Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mindenképp tehén tejjel kell...

Mindenképp tehén tejjel kell kezdeni a tej megismertetését?

Figyelt kérdés

Van még időnk bőven, csak felvetődött bennem a kérdés,hogy ha majd a tej is bekerül az étkezésébe, akkor muszáj mindenképp tehén tejjel kezdeni?

Van kecskénk, add bőven tejet, ami teljesen jó, tuti nem fertőzött, tehát baja nem lehet tőle és úgy tudom,hogy a kecsketej sokkal egészségesebb is mint a tehén.

Tudom persze,hogy orvos-védőnő tanácsát kérjem ki, de szerintetek?

2010. aug. 15. 13:36
 1/8 anonim válasza:

sztem egészségesebb a kecsketej de itt egy link sztem nézd meg van egy pár érv h mért jo a kecsketej

[link]

2010. aug. 15. 13:48
 2/8 anonim ***** válasza:
Én viszont úgy olvastam, hogy a kecsketej vasat von el a szervezetből.
2010. aug. 15. 13:56
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi a linket:)

Vasat? Hol olvastad? Nemtudom elhinni:O

2010. aug. 15. 14:03
 4/8 anonim válasza:
a linkes vagyok:) én is kiskoromban kecsketejet kaptam mer anyunak hamar el is ment a teje és a tápszer mellett azt kaptam...és anyunak még a doki is a kecsketejet javasolta és semmi olyat nem tapasztaltunk h vaselvono hatása lenne
2010. aug. 15. 14:09
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem elvonja a vasat, hanem keves vasat tartalmaz. Nem tudom, mit mondjak erre, de szomszedban 3 gyerek nott fel kecsketejen es meg sosem voltak betegek. Allitolag konnyen is emesztheto, azok is fogyaszthatjak, akik a tehentejre allergiasok. Szerintem kerd ki orvos velemenyet rola, en is igy fogok tenni, mert szandekomban all kecsketejet adni a kisfiamnak, csak elobb rendbe akarom hozni a verszegenyseget.
2010. aug. 15. 14:26
 6/8 anonim ***** válasza:

Szerintem ez érdekes

[link]

2010. aug. 15. 15:10
 7/8 A kérdező kommentje:

Inkább pótlom máshonnan a vasat, semmint,hogy rámenjen az emésztőrendszere.

Olyan nehéz dönteni,mert az orvosok is mindig mást mondanak és mindegyik mást...természetesen.

Józan ésszel viszont a kecsketejet adnám neki, mert tényleg gyógyír semmint baj, márcsak az emésztést illetően is.

Mindenképp kikérem a doki véleményét, úgyis mennünk kell holnap, megkérdezem a tejtermékekről is (mert azokat is csináljuk...legalábbis kecskesajtot és joghurtot készítünk saját használatra), mert már esedékes.

Köszi mindenkinek:))

2010. aug. 15. 16:15
 8/8 anonim ***** válasza:

A kecsketej nem tartalmaz folsavat, ami feltétlenül szükséges a vas felszívódásához. Ezért ugyan rossz kifejezés az, hogy vasat von el, de a lényege ugyanaz, mert valójában nem tud felszívódni a vas a baba szervezetében.

Itt olvashatsz róla bővebben:

Kérdés:

Már nagyon sok helyen, nagyon sokszor hallottam, hogy ne adjunk tehéntej helyett kecsketejet a csecsemőnek, mert az súlyos vérszegénységet okoz. Kérdésem az lenne a doktornőhöz, hogy ez igaz-e, és ha igen, akkor hogyan lehetséges ez. És vajon csak a csecsemőknél okoz gondot? A felnőttek nyugodtan fogyaszthatják?

Válasz:

A kecsketej tartós és főleg kizárólagos fogyasztása vashiányos vérszegénységet eredményez a csecsemőknél. Ma már nem ajánljuk ezt csecsemőtáplálásra, főleg azért nem, mert ma már a tehéntej-allergia megelőzésére is, ill. a kialakult tehéntej, ill. tejcukor-érzékenységre is számtalan gyógytápszer áll rendelkezésünkre. Ezekben megfelelő a vas és ásványi anyag tartalom, és biztosítja a csecsemő optimális fehérje és kalória bevitelét is. Csecsemőkor után megfelelően vegyes táplálás (hús, tehéntej- fehérje, tojás) mellett a kecsketej és tejtermékek az étrendbe fokozatosan beépíthetők.

Dr. Gömöri Ágnes

Itt találtam: [link]

Kérdés:

Három hónapos korban lehet-e ártézi vízzel hígított kecsketejjel pótolni az anyatejet?

hirdetés

Válasz:

A kecsketej összetevőiben nem felel meg az anyatejnek. Ezért nem ajánlom egyéves kor alatt. A vízzel történő hígítás nem az arányokat változtatja meg, hanem csak az erősségén gyengít.

Egy előnye van: tehéntej fehérjét nem tartalmaz, így elméletileg a (tehén)tej érzékeny gyermekek kaphatják, de csak egyéves kor után, mint kiegészítő táplálást. Egy biztos hátránya is van, nem tartalmaz folsavat. Régen ez vérszegénység kialakulásához vezetett azokban az esetekben amikor egy gyermek (pld.: a háborúk alatt) csak kecsketejet kapott. Természetesen vegyes táplálkozás mellett (főzelékek, húsok fogyasztása) ez nem fordulhat elő. Három hónapos korban az anyatej pótlására a tápszer a megoldás.

Dr. Varga László

Itt találtam: [link]

2010. aug. 15. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!