Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nehéz természetű, ún. többembe...

Nehéz természetű, ún. többemberes gyermekem van vagy csak én érzem nehéznek a mindennapokat?

Figyelt kérdés

Kisfiam 1 hete töltötte az 1.évet. Első gyerek. De belőle kiindulva néha azt érzem nem is vágyom többre. Az ismerőseim mind mind olyan másképp mesélnek a hasonló korú gyermekeikről, ahhoz képest amit én élek át. Néha már az is eszembe jutott hogy vagy velem vagy a gyerekkel tuti nincs valami rendben amennyiben ennyire másnak kellene ennek lennie.

Előre is bocsi, szerintem hosszú leszek, de igyekszem rövidre fogni.

Tehát a fiam. Először is borzasztó aktív, egész nap alig alig áll meg/ül le. Még sokszor játszani is állva játszik. Szinte 6-7 hónapos kora óta azt érzem, hogy sosem tudok elég ingert biztosítani neki. A játékokat 1-2 hét alatt megunja. Persze mindig elő kerülnek, de nem bírok már annyi játékot venni, újdonságot kitalálni hogy legkösse őt. Egyébként alig vettünk neki játékokat, mindet örököltük vagy kaptuk szinte, de így is sok van. Neki mégse elég. Pedig tud velük játszani. A montestorri torony, a babalego, kisauto, karton dobozos építő, könyvek, csiki-csuki, formabedobó..ilyenek és hasonlóak vannak. Ezekkel minddel tud játszani, mégis sokszor csak 2-3 perc és már el is dobálja, mert megunja őket. Az kb 8 hónapos kora óta fel sem merül hogy betegyem a járókába/kiságyba mert ott üvöltésbe tör ki. Sokszor most már az etetőszékben sem bírja. Bármit adok 5-6 perc alatt megunja, kidobálja majd nyűglődik, sír hogy vegyem ki.

Mindent megért szinte, mégsem tartja be a tiltásokat, sőt sokszor úgy érzem mintha direkt feszegetné a határokat (persze tudom hogy ehhez meg túl kicsi). Sokszor hisztiszerű nyávogásokba, néha sírásokba tör ki, hátra vágja magàt, tekereg ha nem tetszik neki valami. De ez minden nap kb 5-10x is előfordul.

Borzasztóan akaratos. Amellett hogy szerintem okos. Szava ugyan még nincs, de meg tud csinálni mindent amit kérek tőle, megmutatja a játékokat, bútorokat, személyeket, testrészeit. Mutatja amit szeretne, és a számára érdekes dolgokat is. Szereti a mondókákat, énekeket. Talán az az egyetlen ami hosszabb ideig leköti. Van 2 ilyen könyvünk. Ezeket 20 percig és képes hallgatni, odahozza, mutatja a könyvben az állatokat és várja, hallgatja a mondókákat, énekeket. Ha kimegyünk akkor viszont ugyanúgy nem hallgat rám, kihúzza a kezét, menne a saját feje után. Megszoktunk nézni egy kutyát, onnan meg alig lehet elrántgatni.. egyszer viccből a plédben meghintáztattam. Megjegyezte és azóta folyamatosan mutogat a pledre, és várja a hintát. Viszont ha abbahagyjuk, hiszti van ezerrel. Tudom hogy nem tudja máshogy kifejezni magát, és ez biztos frusztrálja. Amellett kisgyerek még, akinek az a dolga hogy megismerje a világot. Nem is várok mást tőle. De néha azt érzem hogy az egész nap egy kűzdelem és hogy kudarcot vallok amiért le se tudom értekmes dolgokkal huzamosabb ideig kötni.

Egyébként az evése és az alvása teljesen rendben van. Majdnem mindet megeszik, darabosat is. Éjjel 9,5-11 órát alszik (az átlag a 10), nappal pedig 1x 2,5-3-at.

