Autista gyermek testvére/i is autisták lesznek?
26 évesen szültem a kisfiamat, az apa akkor 30 éves volt, és szegény autista, idén lesz 5 éves.
Nem tud beszélni, magáról gondoskodni, nem érti mit probálunk neki mondani, de igyekszünk itthon tanítgatni alapvető dolgokra, viszont vagy nagyon lassan haladunk vagy egyeltalán.
Most én 30 éves vagyok a férjem pedig 34, és azon gondolkodunk, hogy jó lenne egy testvér a fiúnknak, de nagyon félünk, hogy ő is autista lesz.
Olvastam valami olysasamit, hogy minél nagyobb a korkülönbség a testvérek között annál kevesebb az esély rá, hogy a második gyermek is beteg lesz. Azonban máshol pedig azt olvastam, hogy több mimt biztos, ha az első gyerek beteg, akkor a második, illetve a többi is az lesz.
Sem az én családomban, sem a férjemében nem volt eddig példa erre a betegségre...
Persze orvosokhoz is ellátogatunk majd, ha egyszer eldöntjük, hogy tényleg vállalunk még egy gyereket.
Azonban kiváncsi vagyok, mit tudnak az itteni szülök erről, esetleg volt-e ilyen tapasztalatotok? Vagy ha a kistestvér is autista lett?
A válaszokat előre is köszönöm!
Igen, édes testvéreknél nagyobb a kockázat. Nem vagyok biztos benne, de talán a Jön a baba c. műsorban volt egy anyuka, akinek már volt 2 autista gyermeke és a 3.-at várta és eleinte úgy tűnt rendben van de végül ő is érintett lett.
2, inkább fordítva: attól, hogy a tiéd olyan amilyen, nem kéne a problémát elbagatelizálni.
Az Asperger teszi ki a legszűkebb szegmenst az autizmus spektrumzavar közül, úgyhogy inkább tedd össze a kezed!
Az enyém is auti, nagyon értelmes ő is, de irtó problémás.
Kutatják a genetikai okait, még nem találták meg, de biztosan ott a gond. Családon belüli halmozódást vettek észre, de mivel már fél évesen is sokaknak vannak tünetei, így a környezeti tényező elég erősen ki van zárva.
Igen, van rá esély. Én azért megkockáztatnám, meg is fogom, ha a férjemre teljesen számíthatok. Viszont előtte összespórolnék állami otthonra, hogy ne verve és szedálva élje az egész életét szegény ágyhoz kötve.
"Tehát a megyénk összes autista gyereke megfordul nálunk."
Kivéve az enyhén érintetteket, akiknél nem tűnik fel a tanárnak, óvónőnek, vagy nem jelentenek problémát, így nem jelzik.
Szia! Nagyon sokat gondolkodtam ezen, és nagyon sok kutatast elolvastam, mert az első gyerekem autista (igaz level1 tehát enyhének tűnik, de így is nagyon más az életünk mint az atlage.) és mikor elkezdtuk a vizsgálódást, addigra a testvére is megszületett. Sajnos nála is sok minden arra mutat hogy érintett lesz.
Nagyon szeretnék egy 3. gyereket is, és nagyon örülnék ha NT lenne.
Lényeg: legkisebb esély ha az előző terhessegtol 2-5 év telt el a teherbeesésig. Ha a testvér lány. Az anya 35 év alatti. Ha a gyerek születése a téli hónapokra esik.
Van már Magyarországon is elérhető autizmus genetikai panel vizsgálat, mondjuk nagyon drága, és az is csak szazalekokat tud mondani.
Állítólag csökkenti az esélyét, ha D vitamint szedsz, és a terhesség előtt 3 hónappal már szedsz folatot.
Aztán ha van valami autoimmun betegseged vagy cukorbetegség akkor diétázni rendesen.
Forumokrol nagyon sok családot ismerek, sajnos van ahol halmazodik. Van ahol 4-5 gyerek van és mind autista, de általában a 2-3. gyerek után nem vállal a legtöbb ember gyereket.
Most két embert is ismerek, ahol 2 gyerek auti, és most született 3., vagy most fog februárban. Nagyon szurkolok nekik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!