Tv-zünk a párommal és közöttünk van a kislányunk azt szabad? 6hónapos múlt. Kinél hogy van ez?
Nem kizárni kell a gyerek életéből a tv-t, hanem megtanítani a normális használatára. Ugyanez igaz az internetre, okos eszközökre, édességre, stb. Azt nem tudjátok elérni, hogy a gyerek egész életében ne találkozzon káros dolgokkal, de azt igen, hogy minél előbb megtanulja a normális, mértékletes hozzáállást. Ti feleltek érte, rólatok fog példát venni. Ha azt látja, hogy minden este megnéztek együtt egy filmet, attól még nem lesz tv függő. Ha nevelés helyett a tv elé ültetitek, hogy csendben maradjon, azzal már okozhattok kárt, de nagy különbség van ezek között!
Eljön majd a kor, amikor sokkal jobban fogja érdekelni a tv, mint most, és határt kell szabnotok neki, de akkor sem a teljes eltiltás a megoldás.
Utolsó nagyon jól írja pedig, hiába pontozzák le egyesek. A babák idegrendszerének még sok a hangos, villogó, zavaró, ugráló képek, reklámok, nem véletlenül van nekik külön baby tv lassú képsorokkal, nyugis zenékkel (Duck tv pl.).
Ha esetleg bealszik közöttetek, akkor szerintem simán lehet egy-egy filmet megnézni, esetleg fülhallgatóval nagyon nehézkes lenne? Én a rádióban szoktam a híreket is meghallgatni napközben, meg zenét, mert a híradótól pl. félt az ovis lányom, rosszat is álmodott egyszer, amikor úgy hagytuk a tévét. Nem nekik való még ez a rengeteg rossz hír, az idegbeteg reklámok, minden olyan hangos és ijesztő még számukra.
Az utolsó kettővel értek egyet.
Egy kisbabának még sok a tévé, akkor is, ha "mértékkel" nézi. Nem azért, mert rászokik vagy függő lesz vagy ilyesmi, hanem az idegrendszerének sok. Ott sokkal gyorsabban változnak, villognak, ugrálnak a képek, mint a való életben, és ő ezt próbálja követni a kis fejletlen idegrendszerével, de egy 6 hónapos még nem tudja ezt rendesen feldolgozni. Ha ez rendszeressé válik, az bizony károkat okozhat az idegrendszer fejlődésében.
Én inkább nem kockáztatok, nem nézünk a baba mellett tévét (szintén 6 hónapos). Ha mégis tévét lát valahol, megbabonázva nézi a képernyőt, le sem venné a szemét róla, szerintem a legtöbb baba ilyen. Szóval figyelünk rá itthon, hogy ne legyen bekapcsolva mellette. Van, hogy megnézünk egy-egy műsort a tévében, de akkor a baba a másik szobában van.
Később hagyom majd, hogy nézze egy kicsit, nézhet majd mértékkel műsorokat, de egy babának ez még nem való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!