Tehát ezek abszolút rendben vannak, de azért sok minden más sokszor szinte katasztrófa. Múltkor itt volt anyósom. És a gyerek totál bedilizett. Még a szokásosnál is aktívabb és gyorsabb volt. Anyósom meg van 3-4 infarktust kapott hogy mindjárt kitörik a nyaka, keze, stb. Nem rosszindulatból de megjegyezte hogy minden tisztelete az enyém mert ha az ő gyerekei ilyenek lettek volna, ő idegbajt kapott volna. (Ritkán látja amugy a gyereket-de igaza van, én is ezt érzem néha.)

Egyébként úgy 90% az öltöztetést, pelenkázást alig bírja.

Mindig nehéz gyerek volt (legalábbis én annak éreztem) de most extrémen.

Mit gondoltok róla?

2020. febr. 19. 12:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Etek alapján a gyereked NEM többemberes.

(Szerencsére)

Csak egy aktív 1 éves.

Ne aggódj, teljesen normális a viselkedése.

Egyébként a mamik többsége a sz.r részeket kihagyják, mikor mesélnek a gyerekekről 😉

2020. febr. 19. 19:19
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Mintha az én gyerekemet írtad volna körbe csak azzal a különbséggel, hogy én nem tartom őt sem nehéz természetűnek sem pedig több emberesnek, hanem egy teljesen normális kisgyereknek. Ez most egy ilyen életszakasz, én pl egyáltalán nem élem meg nehéznek és kistesó is lesz, remélem hasonlóan jófej és egészséges lesz majd mint a nővére.
2020. febr. 19. 20:10
 13/18 anonim ***** válasza:

Na azóta hogyan alakul a helyzetetek?

Én ellentétben másokkal nem hinném, hogy totál átlagos gyereked....az én fiam picit később született mint a tiéd egy majd két évvel, de én is éreztem, hogy hahó itt valami nagyon más. Minden ismerősöm gyerekével első perctől könnyebb....és ez amúgy azóta is így van...soha semmi se jó neki, kegyetlen eleven de nála kaja sem megy egyszerűen egy szó mint száz rájöttem hogy szuperérzékeny ha nem tudod mi az keress rá, félrevezető fogalom. Nekem is mondták családban mindenki, hogy fu hát ők ki enm bírták volna ha én és tesóm ilyenek lettünk volna....de aztán jött a rengeteg "idegen mint itt is, akik elmondták pár mondatból, hogy ááh tök átlagos ne tulozzak. Na elárulom hogy NEM, nem átlagos, ha az ember azt érzi elejétől hogy nem az akkor nem az, anyai megérzés....nekem is első és állandóan ostoroztam magam hogy én vagyok a rossz anya azért ilyen. Aztán lett egy második....és a második sem jó alvó vagy kifejezetten egyszerű eset, persze totál mások a nehézségek DEEE ég és föld a kettő. Most kettővel nem vagyok olyan idegroncs mint anno csak az elsővel az első évében.........a második kislány az első fiú. És a kislány mosolygós, kisimult nem örökmozgó, de baromi nehéz altatni, többször kel, egy szó mint száz igenis van, hogy az ember gyereke nehéz természetű és kicsinál idegeileg...a dackorszaka is elég brutál, de persze amúgy rettentő intelligens, félelmetes agya van, 10 éveseknek szóló könyveket kell neki olvasni...és igen a világ minden tudása is kevés, hogy elég legyen neki, szóval amúgy egy csoda tényleg DE én úgy érzem maradandó idegrendszeri károkat okoz bennem a felnevelése XD és mivel senki se segít az apját kivéve és semmi pihenő időm így még nehezebb. Látok sok másik kisgyereket és amit itt írnak, hogy ne legyenek irreális elvárások, szerintem egy más tészta. Attól hogy nálunk nincs Tv, ,mobil semmi hanem rengeteg foglalkozás, meseolvasás, diavetítés és minőségi idő és így sok téren sokkal jobb mint az átlag attól ő még egy nehéz természetű gyerek. Ajánlom olvasásra Bálint Ágnes Mazsola és Tádét...remélem azóta a kedves kérdező is bevállalt még egy babát és rájött, hogy nem ő vele van a baj hanem egyszerűen vannak könnyebb és nehezebb természetű emberek, így gyerekek is. DE ebből semmi nem következik, lehet hogy felnőttként megtérül a sok munkád és a nehezebb lesz a könnyebb, a hálásabb, vagy ő boldogul majd könnyebben az életben...én mindig erre gondolok, hogy megteszek minden tőlem telhetőt aztán meglátjuk mit hoz az élet.

