Nem felvenni beválik, vagy szívtelenség?
Nincs az az anyai megérzés, és csecsemőgondozási tudás, ami 100% ban megmondja, hogy a kisbaba miért sír. Fájhat a hasa, feje, inye, akármi.
Nyilván egy idő után nagyjából be lehet lőni, hogy mi a sírás oka, de az első 1-2 hónapban nem, és utána is maradnak fekete foltok.
Szóval nem felvenni a síró babát.......hát necces
Egy gyerek sosem "jokedvebol" sir. Ha csak "siman" sir es mas baja nincs akkor az anya/apa kozelsegere vagyik. Egyedul erzi magat erzelmi biztonsagot keres. Ha ezt nem kapja meg, akkor bizalmatlanna valik, hiszen azt kapja valaszul a vilagtol "az o sirasara nem figyel senki". Ezert nem sirnak pl egy arvahazban a gyerekek, mert mar belattak "nincs miert".
Szoval ha masert nem az erzelmi valaszert, testi kontakzusert kell felvenni a gyereket, hiszen ebben az esetben azt tanulja a vilagtol "reagalnak a jelzeseimre, megbizhatok valakiben".
Nekem is mondogatnak mindenfelet. De olyan nincs hogy "felkapatod" a gyereket. Ezt kozel 7 ev pszichologia mondatja velem.
nem vesz fel csak ringat. azt hogy?
én sem vettem fel mindig, ha csak nyöszörgött, megsimiztem, paskoltam a popsiját. De ha tényleg rendesen sír, akkor mindig felvettem. Mondjuk ő csak akkor sírt, ha éhes volt, meg most is csak akkor. De mi is nézzük a TV-t, ég a villany, pont azért, hogy később ne zavarja. Engem egy csepp fény is rettentően zavar, nem akartam, hogy neki is így legyen
Anyáink idejében valóban ez volt a szokás, ezzel valóban elérték, hogy a gyerek egy idő után leszoktak az éjjeli kelésről. Ma már sokkal fejlettebb az orvostudomány, tudjuk, hogy mennyire szenvednek a kisbabák ilyenkor. Anyáink idejében egyébként már újszülötteket sem etettek éjszaka, mert nem tudták, hogy olyan picike a gyomruk, hogy a 8 órás éhezés nagyon komoly megpróbáltatás nekik, nincs az a nevelési cél, ami ezt igazolhatná.
Egyébként egy barátnőm hasonló elveket vallott, rá is csukta a babájára az ajtót rendszeresen, hogy hadd sírjon. A fia most 8 éves, hiperérzékeny és szorongó, a barátnőmet pedig borzasztóan marja a lelkiismeret, hogy biztos a csecsemőkori élményei miatt vált ilyenné a gyereke (ezt amúgy nem hiszem, szerintem alapból ilyen, de az biztos, hogy jót nem tett neki.)
Azzal egyetértek, hogy nagyobbacska babáknál és kisgyerekeknél esetleg beválhat ez a módszer, de akkor is gyengéden, nem egyedül hagyva őket, és csak akkor, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy csak a megszokási miatt kel.
Köszönöm a válaszokat! Én sem kaptam éjjel enni, és azt nem mondanám, hogy jót tett, de rosszat se. Egyedül hagyva mondjuk sosem voltam.
Nekem inkább a másik példa volt az elrettentő, ismerősöm anyukája, aki már akkor fölkapkodta, egész éjjel fogta inkább. Azóta is egyet nyekken a ,,pici lánya", és úgy van minden, ahogy szeretné. Azt hiszem, az ő rossz nevelése már itt kezdődött el.
Kedves kerdezo. Te olvastad vegig amiket irtunk, vagy csak ugy kwrdeztel, mert unatkozol. Csak mert ha vegigolvastad volna amit irtunk vilagos lenne, hogy a baratnod gyereke nem azert "nevelodik rosszul" mert ha sirt felvettek.
Csak hogy egy cikkel is alatamasszam: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!