöldségpüré
100ml forralt, lehűtött víz
6 hónapos kor után 1 kk olaj
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével. A zöldségpürét ( vízben főtt, pépesített zöldség vagy bébiétel) hozzákeverjük, majd a maradék vízzel szükség szerint higítjuk. 6 hónapos kortól 1 kk olajat keverünk hozzá. Csirke vagy pulyka hússal is dúsíthatjuk a főzeléket.
Sütemények 8 hónapos kortól:
Sinlac borzaska
Hozzávalók: 60g Sinlac por
150g alma
60g rizsliszt
15g cukor
forralt, lehűtött víz
só
fahéj
növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.
Omlós tésztácskák
Hozzávalók: 200g rizsliszt
50g Sinlac por
125g tejmentes margarin
2 ek gyümölcssűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihülve tálaljuk.
Burgonyás korong
Hozzávalók: 250g Sinlac por
200g burgonya
150g tejmentes margarin
só
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Sütemény 12 hónapos kortól:
Csoki golyó
Hozzávalók: 100g Sinlac por
150g tejmentes keksz
100g tejmentes csokoládé
porcukor
szükség szerint víz
Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a Sinlac porral, a porcukorral, és 50g olvasztott csokoládéval. A maradék csokoládét lereszeljük, és hozzáadjuk a masszához. Annyi vizet teszünk a masszához, hogy könnyen formálható, de nem túl lágy masszát kapjunk, amiből kis golyókat gyúrunk. Ízlés szerint darált dióba, vagy mandulaforgácsba is megforgatjuk a golyókat.
Sinlac receptek
4-6 hónapos kortól:
Gyümölcs ízű pép
Hozzávalók: 35g Sinlac por
100g gyümölcspüré
100ml forralt, lehűtött víz
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel higítjuk.
Gesztenyefőzelék
Hozzávalók: 20g Sinlac
50g tisztított, főtt gesztenye
50g savanykás alma
szükség szerint forralt, lehűtött víz
6 hónapos kor után 1 kk olaj
Elkészítés: A gesztenyét megmossuk, megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk, pépesítjük. A reszelt almát és a gesztenypürét összekeverjük, és hozzáadjuk a Sinlac port. A vízzel a baba igényeinek megfelelő sűrűségűre keverjük. 6 hónapos kortól 1 kk olajat keverünk hozzá. Csirke vagy pulyka hússal is dúsíthatjuk a főzeléket.
Zöldséges Sinlac krém
Hozzávalók: 35g Sinlac por
120g zöldségpüré
100ml forralt, lehűtött víz
6 hónapos kor után 1 kk olaj
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével. A zöldségpürét ( vízben főtt, pépesített zöldség vagy bébiétel) hozzákeverjük, majd a maradék vízzel szükség szerint higítjuk. 6 hónapos kortól 1 kk olajat keverünk hozzá. Csirke vagy pulyka hússal is dúsíthatjuk a főzeléket.
Sütemények 8 hónapos kortól:
Sinlac borzaska
Hozzávalók: 60g Sinlac por
150g alma
60g rizsliszt
15g cukor
forralt, lehűtött víz
só
fahéj
növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.
Omlós tésztácskák
Hozzávalók: 200g rizsliszt
50g Sinlac por
125g tejmentes margarin
2 ek gyümölcssűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihülve tálaljuk.
Burgonyás korong
Hozzávalók: 250g Sinlac por
200g burgonya
150g tejmentes margarin
só
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Sütemény 12 hónapos kortól:
Csoki golyó
Hozzávalók: 100g Sinlac por
150g tejmentes keksz
100g tejmentes csokoládé
porcukor
szükség szerint víz
Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a Sinlac porral, a porcukorral, és 50g olvasztott csokoládéval. A maradék csokoládét lereszeljük, és hozzáadjuk a masszához. Annyi vizet teszünk a masszához, hogy könnyen formálható, de nem túl lágy masszát kapjunk, amiből kis golyókat gyúrunk. Ízlés szerint darált dióba, vagy mandulaforgácsba is megforgatjuk a golyókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!