jan. 26. 22:24
 14/18 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

De jó, hogy írtál, legalább elolvastam ezt az ezer éves kérdésemet újra😃

Én sem gondolom visszagondolva sem átlagosnak ezt a szintű aktivitást, de ma már egész más a helyzet. Mindjárt 6 éves a kisfiam, akiről a kérdés szól. Egyébként egy teljesen átlagos, viszonyt viszonylag sok figyelmet igénylő gyermek a mai napig. Rendkívül okos, mindig nagyon dícserik az oviban. Az agya mint egy szivacs, tényleg. Imád tornázni, mozogni, úszni, legozni (kirakja a 8+ legot simán), fejben számol, állatokat nagyon szereti, rengeteg természetkönyvet olvasunk neki, és nagyon sok mindent megjegyez. Nálunk van képernyőidô-limitáltan, de pl többször kéri a természetfilmeket mint a mesét😃

Amúgy egy tök jó humorú, nagyon nyitott, nagyon tisztelettudó gyerek. Sose bújkal, mindenkinek köszön, és ez mindig is így volt. Nálunk az evéssel vannak/voltak nehézségek, nagyon válogatós sajnos a mai napig, de ez van. Elfogadtuk. Illetve néha úgy érzem, hogy egész nap beszél vagy énekel vagy nem tudom, de ezzel a rengeteg hangingerrel rendesen le tud fárasztani. 🥴

Neki is van egy húga, ő 14 hónapos. Bár ő is nagyom hamar elindult, de alapvetően teljesen más természet, sokkal nyugodtabb, sokkal rugalmasabb, szófogadóbb, simulékonyabb baba/gyerek mint anno a nagytesó volt. De azért vele se könnyű mindig. Igazából ma már azt mondom így kerek minden, de néha azért rendesen lefárasztanak.

Örülök, hogy írtál! Jó egészséget Nektek!

jan. 27. 21:10
 15/18 anonim ***** válasza:

Köszönöm nagyon a választ, megnyugtattál azért :D

Nálunk képernyő limit még 0, annyi, hogy néha nézünk egy egy videót a telefonon, mert olyan érdeklik amiket én nem tudok elmagyarázni mindig képi világ nélkül érthetően egy 3 évesnek, pedig amúgy biológus kutató vagyok de komolyan olyanok érdeklik, hogy utána kell néznem a dolgoknak XD Egyébként szóról szóra mintha az én gyerekeimről írnál...a pici sem egy kifejezetten könnyű csak inkább átlagosabb gyerek. És az én fiam is okos, mindenki aki nem itthon látja oda van tőle milyen jól nevelt, ügyes, okos. Az evés nálunk is szenvedés és ő is álló nap énekel és magában dumál szünet nélkül. Totál azt érzem én is, hogy ez az állandó sok inger leszívja az agyam és estére egy zokni vagyok agyilag. Nálunk a tesó féltékenység elég szörnyűséges most sajnos eleinte imádta a tesót de most hogy egyre aktívabb és sok figyelmet igényel ő is baromi nehezen viseli, hogy nem az övé minden figyelem. Nálatok ilyesmivel nem volt gond? Nektek is jó egészséget és hálás vagyok a beszámolóért.

jan. 31. 12:55
 16/18 A kérdező kommentje:

Teljesen átérzem én is😆

Nálunk a tesó dolog talán annyival könnyebb, hogy köztük majdnem 5 év van. (Kisfiam 2019 februári, kislányom 2023 november). Nálatak mekkora a korkülönbség?

