Cicin.
Jó esetben a szoptatás alatt elalszik. De amikor nem, tartom magam egy rituáléhoz, ha ahhoz hozzászokik, megtanulja idővel, hogyan kell magától elaludnia, ha álmos.
Pl.etetés, büfiztetés, simogatás, altatódal, majd leteszem a kiságyba, betakargatom, felhúzom neki a zenélő forgót, ami a kiságy felett van, azt nézve legtöbbször el is alszik magától. Természetesen ha sír, visszamegyek hozzá, de ez egyre ritkább.
Este általában jelezte, hogy ő már le akar feküdni (csapkodott, rugdosott, nem kért több cicit és ringatást), ilyenkor egyszerűen letettem (hasra) és már aludt is. Nappal már két hónaposan se akart aludni, általában cicizés közben elaludt, ilyenkor üldögéltem vele, meg se mozdultam, csak aludjon egy keveset :)
Ill. babakocsiban akkor még tudott jókat aludni - mára ez is elmúlt :)
Kitartás mindenkinek aki küszködik, a 2-es válaszoló vagyok, 3. gyerekemmel már rutinos "altató" vagyok.
A babák különbözőek, van akinek könnyebb, van akinek nehezebb megtanulni elaludnia. Az enyimeknél úgy tapasztaltam, hogy az első három hónap a nehéz, utána már ahogynőnek, okosodnak, már megértenek dolgokat, és ha sikerül velük egy rituálét kialakítani, utána már ahhoz ragaszkodnak. Nincs recept, ez babafüggő, kinek mire van szüksége, és milyen könnyen nyugszik meg.
Fontos, hogy a kiságy alvóhely legyen, oda csak akkor tedd, ha aludnia kell. Én már pici koruktól kitettem őket játszószőnyegre, kiságyba csak aludni. Egy idő után megérti. Lehet odatenni zenélőt, plüssállatot, amihez később majd ragaszkodik, én kapcsolok mindig baba altató zenét is, hagy szóljon.
A legkisebbem elég macera volt, az első hetekben csak az ölemben aludt el, ha letettem, rögtön felébredt, de lassan kinőtte, most már jó alvó.
Kitartás!
Az első lányomnál a hát simogatás jött be és a susogás. Kb. fél éves koráig, utána a kis mormota elaltatta magát morgással. Haláli volt hallgatni, jókat mosolyogtunk rajta. 3 éves, egyedül alszik el mai napig.
Második lányomnál kicsit mókásabb volt a dolog. Konkrétan nem akart aludni, de hulla fáradt volt.
Elsőként a mellkas altatást próbáltuk, közben paskoltam a popsiját. Susogtunk, ringattuk, fehér zajt bekapcsoltuk, hogy megnyugodjon, stc.
Volt kemény 1 hónap, amikor arra aludt el, hogy jó erősen meg kellett ráznod a popsiját, azonnal elaludt.
Ezt felváltotta az, hogy jó erősen a popsiját kellett ütögetnünk. Nekem ez túl barbár megoldás volt és nem hittem el, hogy ő tényleg erre alszik el. Ráadásul 500 paskolás után nyugodott meg, majd jöhetett a hátsimogatás.
3 hónaposan leszokott erről, már csak kicsit kellett paskolni és fogni a kezét, majd simogatni a hátát.
Most már 4 hónaposan egyből jelzi, hogy fáradt (dörzsöli a szemét, lerakja és fekszik) és csak beviszem az ágyába, beadom a cumit a szájába és már alszik is.
Nála egyáltalán nem jött be se a susogás, se a fehér zaj.
Most már zavarja, ha altatni szeretnénk. Addig fészkelődik, amíg ki nem megyünk a szobájából.
Kedves 4/7!
Nálunk is ugyanez volt, de mint látod minden megoldódott.
Meg kell találni a kulcsot hozzájuk, mindegyik gyerkőc mást szeret.
A barátnőm kislánya (1 éves) mai napig úgy alszik el, hogy zajt kell csapni.
Értsd úgy: hűtőt nyitogatod, főzöl, mosogatsz, porszívózol, stb.
Nem hittem a szememnek, amikor ezt láttam. Eleinte ez 30 perces program volt nekik, de most már csak kinyitják a hűtő ajtót és már alszik a gyerkőc.
Egyik munkatársamnak iker fiai vannak. Ők voltak a csúcsok. Az egyik a szagelszívó hangjára aludt el, a másik a mosógép rázására. Igazi spórolós gyerekek voltak :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!