Tudnátok nekem segíteni,hogy könnyebben menjen a névválasztás a kicsinek?
Én az alapján keresgélek, hogy passzoljon a vezetéknévhez, és lehessen becézni. Sok olyan név tetszik amit vagy jóformán sehogy, vagy csak bénán lehet becézni, azokat lehúzom.
Lehet, hogy nem a legjobb példa de nekem tetszik az a név, hogy: Marián, de most hogy lehet becézni? Mari? Marcsi? Marika? Ezek egyből mennek a kukába.
Lányokból meg pl a Karina, de az is Kari, Karcsi, Karesz?
Úgyhogy maradnak a listán a jobban becézhető nevek, amik passzolnak a vezetéknévhez, hasonló csengésűek, a fele meg úgyis oda lesz amikor kiderül a baba neme, tehát akkor már talán egyszerűbb lesz választani.
Plusz ami nekem fontos: NEM mondjuk el előre senkinek, hogy ne bizonytalanítsanak el, ne szóljanak bele.
Nem kell feltetlenül becezni. En se becezem a lanyomat peldaul. Csufolo nevet vagy bece nevet amugy mindenre ki lehet talalni ha arrol van szo.
Talaljon a vezetek nevvel a kereszt nev. Ne legyen ciki a gyereknek felnött koraban sem. En peldaul egy Napsugar nevü babat aranyosnak tartok de felnöttkent nem tudnam ha örülnek e egy ilyen nev valasztasnak.
En olyat valasztottam ami külföldön is meg allja a hejet ha arrol van szo:) es a nev jelenteset is figyelembe vettem de ez nem mindenkinek fontos.
Ami nekem szempont volt hogy passzoljon a vezeteknevvel akkor is ha Magyarorszagon es akkor is kulfoldon fog vegul elni vagy csak cserediakoskodik.
Igy esett ki az osszes KA-ra vegzodo keresztnev mivel a vezeteknev KA-val kezdodik, kulfoldon ez ...Ka Ka.....
Ezen kivul figyeltem h ne legyen nyilvanvalo hulye beceneve, bar aki akarja ugyis csufolja majd vmivel, ne legyen a neveben Cs, sz, zs, ly es lehetoleg ne kerdezzenek vissza mindig, mert tul ritka vagy ketfelekeppen lehet irni, elirni.
Alapvetoen azt gondolom hogy a gyerek magatol legyen kulonleges es nem a neve miatt, plusz elore nem tudjuk de lehet h a gyerekunk epp kerulne a "rivaldafenyt", mikozben egy fura nevvel bebiztositod h ne tehesse. A gimiben es az egyetemi evfolyamomon is en voltam az egyeduli a nevemmel, en nem szerettem hogy mindenki tudja h en ki vagyok.
Neztem gyakorisagot es nem adtam ket keresztnevet h ne szivjon mindig a lekormolesevel. Majd ha nem tetszik neki, megvaltoztatja.
2ev mulva teljesen veletlenul kulfoldre kerultunk es azota is aldom a megerzesemet h nem adtam bonyolult neveket.
Amugy a 3.nal a ferjem kijelentette h az es csak az es mivel tetszett a nev, fejet hajtottam elotte, nem futtattam meg a szokasos szuroimen, ilyen is van.
A listadbol az Izabella listas volt nalunk is.
Húzzátok ki cetlikről. Legyen mindenből több belekeverve, és mindig rakjátok vissza, és amelyiket a legtöbbször kihúzzátok, vagy lehet mindegyikből egy is akár; lehet az is, hogy az első, amit kihúztok. Vagy az első 3 amit kihúztok, abból végül választotok; stb.
Meg amúgy még pl gondolkodjatok el,hogy milyen kezdőbetűvel képzelnétek, milyen kezdőbetűvel szeretnétek. Akár vizualizáljatok magatok elé egy betűt, hogy melyik lenne a legszebb. Akár direktben többféle betűt is magatok elé vizualizáltok egymás után, és amelyik a legszebb-ben jelenik meg; vagy pedig amilyen betű először megjelenik a szemetek előtt (nem kell fizikailag, csukott szemmel is jó)
Az elképzelt teljes név elé odatettük, hogy "Dr.".
Így választottunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!