Hogyan tudom kiszámolni, hogy egy általam kotyvasztott sütinek mennyi a végén a chja?
Sziasztok!
Teljesen belezavarodtam, most kezdek számolós életmódot. Annyit javasolt az orvosom, hogy CH szegény étrend, tk liszt, lassú ch. PCO miatt.
Első körben a cukrot irtottam ki, szinte semmibe nem teszek.
Utána a lisztet váltottam teljeskiőrlésűre, ez is megy.
Most a napi 5 étkezés/160g ch van terítéken.
Sütni viszont nagyon szeretek, és mértékkel ennék csak, de szeretném számolni.
A cukrot, krémet, lisztet hogyan tudom kiszámolni, hogy a végterméket tudjam mérni?
Köszönöm és bocsi, ha buta kérdés
Most teljesen random számokkal írom.
Tehát akkor ha 50 deka liszt mondjuk 500g ch
50 deka cukor 250 g ch
és a puding felfőzve 50 deka, 250 g ch, akkor tulajdonképpen 150 dekámban van 1000 gram ch?
Ebből egy szelet mondjuk 15 deka, és akkor az 100g ch?
Nem egészen. Sütés közben veszít valamennyi vizet a tészta, így kisebb lehet az összsúlya, mint a hozzávalóké nyersen, ezért javasoltam, hogy a nyers alapanyagok ch tartalmát mérd ki, aztán a készterméket mérd le súlyra.
Tehát a te példádnál maradva:
500 gr liszt -> 500 gr ch
500 gr cukor -> 250 gr ch
500 gr puding -> 250 gr ch
Akkor az nyerssúlyban 1500 gr -> 1000 gr ch, de megsütve mondjuk lehet 1200 gramm lesz csak, és akkor úgy kell számolnod, hogy
1200 gr késztermék -> 1000 g ch, és egy szelet pedig mondjuk
120 gr -> 100 g ch
Kalóriabázis.
Fellehet vinni recepteket is.
Minden alapanyagot felírsz mennyiségileg. Adagra/100g-ra kiszámít mindent.
Én is a kalóriabázist ajánlom.
Nyersen leméred az alapanyagokat, felviszed a bázisba.
Ekkor kiadja, hogy mennyi a súlya, aztán megsütöd ugye itt állt vizet veszít szóval ha kész azt is leméred és kivonod a a nyers súlyából a kész súlyt.
Majd ezt - előjellel elpárolgásként be tudod írni a bázisba így ő grammra pontosan kiszámolja neked a makrókat meg a kalóriát.
Igazából azzal, hogy vizet veszít ugye kalóriában ugyanannyi fog maradni csak változni fog a 100grammra való értéke ezért jó a kalóriabázis mert te csak beírsz mindent ő meg kiszámolja neked. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!