Ki mit csinálna már?
Megnevelném?
3 éves, nem hiszem el, hogy ez tegnap kezdődött...
Ha nem pakol el, akkor vinném a szemetes zsákot és pakolnám bele azt, ami nem a helyén van. Majd nem is adnám neki vissza a nap végén! Ha másnap is kupi van, ugyanez. Hidd el, egy idő után megtanulná, hogy pakoljon el.
Édességet akar enni? És? Nem tenném olyan helyre, ahol eléri.
Ha ő nemet mond nekem, akkor én is neki. Nincs közös játék, nincs meseolvasás, nincs mese nézés, nincs játék fürdéskor.
“Egész nap édességet enne”
És besétál a boltba, majd a saját fizetéséből megveszi? :) nyilván azt enne, én is azt ennék folyamatosan, ha van itthon, akkor addig eszem, míg el nem fogy. Nem is kell otthon lennie semmilyen édességnek; ha mást nem kér, akkor nincs kaja, éhen halni nem fog, egy kimaradt étkezés után jó lesz az, amit elé raksz.
Az meg nonszensz, hogy megkéred vmire. Te vagy a szülő, a 3 évest nem szépen megkérjük (különösen, ha szemlátomást úgy sem ért belőle), hanem utasítjuk. Ha nemet mond, akkor annak következményei kell, hogy legyenek. Ebben légy következetes, ha egyszer elhangzott vmi, akkor ahhoz mindenképpen ragaszkodj.
Huhú, ilyen nálunk is volt, hogy úgy kitakarítottam a gyerekszobát, hogy csak a ruhák és a bútorok maradtak! Aztán szépen megegyeztünk, hogy aznap minek kell teljesülnie, hogy este visszakapjon egy játékot. Ha épp hisztizős napja volt, akkor egy játék ment vissza a kukás zsákba. Beletelt egy jó időbe, mire mindent visszakapott, de addigra meg is tanulta, hogy este fürdés előtt elpakol.
Egyszerű és kevés szabály legyen, de azt tűzön-vízen át követeld. Ne aggódj, csak egy pár napig kell keménynek lenned, és meg fogja tanulni, hogy nem ér el semmit hisztivel, az lesz, amit te mondasz. Ha anya azt mondja, hogy nincs édesség reggelire, akkor nincs. Ellenkező esetben azt tanulja meg, hogy érdemes kitartóan hisztizni, mert idővel meg fogsz törni, és eléri amit akar. Ezt nagyon gyorsan megjegyzik, aztán ebből lesznek az órákig tartó földön fetrengések.
Néha nehéz, de hidd el, hogy elég pár napig kibírni, és ha látja, hogy a hiszi nem célravezető, nem fektet bele energiát.
Ilyenkor minél jobban le tudod tolni, annál jobb. Otthon simán hagyd is ott, csukd rá a szoba ajtót, és ha lenyugodott, akkor fordulj felé teljes figyelemmel. Kicsit ölelgesd meg, beszélgess vele, stb. Bármire képesek a figyelemért, akár még viselkedni is hajlandóak. 😉
A rendrakásra tényleg az egy bevált módszer, hogy amit elől hagy az megy a felső polcra zsákban. 2 évesen a rendetlenség manó volt ez nálunk, 3 évesen már a szeme előtt raktam el, ha nem pakolt. Persze így is szenvedett pakolás közben. :) sokszor jó ötlet úgy tálalni az elején hogy segítesz neki ha látod, hogy elkezdni. A fiam anno azt mondta, hogy olyan sok a játék hogy nem látja át mit hová kell rakni, ezrrt inkább hagyja. Én elhiszem neki, hogy nem látta a fától az erdőt. Ilyenkor úgy segítek, hogy kissebb részekre osztjuk a rumlit, és ha már pakol türelmes vagyok. Én is pakolok vele együtt, persze jó lassan, mert én 5x vegeznék mire ő a felét elrakja. Idővel megtanulja, hogy kell pakolni és menni fog magától is.
Mindenben legyél következetes, ne engedj belőle. Amit ígérsz tartsd meg.pl Édesség csak rendes étel után, és csak délután. Megtanulják hidd el.
- Nem akar elpakolni maga utan: nalunk erre az valt be, hogy addig nem vehet elo masik jatekot. 3 evesen egyutt pakoltunk el tobbnyire, mikor lattam, hogymast szeretne jatszani, felkialtottam, hogy ,,ajjaj, itt meg nincs rend, nincs hely a masik jateknak, gyorsan pakoljunk ossze!”, vagy jatekot csinaltam belole, ,,na, ki tud tobbet elobb osszeszedni?”, vagy csak tul sok jatek van elol, fogtam egynagy dobozt, es belepakoltam a 3/4-et, amit elraktam a lepcso ala, es forgattam igy par hetente a jatekokat.
- Csak edesseget akar enni: nincs itthon edesseg. Delig szokott lenni gyumolcs, vagy hazi keszitesu suti, palacsinta, natur joghurtba daralt gyumolcs. Gyumolcsot delutan is ehet, de rendes etelt kell enni, es kesz. Megszokta. Elmagyaraztam neki, hogy a sebei is akkor gyogyulnak gyorsan, ha egeszsegeset eszik.
- Mindenre azt mondja, hogy nem: jatekosan megkozeliteni egy-egy helyzetet, pl. ooo, ez a cipo most nagyon szomoru, mert azt szeretne, hogy felhuzzuk a labadra, stb, illetve figyelni, hogy ha faradt, aludjon, ha ehes, egyen, es egyuttmukodobb lesz. Hatarokat hatarozottan erdemes meghuzni, a csaladi szabalyokat kozosen gyakorolni. A Nincs rossz gyerek cimu konyv ebben szerintem sokat segit.
Próbáltad már verni?
Sok keresztény családban bejön... Lásd: MZP.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!