Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi van, ha súlymérésen kevesel...

Mi van, ha súlymérésen keveselli a doktor a baba súlynövekedését?

Figyelt kérdés

1 hónap alatt 400 grammot hízott, 3 hónapos lesz a jövő héten. Előtte 2 hónaposan az 1.hónaphoz képest 800 grammot, illetve születése és 1 hós kora közt 1 kg-ot (először a születési súlyát nyerte ugye vissza, majd rátett 600 grammot). Most ehhez képest a 400 olyan kevésnek tűnik. A hossza biztosan nőtt, növi ki a ruháit. 68-as méret épphogy jó rá, most 5400 grammnak mérem. Kislány, már próbál forogni, hasról vissza tud is, szépen tartja magát, vidám, 1x kel éjjel.

Ha kevés a súlya, mit mond a doki? Tápszer jön? Voltatok így?

2020. máj. 5. 21:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen, pont így jártam a nagyfiammal, az első 2 hónapban 800-800 grammot hízott, 3. hónapban 400 g-t. A védőnő már iratta is neki a gyerekorvossal a receptet, mert kevés, biztos nem elég neki a tej. Én meg elhittem. 7 hónapos koráig szopott pótlás mellett, aztás teljesen tápos lett. Ma 3,5 éves, 12 kg, szörnyen rossz evő.

Ma már nem tenném, nem adnék neki rögtön tápot.

A hízás üteme idővel lassul, nem hízhat a baba minden hónapban 1 kg-ot. A 400 gr is hízás, nőtt is mellette, ez önmagában nem indokolja az azonnali tápozást. De ha a védőnő javasolná is, akkor is te döntesz. Te ismered a gyermekedet. Elégedett? Sírós? Szerinted éhezik? Ha aggódsz is a hízás a miatt, beszélj esetleg szoptatási tanácsadóval. Szerintem

2020. máj. 6. 12:02
 12/19 A kérdező kommentje:
Nem sírós, nagyon szépen fejlődik, kiegyensúlyozott, boldog gyerek, nem látok rajta semmi kórosat. Kis pufi arca van, arányos, szép. Csak nem hozza a "normát". Igény szerint szopik, kb 2-3 óránként szokott kérni, de van, hogy óránként is, ez inkább vigaszcici. Éjjel simán elvan 6-8 órát evés nélkül. Csak azért aggódom, mert laposodik a percentilis görbe, mindig egyre kevesebbeket hízik. Nem tudom. Megyünk úgyis a dokihoz, csak kíváncsi voltam.
2020. máj. 6. 12:08
 13/19 A kérdező kommentje:
"Komolyan a legnagyobb találmány az lenne a friss anyák számára, ha valami kütyü képes lenne megmondani, hogy a gyerek mennyit evett mellből ill. "mennyi maradt benne". " igen. Ez nagyon jó lenne ;)
2020. máj. 6. 12:11
 14/19 A kérdező kommentje:
Jaj a másik bajom a mérleg. Ilyen kérdésem is van...
2020. máj. 6. 12:21
 15/19 anonim ***** válasza:
67%

Azt bírom, hogy laikus anyukák a szakembereket lehulyezve ugyanolyan baromságokat beszélnek.

Maradjunk annyiban, hogy minden gyerek más. Eddig igaz a sztoritok. Hogyne nőhetne és hízhatna nagyot egy gyerek egyszerre?! Az enyém egy hónap alatt nőtt 9!!! Centit és hízott 1,3!!! Kilót. 1 es 2 hónapos kora között. Na akkor most ez nem létezik? Dehogynem. Ahogy az is hogy néhány gyerek néhány hónapban nem hízik sokat. Vagy épp nem nő. Vagy egyik sem. A következőben meg lehet, hogy megduplázza. (Mint hogy az enyém 2 és 3 hó között 2cm-t nőtt és 380gr hízott)

A lényeg, hogy nem kell raparaznia a kérdezőnek, minden bizonnyal minden rendben van náluk.

Amúgy meg de. Van szar tej. Meg van kevés tej is. Könnyen cáfolja, aki meg sosem volt vele így. Meg mondjuk az is lehet, hogy valaki nem hajlandó non-stop szoptatni csak hogy valami értelmezhető mennyiséget préseljen ki a szervezetéből. Pont erre van a tapszer. Azt meg a doki majd eldönti, hogy egy gyerek megfelelően fejlődik e. Nem mrs osanyak szent anyatej kerekasztal lovagjai fogjak meghatározni szerencsére.

2020. máj. 6. 14:06
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

"Csak azért aggódom, mert laposodik a percentilis görbe, mindig egyre kevesebbeket hízik."

Pont az lenne a gond, ha nem laposodna.

Teljesen természetes, hogy lelassul a gyarapodás. :)

Készülj: a második félévben pl: az is bőven elég, ha összesen hízik 1 kilót.

2020. máj. 6. 14:38
 17/19 A kérdező kommentje:
Igen, igaz, rosszul fejeztem ki magam. Arra gondolok, hogy van a görbén 3 sáv, amik egymással párhuzamosan futnak, felfelé, és valóban laposodik az idő előrehaladtával,de ha pk a felső sávban volt a baba súlya, akkor illene ott is maradni, de nálunk ezekkel az adatokkal a sávot lefelé átugorva kettővel lejjebbibe kerül, nem párhuzamos a többivel, hanem azokhoz képest lapos. Lehet, hogy hülyén magyarázom :) de köszi, az eddigieket is, minden tapasztalatnak orulok, ezert írtam ide, hogy vajon laikus anyukák saját tapasztalattal mit gondolnak
2020. máj. 6. 14:50
 18/19 anonim ***** válasza:
55%
Ne aggódj amíg a doki nem aggódik 😉
2020. máj. 6. 14:57
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Kaptál sok választ, véleményt de te is megválaszoltad. A baba jókedvű, mozgásfejlődésben hozza amit kell, sőt! Egyszer ébred éjjel, semmi furcda nincs rajta, csak nem hozza a papírformát.

Sajnos senki nem írja a görbe mellé, hogy a húzott görbe egy átlagos ütem, ettől hónapról hónapra eltérhetnek a babák, egyáltalán nem hajszálpontos a követése.

Akkor adnék tápszert, ha a következő időszakban kb 6 hós koráig nyűgös lenne, lathatóan nem lakott volna jól, mozgásában stagnálna, nem fejlődne.

A leírásid alapján egyáltalán nincs indok a tápszerre, de a házi gyermekorvosok ha el kell rugaszkodniuk a tankönyvi leírástól, akkot zavarba jönnek.

A szoptatott mennyiséget pedig teljesen felesleges mérni, mert egyrészt a baba igénye, másrészt a tej állaga, minősége is változó. Az egyetlen változatlan tényező a gyerekdoki beragadt sémája a fejben.

2020. máj. 8. 00:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!