6 hós babánál normális a 37,7 C fokos testhőmérséklet?
Popsiban mérve fél fokot le kell vonni belőle, úgy tudom.
Mindkét gyerekemnél okozott hőemelkedést és lázat is a fogzás. Bármi lehet. Van bármi más is a láz mellett? Nyűgös, taknyos vagy bármi más?
Ekkorka babának nem a hónalját meg a homlokát stb. mérjük, hanem a popsiját. Az ott mért értékből 0,5 Celcius fokot le kell vonni, és az a reális testhő.
Volt már lázas a baba?
Ha még nem:jelenleg az az elfogadott álláspont, hogy 38'C alatt nem csillapítjuk a lázat, HA amúgy a gyermek jókedvű, étvágya van, tud aludni, nem nyűgös stb.
38 fok fölött babáknak való lázcsillapító szerrel csillapítjuk a lázat, pl Nurofen, Panadol Baby, vagy gyógyszertári lázcsillapító kúp.
2 lázas nap után gyerekorvosnak meg kell mutatni egy ekkorka babát, vagy legalább telefonon hívni (mert a tüdejére lehetőleg rá kell hallgatni.)
39 fokos láznál gyógyszer/kúp ÉS hűtőfürdő (NEM hidegvíz!!! 36 fokos víz, baba beleül, majd nagyon lassan, fokozatosan hűtjük a vizet 33 fokig kb - én bizony beültem vele együtt a kádba, amikor 8 hónaposan lázas volt és nagyon sírt... és kb 10-12 percet ücsörögni benne. )
A legfontosabb a rengeteg folyadék! Víz is.
Ne legyen túlöltöztetve.
Éjszaka ne maradjon egyedül, még ha máskor pl saját szobában alszik is, és 2 óránként mérjétek meg a hőjét. Még akkor is ha csak kicsit tűnik melegnek a homloka, nagyon csalóka tud lenni!!
Nézzetek utána a lázgörcsnek is, bár nagyon kicsi az esélye és javarészt ártalmatlan lefolyású, elég ijesztően tud kinézni.
Ha bármi más komolyabb tünete is van (hasmenés, hányás stb.) akkor pedig pláne hívjátok fel a gyerekorvost, vagy a hétvégi ügyeletet.
Jobbulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!