Hogyan kell időben elaltatni egy két-három évest?
Kb 20-23 között altatom minden nap, mármint órákig tart az ágyban fetrengés, mesélés, simizés. Közben éhes, szomjas, felugrik, hogy menne megnézni apát, pajkoskodik, csikiz, röhög, mindent csinál, csak nem alszik 11 előtt... mit csinálok rosszul?
Napközben alszik a bölcsiben max háromig. Ha beszigorítok, csendben/sötétben kell feküdni, akkor rettenet sírás van, de akkor sem alszik hamarabb.
Mit csinálok rosszul?
Irigykedve olvasok itt olyan kommenteket, hogy 8kor ágyban a gyerek és gond nélkül alszik. Áruljátok el, mi a titok?
Ő ilyen tìpus szimplàn?
Lasan 3 èves a lànyom, mindig is szörnyű alvò volt.
23 òrakor alszik el 1 òra altatàs utàn. Ha koràbban megyek altatni akkor is ekkor alszik el.
Most pàr napja nem tudom elaltatni napközben, ìgy dől ki 19-19:30között, cserèben 6kor kel.
3-ig alszik? Hanytol? Az eleg kesonek hangzik. A nagyobbik gyerekem fel 10-10 kozott tudtam elaltatni addig, ameddig aludt a bolcsiben, es az fel 12/12-tol volt max. fel 2-ig. Aztan mar ott se tudtak elaltatni, es onnantol, hogy nrm aludt napkozben vegre aludt este 8-kor. Most 6 eves, es olyan 30-45 perc igyis kell neki az esti mese utan, hogy elaludjon, pedig nem alszik napkozben. Viszont mar ott lehet hagyni.
Egy szobaban alszanak a kicsivel, aki 12-fel 2 kozott alszik altalaban a bolcsibrnes itthon is. O igyis nagyon almos estere, es 10-15 perc alatt alszik is. Negyed 8-kor kezdjuk a meseolvasast, fel 8-kor villanyoltas, ferjem marad bent veluk (ez is rengeteget segitett, kb. lefelezte az altatasi idot), es 8-kor mar kint is van.
Nálunk nagyon fix a napirend, de ha kicsit se látszik álmosnak a gyerek, akkor csak azért, mert már közelít a szokásos altatási idő, nem fogom berakni az ágyba. Ha nem álmos, akkor nem álmos, hagyom még egy fél órát játszani, az általában elég szokott lenni amúgy is ahhoz, hogy eljusson tényleg addig a szintig, hogy alvás legyen. Ja, meg előre mondom neki, hogy akkor most ez az utolsó tudomisén, toronyépítés, és utána ha ez a torony ledőlt, akkor megyünk fürdeni és aludni. És így folyamatosan mondom, hogy jó, akkor most fürdünk, akkor utána alvás. Aztán fürdés után amíg törölgetem, megbeszéljük, hogy melyik mesét olvassuk el, és még mielőtt elkezdem olvasni, mondom, hogy elolvassuk a Boribont mondjuk, és utána alvás. És amíg nem "hagyja jóvá" valahogy, addig nem is kezdem el olvasni. Néha van, hogy a Boribont is és egy Bogyó és Babócát is el kell olvasni, de ha előre azt beszéltük meg, hogy kettőt olvasunk és utána alvás, és ő ebbe bele is egyezett (általában mondja, hogy "jó", ha tényleg egyetért valamivel), akkor utána ahhoz ragaszkodunk. Elolvassuk a mesét/meséket, lámpaoltás, és kész. Néha van kis nyafi, néha van kis ellenállás, ha kevésbé fáradt, akkor tovább tart a forgolódás, de azért összességében így el lehet érni nála, hogy tényleg nyugton maradjon és belátható időn belül (értsd: 10-30 percen belül) el is aludjon.
Nálunk egyébként vannak napok, amikor kifejezetten sok tévét néz, mert pl hazaküldték taknyolással vagy covid+ lett az egyik gondozó, de az apja is meg én is home office dolgozunk folyamatosan, szóval azért előfordul, hogy majdnem egész nap mennek a youtube-videók, ilyen-olyan dalocskák, mesék, akármik. Nem köti le annyira (sajnos vagy sem, azért egyszerűbb lenne sokszor), de nálunk pl az égvilágon semmilyen hatása nincs az alvására vagy úgy általában a fejlődésére. Szerintem aki jó alvó, az akkor is jó alvó lesz, ha megnézi a napi 15 perc meséjét, aki meg nem az, annak meg tökmindegy, mit vonsz meg, csak magadnak nehezíted meg az életed, mert ugyanúgy pocsék alvó lesz. Nyilván ha valaki a tévénézést valami minőségi programmal helyettesíti, az mindenképp a gyerek előnyére válik, és természetesen vannak érzékenyebb gyerekek, akiknek tényleg számít akár egy rövidke mese is, de szerintem nagy általánosságban azért a napi 1 rovaros mese nem az a szint, ami ellen a szakemberek óvnak, és ennek nem hinném, hogy nagy hatása lenne az alvására. Persze kipróbálhatod, hogy nem nézi, hanem helyette bömböl a zuhanykabinnál, minden bizonnyal az sokkal relaxálóbb lenne a kis idegrendszerének meg neked is, sose lehet tudni amúgy, mi segíti az alvását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!