3-4 hónapos babaval, hogy alakul a napirendetek/a nap ritmusa? Hogy altattok napkozben és este?
Nem igazán volt napirendünk. Ha a cicin elaludt, letettem, kivéve, ha arra számítottam, hogy attól tuti fölébred. Akkor altattam az ölemben vagy előre a derekamra kötöttem a hordozót és abba bekötöztem az alvó babát.
Ami állandó volt, hogy 8 körül ébredt, bő 2 óránként szopott (éjjel kicsit ritkábban). Délután volt egy hosszabb alvása, akkor vittem ki sétálni, boltba stb.
Mivel első baba, tudtam alkalmazkodni hozzá minden nap. Cserébe ritkán volt nyűgös.
3 hónapos a kisfiam. Az alvásai már nagyából beálltak, ő még általában 3-4-szer alszik. Elnézelődik a köztes időkben.
2,5-3 óránként eszik, de tápszeres, így ez könnyen beállt és a szundik is ehhez igazodtak.
Szerencsére 2 hete átszokott a kiságyába, azóta csak 1-szer kel éjszaka enni. :)
Köszönöm a válaszokat a
És hogy altatod a kisfiadat?
Kislányom második baba, a nagyobb testvere is itthon van, így nem sikerül annyira kialakitani a ritmust, mint az elsővel. Ha leteszem a kisagyba sir. Ha ringatom elalszik, de felebred, ha leteszem…ha 10bol egyszer elalszik fel óra múlva kel. eléggé el vagyok keserdve.
Mgmondom őszintén sehogy, ő nem szeret sem kézben lenni, sem cumizni... Berakom a kiságyba és eldünnyögi magát kb 10 perc alatt, csak nagyon ki kell tapasztalni, hogy jókor tegyem le. Ha nem megy akkor babakocsiba teszem és ott 5 perc alatt alszik is. Nappal nekem is nehezebb elaltatni, este viszonylag könnyebb, akkor már kellően fáradt. :)
A babakocsit ajánlom, ha ügyes vagy átcsempészheted az ágyába( én béna vagyok ehhez). Meg igazából azt vettem észre, ha álmában teszem le akkor sírva kel, mert azt sem tudja hol van. Könnyebb, ha ott alszik el. Esetleg egy hétvégén bízd rá a férjedre a tesót te meg "tanítgasd" a kislányod. Simogatással, fehér zajjal, rongyival.
3,5 hónapos.
Van egy lazább napirendje, még alakítjuk, nem erőltetek rá semmit de a saját józan eszem megőrzéséhez kell valami rendszer.
Kicsit össze-vissza evett (tápszeres), ezt 3 hete beállítottam kb 3 órásra, és azóta az alvásai is szépen rendeződnek, bár szerintem befigyel a korai alvási regresszió, mert mostanában elromlott kicsit az éjjeli alvása.
Így néz ki valahogy:
Éjjel-hajnalban 2x kel újabban enni - kb 1-2.30 között és 4-5 között.
Visszaalszik hol könnyebben, hol nehezebben, 6.30-7-ig alszik újabban.
Felkel, és onnantól 70-120 percet van ébren - ahogy halad előre a nap, egyre többet.
Délelőtt két alvás - van hogy az egyik "normálisra", vagyis egy órásra sikeredik, de van hogy mindkettő csak fél óra, de ebben a korban normális. Egyik 8, másik 10 körül, de pontos idejük nincs.
12 körül aztán nekikezd a nagyobb, déli alvásnak, ez 2-3 óra között szokott lenni.
Délután ha mázlim van 5.30-ig lemegy egy 1 órás alvás, de ha csak fél órás, és az is korán, akkor még általában egy fél órásra szüksége van lefekvésig, ez most változó, tehát összesen 4-5x alszik.
Lefekvés változó, 6.30-7.30 között - utolsó alvásból mikor felébred, rászámolok két órát, hogy az a végpont, addigra aludnia kell, szóval kb. 75 perccel utolsó ébredés után elkezdjük az esti rutint, és tényleg úgy kb 2 órára az ébredés után "kidől", addigra beleimádkozom a vacsiját is.
Altatás: nekünk bejött hogy altatási rutint vezettem be a napközbeni alváshoz is: redőny le, fehérzaj be, őt beteszem a hálózsákba, cumit beteszem a szájába és karba veszem, jobbára 5 perc és bealszik, mert érti a jeleket (na meg fáradt is akkora már, fáradtság jelei nélkül nem is próbálkozok altatással). Sajnos nekünk csak éjjel jön be néha az "ébren teszem le" taktika, napközben nem tud még bealudni magától, majd ezen lassan dolgozni kell nekünk is. De újabban olyan mélyen alszik 10 perc után is, hogyha leteszem durmol tovább.
Egyébként a fél órás nappali alvások sajnos nagyon gyakoriak ebben a korban. De a rutin - mind a napi, mind az altatásos - tényleg hasznos lehetne nektek. Persze csak ha te is annak érzed, és azért kell kis idő, mire a gyerek is belejön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!