Ki kaphat emelt családit?
ezt találtam:
De rá is kérdezhetsz az orvosodnál,,mert ő meg tudja mondani,hogy jár e,és ha igen úgy is neki kell kiállítani a papírt,amivel az Államkincstárba kell menni
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény
Ellátás típusa havi összege
1. családi pótlék
- egygyermekes család 12 200
- egy gyermeket nevelő egyedülálló 13 700
- kétgyermekes család 13 300 (gyermekenként)
- két gyermeket nevelő egyedülálló 14 800 (gyermekenként)
- három v. többgyermekes család 16 000 (gyermekenként)
- három v. több gyermeket nevelő egyedülálló 17 000 (gyermekenként)
- gyermekotthonban, javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél, ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek, valamint a családi pótlékra saját jogon jogosult 14 800 (gyermekenként)
- tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család 23 300 (gyermekenként)
- tartósan beteg, súlyosan fogyatékost nevelő egyedülálló 25 900 (gyermekenként)
- 18 éven felüli tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos személy 20 300 (gyermekenként)
2. gyermekgondozási segély
- alapösszeg 28 500
- ikrek esetében 57 000
3. gyermeknevelési támogatás 28 500
4. anyasági támogatás
- alapösszeg 64 125 (!egyszeri!)
- ikrek esetében 85 500 (!egyszeri!)
Tartós beteg papír kell.
Ha voltatok vizsgálaton, ahol megkaptátok a diagnózist, akkor azt kell elvinni a gyerekorvoshoz, ő állítja ki a közgyógy. papírt.
A MÁK honlapján le lehet tölteni a nyomtatványt, azt a kezelőorvosnak kell kitöltenie, és el kell küldeni a MÁK címére. Így kapod a kiemelt családi pótlékot.
Köszönöm,főleg az utolso elöttinek!!
azt se tudtam h a GYES is 10 éves korig járhat.
Meg az utazási kedvezményekröl se hallottam még,igy nagyon hálás vagyok nektek.
Nem jár tejcukorérzékeny gyereknél 2 éves korig. Mi 2 orvosnál is voltunk és egyik sem írta alá a papírt. Azt mondták azért kapom 90% támogatással a speciális tápszert.
Ismerősöm hasonló cipőben jár és neki sem adták meg.
2 éves kor után jár, mert elméletileg akkor már nem növi ki.
Köszi,ismerőseim kapnak,pedig ott is kicsi a gyerek.De ha van papir,akkor a bölcsiben is 50%os kedvezmény van az étkezésnél.
Sajna egyre rosszabb nálunk,egyre kevesebb tejes dolgot bir a gyomra.Mire időpontunk lesz,akkor tölti utána egy héttel a 2. évét a fiam.
Az 5/2003. rendelet tételesen felsorolja, hogy mik azok a betegségek, állapotok amik fennállása esetén egy gyerek tartósan betegnek minősül. A lenti idézet a rendelet szövegéből való:
"Egyéb súlyos gasztroenterológiai betegségek (pl. terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, mely 2 éves kor felett is fennáll)"
Tudom, hogy mindenkinek a maga baja a legnagyobb, de viszonyítási alapkánt. pl. egy nyitott szívműtéten átesett gyerek, amennyiben nem marad maradvány tünete és nem szorul gyógyszeres kezelésre sem akkor a műtét után egy évig tartósan beteg csak. A törvényben szerepelő betegségek nagy része igen súlyos állapot. Én azt gondolom, hogy akkor igazán szerencsés egy szülő, ha a gyereke nem fér bele a rendelet szövegébe.
Igen, jár, ha szakorvos ad róla igazolást, és kitölti -vagy legalább aláírja a formanyomtatványt. Ezzel egy évre kapjátok meg az emelt családit.
Mi most megyünk majd felülvizsgálatra, kíváncsi leszek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!