Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ebbe most hogyan vigyek...

Ebbe most hogyan vigyek rendszert? Hogyan változtassak a napirenden?

Figyelt kérdés

1-2 hete felborult a napirendünk, ami tkp. tök normális, mert 4,5 hónapos kisfiam sokkal érdeklődőbb, másabbak az igényei, mint eddig.

már beállt a napi 5x-i étkezésre (7, 10, 13, 16, és fürdés, vacsi este 7-kor). az esti rutin szuper, az működik. megetetem, lerakom és elalszik a helyén.

napközben viszont már nem tud aludni rendesen.

eddig úgy nézett ki a dolog, hogy : evés, büfizés, vártunk kicsit, peluscsere, majd játék, amíg el nem fáradt és bevittem az ágyába, aholelaludt. 1-1,5 órát aludt a következő evésig. felébredt és kezdtük előlről.

most úgy néz ki, hogy eszik, van, hogy rögtön elalszik, fél óra után felébred, játszik, nem mindig bírja a következő etetésig, és megint elalszik 20-30 percre.

vagy eszik, és megy a szokásos menet, majd elalszik, de 30 perc után megint felbred, még fél-1 óra van, mire megint éhes lesz, addig játszunk, vagy egyedül játszik, és utána szól, hogy éhes, megetetem s utána bealszik.

remélem érthető. felborult az alvás menete. próbálom átgondolni, mikor mit ronthattam el, nem tudom.

lehet, hogy tényleg csak amiatt van, hogy már forgolódik, többet mozog, jobban rdekli a világ, tehát változik.

fontos lenne, hogy tanácsot adjatok, hogyan vigyek ebbe rendszerességet?

2010. aug. 22. 10:43
 1/7 anonim ***** válasza:

Szia! Nekünk is felborult a nappali alvás kb 5 hónapos korában. Egyrészt, mert rájött, hogy tud tiltakozni, másrészt, mert már nem annyit aludt, mint előtte.

Én annyit csináltam, hogy először csak figyeltem hetekig, hogy mikor igazán álmos, és akkor leraktam aludni bármikor is, és ha tiltakozott, nem adtam fel. El is aludt egy idő után, kb 4 napig tartott maga a tiltakozós fázis. Amúgy pedig a mai napig nincs fix alvás időpontja napközben, mert nem tudja eldönteni, 1x vagy 2x alszik-e, most 16 hónapos! Van, hogy 9-kor már bedől a fáradtságtól, van, hogy 12-kor megy aludni pont ebéd előtt, van, hogy délutánig kibirja, vagy délután megint alszik egyet a délelőtti mellé... Erőltetni nem akarom, mert amikor hulla fáradt, kár húzni az időt. Úgyhogy szerintem kivárni tudsz leginkább.

2010. aug. 22. 10:56
 2/7 anonim ***** válasza:
Nyugi nem rontottál el semmit, egyszerüen tényleg csak változik, egyre kevesebb lesz az alvásigénye napközben. Figyeld meg hogy kb melyik időpontokban alszik és ahhoz igazítsd az evését. Mert nem jó ha mondjuk álmosan, nyűgösen próbálod megetetni, inkább aludjon még eggyet ahogy írtad, és ráérsz utána megetetni. Ki fog ez alakulni újra. De fog még sokszor borulni a napirendetek ezért, úgyhogy hozzá kell szokni. Az én lányom 1 éves korában tért át a napi egyszeri alvásra, előtte volt többször is napirend változás.
2010. aug. 22. 11:08
 3/7 A kérdező kommentje:

igen, erőltetni én sem akarom. arra gondoltam, inkáb aludjon csak 2x vagy 3x egy nap, de akkor nagyobbat. mert úgy látom, nem igazán jó neki, hogy itt-ott elbóbiskol egy-egy fél órára.

próbálom figyelni, mikor nagyon álmos, d akkor sem alszik öbbet. próbáltam néhány napig, hogy nem hagyo aludin, d akkor annyira elfárad, hogy alig bír elaludni, és szintén csak fél óra lesz belőle.

anak nem látomrtelmét, hogy kijelöljek fix időpontot, hogy márpedig most aludni fogsz, mert ha nem álmos, akkor csak küzdünk feleslegesen egymással.

2010. aug. 22. 11:10
 4/7 A kérdező kommentje:
közben megkaptam a második választis, köszönöm. várok és figyelek tovább és úgy igazítom a dolgokat.
2010. aug. 22. 11:11
 5/7 anonim ***** válasza:

Kevesebb az alvásigénye, és a jövőben is egyre kevesebb lesz. A babák folyamatosan változnak, és az anyukának muszáj valamelyest rugalmasnak lenni, és rendszeresen a gyerekhez igazítani a napirendet.

Én azon a véleményen vagyok, hogy a főbb dolgoknak legyen meg az ideje, a ritmusa (pl. evés, alvás, fürdés). De ezeket sem kell kőbe vésett szabályoknak tekinteni, semmi nem történik, ha egy-egy nap elcsúszik 10 perccel az ebéd, vagy az alvás.

2010. aug. 22. 11:12
 6/7 A kérdező kommentje:

igen, előfordulnak fél órás csúszások is, nem percre pontosak a dolgok, de a sorrend és a menet ugyanaz.

csak ez az alvás. elég össze-vissza megy. de majd kialakul akkor

2010. aug. 22. 12:05
 7/7 anonim ***** válasza:
nálunk is ez volt, csak később, 5 hónap után. Az én lányom is össze-vissza csinált mindent, de nyilván letettem, ha álmos volt. Ekkor még nem döntötte el, hogy mikor mennyit is akar aludni, így volt, hogy fél órát aludt rögtön evés után, vagy úgy kelt fel, hogy azonnal enni kért. Én hagytam, aztán "kitalálta", hogy hogyan szeretné, így délelőtt lett egy rövid és egy hosszabb, majd ebéd után egy jó hosszú és egy röpke alvása, magyarán 4-szer aludt. persze éjszaka is. Most 7 hónapos, hetekig tartott, amíg kialakult, hogy reggeli után kb 2 órával alszik kb. 1 órát, aztán ebéd után kb. 2-3 órát, majd késő délután - általában séta közben - kb. fél órát. De ez nem mindig jön össze, ilyenkor persze nyűgösebb. Én amikor változás volt, nem követtem az evés, játék, alvás sorrendet, mert nem lehetett, erőszakkal nem akartam ébren tartani. Amikor kialakult a mai rend, már tarthatóbb sorrend, de pl. ma később ebédelt, így utána szinte azonnal elaludt, a játék elmaradt de előtte volt hancur a nagyikkal:-)
2010. aug. 22. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!