Mikor derült ki számotokra, mikor figyeltetek arra fel
először, hogy a babátok bal vagy jobb kezes-e?
5-6 hónapos koruk körül. Mindhárom lányom balkezes.
2010. aug. 9. 16:39
2/12 A kérdező kommentje:
Okozott ez problémát? Kisfiam 3 hónapos, abszolút domináns a bal keze.
Ezt nem értem. Milyen problémát okozna? Amúgy három hónaposan még nem lehet eldönteni. Nálunk mindenki balkezes, ezért valószínű volt, hogy öröklik a gyerkőcök is. Ha a jobb kezét látványosan nem használja, akkor inkább mutasd meg dokinak.
2010. aug. 9. 16:46
majd a suliban
én már a csirkecombot is a bal kezemben fogtam de amennyire egy hatévestől tellett a hajamat téptem - és anyám is - mert első osztályban a töltőtollat a balosok nem húzzák hanem tolják maguk elött iráskor.
el nem lehet mondani hogy néztem én ki és hogy a mandzsettáim... vágni megtanultam jobbos ollóval meg a férjemnek én szoktam váltani sebességet az anyósülésről mert jobban kézre esik.
és jobbos egeret használok... szóval sikeresen alkalmazkodtam.
2010. aug. 9. 16:47
Az agy beidegződése, a jobb vagy a bal agyfélteke dominanciája kb. 5-6 évesen alakul ki véglegesen. A fiam 14 hónapos és mindkét kezét használja. Én óvodás koromban bal kézzel rajzoltam, iskolakezdésre meg "hirtelen" jobb kezes lettem. De akkor már hála az égnek nem volt divat az, mint régen hogy a balkezeseket átszoktatták jobbkézre.
2010. aug. 9. 16:50
2 hónapos kora óta figyeljük.Most(2,5) már tuti balos lesz,ezt használja mindenhez.
2010. aug. 9. 17:30
Én akkor lettem biztos benne,h az egyik lányom balkezes,amikor elkezdet kanalazni,és mindig bal kézzel fogta meg,akkor is,ha a jobb oldalra raktam.Már előtte is látszott,h az lesz,végig stabilan a bal keze volt a domináns.Most 4,5 éves,és ügyesebb bal kézzel mint az ikertesója jobbal.Van balkezes ollója,csak ő tud vágni vele.:DDD
2010. aug. 9. 17:37
Előző hsz!
Egypetéjűek a gyerköceid?
2010. aug. 9. 17:39
Nem.:)De olvastam azt az elméletet,h az egypetéjűek sokszor tükörképei egymásnak,és a balkezes emberek tulajdonképpen egy egypetéjű ikerpár életben maradt tagjai.Sajnos nálunk nincs erre bizonyíték.:)
2010. aug. 9. 17:55
Most inkább balos, forogni is sokáig csak balra fordult.De én ebből nem vonok le semmilyen következtetést, ez még alakulhat. Egy biztos, akármilyen kezes is lesz nem fogom átszoktatni a másikra. Apósomat átszoktatták,mert akkor még az volt a divat és szegényke szenved is elég rendesen, sokszor még most is morog ebéd közben, munka közben és ha ír akkor is szokta mondani, h egyik kezével sem tud úgy igazán írni.
2010. aug. 9. 21:16
Kapcsolódó kérdések: