Milyen fajta lisztet használjak a paleonál, ha? (Többi lent)
... ha itthon akarok sütni kenyeret, azt milyen lisztből, és ha itthon akarok leves-tésztát, egyéb tésztát gyúrni, ahhoz milyen fajta lisztet célszerű használni?
Ti hogyan csináljátok?
Egyrészt nem árt megpróbálni a péksüteményeket elkerülni. Még maglisztekkel is.
Másrészt érdemes szétnézni az interneten, paleós fészbúk csoportok receptjeit és tapasztalatait, blogokat elolvasni mert megfelelő receptekkel (azt hiszem mandula, lenmag, esetleg tökmag vagy egyéb) és arányokkal TÉNYLEG NAGYON FINOM bucikat, kenyereket lehet sütni.
Tehát érdemes telitalálat receptet keresni, és ahhoz bevásárolni.
Például ez már eléggé kiforrott.
Köszi Tápi, elmentettem, majd kipróbálom ezt is!
Azért vagyok kétségek között, mert valamelyik oldalon felsorolták, hogy gluténmentes lisztek: a kukorica-, a rizsliszt és a hajdina liszt. Viszont amikor ugyanott, ill. egyéb oldalakon is recepteket szedtem le, szinte kizárólag a zablisztet írták használni. Most akkor mi az igaz, vagy mihez tartsam magam?
Az egész paleot azért kezdeném el, hogy a búzalisztes dolgokat ki tudjam iktatni az étrendemből, de valami kell, mert egész életemben nagyon "kenyeres" voltam, most sem fog ez egyik percről a másikra megváltozni. De nem szeretnék ahogy mondani szokták, csöbörből vödörbe esni.
Huhh.. jó kérdés.
Itt az anyagiakkal vannak a problémák.
Tök jó a mandula, mogyoró, tökmag stb. liszt csak igen drága. Talán olcsóbb de jó a szezámmag liszt, a kókusz liszt.
Legolcsóbb nyilván a zabliszt, kukorica, rizs és hajdinaliszt. DE ezek tele vannak keményítővel. Ezek csak gluténmentes lisztek, de gyorsan felszívódó szénhidrátot is nézni kéne. Persze, a rizs sokkal jobb gabona mint a búza. De rendszeres fogyasztása ritkán szolgálja az egészséget, a rizs is csak keményítő. A kínaiak között is voltak cukorbetegek.. ma meg elhízottak is de ez a nyugati táplálkozás elterjedése miatt van.
Szóval gluténmentesen táplálkozni lehet olcsóbban (kukorica, rizs, hajdina) de a keményítőszegény lisztek, így jóval kisebb kompromisszumok a kókusz, a mandula, mogyoró. A gesztenyeliszt finom, drága de nagy része keményítő (sajnos) ennyi erővel pedig nem jobb mint a rizs.
A zab érthetetlen, még csak nem is gluténmentes, legfeljebb gluténszegény. Van némi tévhit ezekkel kapcsolatban, én ezekkel ritkábban találkozom mert azok a csoportok ahol én olvasgatni szoktam nem éppen zab vagy rizspártiak, nem igazán terjednek ilyen szélsőségesen kompromisszumos tévhitek mint a rizsliszt vagy zabliszt. Sőt, még tejből sem szórakoznak rizstejjel, amikor annyi erővel már el lehet készíteni a jó kis kókusztejet is. A kifőtt reszelékből pedig még kenyeret lehet sütni.
Mandulát nem szoktam használni, mert drága és íze se nagyon van, minek? A zsírtalanított lisztekkel sem foglalkozom, egyszerű vagyok, mint a faék.
Kétféle kenyerem van, az egyik lenmag/kókusz/valami más (dió, mák, szezám) 2:1:1 arányban, plusz tojás, a másik pedig szezám és tojás :) Amióta az utóbbit kipróbáltam, hanyagolom az előbbit. Én sosem voltam kenyeres, de jó, hogy van nekem magkenyér (ami sokkal jobban ízlik, mint a rendes kenyér, pedig évek alatt elég jókat sikerült sütnöm, mellesleg a gluténos kenyereim közül is az olajos magvakat is tartalmazók a legfinomabbak számomra), igen poénos dolog és sokat segít a nem szénhidrátdús jóllakásban.
Naponta azért nem eszem magkenyeret sem.
Ja és a magkenyerek nem élesztősek, hiszen nincs minek megkelnie. Már a gluténmenteseknél is probléma ez, de valahogy összekombinálják a lisztkeverékeket, hogy mégis megkeljen valahogy. Én élből nem veszek flancos dolgokat, s a gluténmentes nem paleós kenyér szakaszt éppúgy átugrom, mint a teljes kiőrlésűt. Viszont a párom néha süt gluténszegény kenyeret, de majd bizonyára leszokik róla, elvégre meg tudja enni a magkenyeret is (csak éppen ipari mennyiségben, 20 dkg olajos magból már jó is neki egy étkezésre)... No, abban negyedelt mennyiségű liszt van, de már az is nagyon visszafogottan kel meg.
Levestésztát sose gyúrtam, de könnyed galuskát igen egyszerű készíteni, én 5:2 arányú mandula és lenmagot láttam egy receptben, de teljesen random mandula, lenmag, szezám is ugyanazt az eredményt hozta :D
Kísérletezni szoktam :) Most kedvencem a szezám, a lenmagot is szeretem és alkalmazom is, de ha túl sok van belőle, az nem szokott finom lenni. A sós szezámsütimbe egyáltalán nem teszek, mert az simán a legfinomabb.
Köszönöm a válaszaitokat. Én mindenkinek adtam a zöld-pacsit!
Úgy érzem, biztonság-érzetet ad, ha tudom, hogy van itthon kenyerem (legyen az akármilyen is!) és ha tudom, hogy bármikor főzhetek egy tányér tésztát valami feltéttel, mert van miből. Gyúrni talán még tudok, és időm is van rá.
Úgy érzem, ez a legnagyobb kihívás, ha áttérek a paleóra, hiszen a cukor, a sütik, az édes-tészták egyebek kb. 30 év óta nincsenek benne az étrendenben.
Köszönöm a segítséget, holnap megyek a bio-boltba és majd megnézem milyen lisztjük van és egyáltalán milyen áron, mennyiért adják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!