4 hónapos babámon van két kis piros folt, az orvos azt mondta, ekcéma, ne fogyasszak tejtermékeket. El is hagytam mindent, ami egyértelmű: tej, sajt, tejföl, tejszín. Mit lehet enni, inni?
Kedves Aggódó anyuka:)))
amit elkezdtél az nagyon jó. Csak az egyértelmű dolgokat hagyd ki az étrendedből. A többit amiben hozzávaló, vagy adalék, vagy tömegnövelő a tejpor, tejsavó és a többiek nem kell szigorúan kiiktatnod, mert egyszerűen a mai gyártási technológiák mellett lehetetlen. A másik amiért nem kell pl a Nescaffe-ban amit írtál nincs akkora nagy mennyiség,hogy az átjutna az anyatejbe, ha mégis nem fogja rontani a babád bőrének állapotát. Figyeld meg,hogy tisztul-e a bőre ha elhagytad a nyers tejet, sajtot, joghurtot, kefirt, tejszínt, tejfölt. Ha igen tényleg ez volt az oka. Kb 2-hét amire tisztul. Ha nem menjetek vissza a dokihoz és kérj tőle tanácsot. Akkor valami más okozhatta. Allergizálhat ekkora korban a sok anya által fogyasztott szója és tojás is.
Még egy jó tanács mivel érzékenyebb ezek szerint a babád az allergizáló dolgokra, ha csökken a tejcsi mindenképp H-A tápszert kérj, amíg bőségesen van tejed és tudod szoptasd ne kezd el a hozzátáplálást, kóstoltatást 6 hónapos koráig, de akár tovább is húzhatod. Érezni fogod elég-e neki. Ha úgy érzed nem elég és szeretnél pépet készíteni két ötlet ami biztonságos: Sinlac pép, receptre olcsóbb és finom, anyatejjel tejbegríz szerű lesz. Illetve anyatejjel főzzél neki tejberizst.
Remélem hasznos volt amit írtam. Dietetikus.
Köszi, köszi! Hasznos, amit írtál és főleg örülök, hogy legalább a Nescafét ihatom, mert én nagyon tejes vagyok és nagyon hiányoznak a tejtermékek. Amúgy sajnos születése óta kap tápszert is, HA-sat írtak fel nekünk. Akkor várom, hogy leteljen a két hét, aztán majd meglátjuk!
Még egy kérdésem lenne, ha válaszolnál, megköszönöm, így vegyes táplálkozás mellett is érdemes megvárni a 6 hónapot a hozzátáplálással? Én úgy gondoltam, igen, vagy legalább olyan 5 hónapos koráig várok vele.
Első vagyok.
Sajnos az emberek nagy tévedésben élnek, mint az előttem szóló is. Latoz allergia nincs!!! Van viszont laktóz intolerancia, ami azt jelenti, hogy a tejcukor tartalmát nem tudja lebontani a szervezet ez lehet egészen picinek is és felnőttnek is. A tünetei hasmenés, enyhe csalánkiütés az elfogyasztott tej után. De pl jól tolerálja a sajtot, joghurtot, kefir, a már a bacik által bontott laktózt tartalmazó úgynevezett fermentált tejtermékeket.
DE TEJALLERGIA van az pedig TEHÉNTEJ FEHÉRJE ALLERGIA ez már csecsemő korban jelentkezik és ha szerencsénk van kb 4-5 éves korára kinövi. Tünetei: változatosak légúti tünetei : állandó nátha, rinithis, bronchitis, súlyosabb formája az asztma. Bőr tünetei csalán kiütés, nehezen múló ekcéma, száraz bőr. Egyéb súlyos tünetei tej-tejtermék fogyasztás követő rekedtség, köhögés, fulladás nyálkahártya ödéma: szemen, szájon, garatban.
Ezeket csak a tisztázás végett írtam le.
Most pedig válaszolnék neked: Mivel allergiás tünetek jelentkeztek javaslom, várd ki a 6 hónapot és akkor kezd el a hozzá táplálás óvatosan. Egyébként ilyen esetben már lehetne 4 hónapos kortól. Egyet még meg tehetsz engedmény gyanánt, hogy 5 hónapos korától lassan kóstoltatod vele azokat az ízeket amikkel a hozzá táplálást kezdjük: alma ,meggy, sütőtök, gesztenye, krumpli, répa. S figyeld a bőrét jelentkezik-e ekcéma. Azért kellene kivárni a 6 hónapos, hogy ne alakuljon ki kereszt allergia valamely gyümölcscsel vagy zöldséggel.
Kellemes ünnepet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!