Annyi talán ami nekem ebben könnyebbség ezáltal, hogy a nagy már kb mindent megcsinál egyedül. És ha megkérem valamire (pl most játsz egy kicsit egyedül, vagy foglald le a tesót, akkor megcsinálja a legjobb tudása szerint)

De azért a pokol itt is akkor szabadult el két gyerek fronton mikor a kicsi is elkezdett helyet változtatni, amugy jo korán 6 hónaposan🥴 azóta azért elég durva káosz tud lenni, még így is hogy a kisfiam már 6 éves lesz egy héten belül…

Nekem jelenleg a legnagyobb gondot az okozza, hogy vele sokkal kevesebbet tudok érdemileg foglalkozni mint igényelné, mint szeretné..de mindig abban reménykedem hogy ez lassan változik majd. Csak a kicsi olyan matrica tud lenni, plusz ugye ha meg nekiindul nem lehet nem ráfigyelni. Hiába okosodik, még bepróbálkozik egy egy szájbavétellel random, vagy felmászással és akkor totál égnek áll a hajam🥵 nálunk annyi, hogy szerencsére mindkettő viszonylag jó alvó a kezdetektől…de hát basszus kell is valami idő ami nyugis. Neked van segítséged? A fiad már jár oviba?

febr. 2. 12:57
 17/18 A kérdező kommentje:
Ja és hogy a kérdésre is válaszoljak nàlunk abszolút nem volt testvérféltékenység. Szerintem a korkülönbségnek köszönhető, és talán annk is hogy fiu lány. Kb nem is érdekelte a nagyot hogy a kicsi mit kapott erre vagy arra. Nálunk anno, nekem hugom van, ebből is sok nézetkülönbség volt.
febr. 2. 12:59
 18/18 anonim ***** válasza:
Nem, nálunk mindkettő itthon van velem, a férjem segít de ritkán van itthon még a hétvégei sem szabadok neki csak így random egy egy nap néha kettő egymás után. Szüleim közel de ők nem segítettek soha egyel sem, most sem, vagyis mikor pici megszületett akkor egy kétszer játszottak a nagyobbal. Nálunk 2,5 év van köztük, amíg egy helyben volt a pici nagyon szerette, borzasztó cuki volt vele viszont ahogy elmúlt 6 hónapos és elkezdett közlekedni azóta utálja :( Egy nap ezerszer elmondja hogy nem szereti, megüti napi többször és olyanok mond hogy haljon meg...persze nem igazán tudja az mi, csak azt, hogy aki meghalt az már nem lakik velünk ugye....gondolom ezért mondja. Egyébként ő is önálló korához képest okos, ügyes, amíg altatok egyedül addig játszik csendben meg miegymás szóval tud nagyon rendes lenni, de borzasztóan zavarja hogy jóval kevesebb időm jut rá. Egy időben alszanak is már nappal szóval tényleg nem igazán van rá időm, ha a férjem itthon van akkor a nagy meg vele akar játszani mert keveset látja, akkor megint hiába hívom hogy jó most legyünk kettesben nem akar, szóval sosincs kettesben velem, mint régen és ez nagyon rossz. Ősszel megy oviba délelőttre, egyébként ő nagyon anyás ezért is viseli meg ez ennyire gondolom, oviról hallani sem akar, mármint nagyon szociális és nagyon várná csak annak a gondolatától van rosszul, hogy én ott hagyom és hazajövök a tesójához. Én amúgy azt érzem, hogy a picivel van keveset foglalkozva, mert ő így eljátszik ha nem fogzik meg semmi baja egyedül egy ideig körülöttem, a nagynak viszont mesélni kell, enni adni, öltözni mindig van valami történés körülötte , ha épp nincs akkor csinál, nagyon sokat rosszalkodik mostanában szerintem pont figyelemfelkeltés végett. Nálunk a fiam 1,5 korában aludta át az éjjelt és 2,5 éves korától azóta, hogy a tesója megszületett ami amúgy napra pontosan egybeesik az utolsó fogának kijövetelével :D azóta minden éjjelt átaluszik. A kislány jobban indult csak 2-3szor kelt éjjel, aztán csak egyszer de mióta fogzik nagyon rosszul alszunk. De én már annak is örülök, hogy a fiamhoz már nem kell menni éjjel csak egyhez. A fáradtság sem könnyű, ha keveset alszom akkor kevesebb a türelmem is.
febr. 3. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!