Hátrány az, ha nincsenek logikai készségfejlesztő játékai nagyon?
15 hónapos, igazából rengeteg játéka van, de ilyen logikai dolgok nem nagyon. Őszintén megmondom én sem emlékszem rá, hogy nekem lettek volna annó, és mégis felnőttem.
Ami van: tanulókutyus, formabedobó, épìtőkockák, kirakók. De ezek a nagyon modern és drága készségfejlesztők nincsenek. Muszáj venni olyanokat is?
Szia!
Nincs szükség spéci műanyag csodajátékokra. Az én anyukám gyógypedagógus, nálunk az építőkocka volt a készségfejlesztés, meg az, hogy a lábasokat, tálakat rakosgathattuk ki-be egymásba (fontos tapasztalat, hogy a kisebb beleillik a nagyobba). Volt egy csomó fürdőjátékunk, locsoltuk a vizet egyik dobozból a másikba, másikból az egyikbe (ez is a kisebb-nagyobb, belefér-nem fér). Vághatsz ki különböző textúrájú anyagokból 25x25 cm-es kockákat (azért szegd is be), ott meg a tapintással szerezhet mindenféle tapasztalatot.
Szóval meg lehet ezt csinálni olcsón is, nem kell mindennek csillogni-villogni. Ne legyen ingerszegény a környezet, az a lényeg. A neten is kereshetsz ötleteket.
Egy dologra figyelj: a bolti játékokat (jó esetben) bevizsgálják. A házilag készítetteknél nagyon gondold át, hogy nincs-e rajta gomb, amit lerághat a baba, kirághatja-e az anyagát vagy elég erős, a babzsákból kiszóródó töltettől meg ne fulladjon stb. Ha felügyelet mellett játszik, úgy persze nem lesz baj.
Tanultam egy félévet gyógypedagógiát (amit természetesen egy lapon említeni se lehet a több éves tapasztalattal), de ezekről a "fejlesztő" játékokról sok szó esett, az egyik profnak ez volt a kedvenc témája. Ezek a csillogó-villogó-beszélő-éneklő játékok leginkább csak a szülők hülyítèsére jók, elnézést a kifejezésért. Akkora ingerdömping a babának, amire semmi szüksége nincsen. Leköti a figyelmét egy darabig, de a sok szín, hang, fény előbb-utóbb kiakasztja az idegrendszert. És még nagyon fontos, hogy megszokja és igényli egy idő után ezt az ingermennyiséget, azaz az egyszerűbb játékok már nem fogják lekötni - ezért egyre több és több ilyen csodát vesz a szülő. Ráadásul az alaptézise az egesznek, hogy néha hagyni kell a gyereket unatkozni, csak úgy tud fejlődni a kreativitás, fantázia. Úgyhogy ezek a "fejlesztő" játékok amúgy pont az ellenkezőjét teszik, mint amit állítanak a gyártók.
És akkor álljon itt néhány valóban fejlesztő játék: fa építőkocka, kirakósok, egymásba illeszthető pohárkészlet, formabedobó, fánktorony (egyre kisebb fánk alakú karikákat felhúzni egy rúdra), sima, egyszerű labdák és golyók, egyszerű zeneszerszámok (kasztanyetta, csörgődob, dob, stb.), üveggolyók, kicsi tekekészlet, egyensúlyozók. És természetesen a rengeteg éneklés, mondókák, ölbéli játékok, és minél több idő a természetben.
Köszönöm a válaszokat :)
A tanulokutyust is úgy kaptuk ajandekba de nem erdekli.
Tenyleg köszi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!