Leírnátok nekem a paleo diétáról mindent? + tapasztalatokat is
Én kipróbáltam, és nekem nem jött be.
Előnye, hogy tényleg gyorsan le lehet fogyni vele, mert alig fogyasztasz szénhidrátot, mivel nincs kenyér, ugyebár.
Én sok zöldséget ettem, természetesen húst is, gyümölcsöt is. Viszont a sok zöldség és gyümölcs annyira felpuffasztott, hogy a hasam is fájt már tőle, illetve komoly kihívást jelentett tartani a szeleket. Gyakorlatilag borzasztó élmény volt, nem kívánom senkinek, mikor mennék valahova, és a szelek majd felrobbantanak. Iszonyú.
Azonnal visszaálltam normál táplálkozásra, és tökéletes az emésztésem, jól vagyok.
Ha fogyni akarsz, akkor tanácsolom, hogy mindenből egyél kevesebbet, mint eddig. A szélsőségek szerintem nem tesznek jót. A gabona sem bűnös étel szerintem. Mivel mindenevők vagyunk, így a gabona is az életünk része.
Oké, a tejmentességről nem tudok nyilatkozni, nyílván, aki laktóz érzékeny, annál egyértelmű, hogy ne fogyasszon tejterméket. De azért, hogy a tej károsítja az átlagos egészséges ember bélfalát, azt egy kicsit túlzásnak érzem.
A károsodott bélfal vizsgálatokkal egyértelműen kimutatható.
És elég furcsa logikát követő és szubjektív meglátás: a laktóz valakinek lehet rossz.. Akkor miért nem lehet elfogadni ezt a tej fehérjékről?
A gabona természetes táplálék, mindenevők vagyunk.
Kérdém, miért nem eszünk gyilkos galócát? Megbetegszünk mindkettőtől.
A zöldségek meg puffasztanak, javaslom kezdjünk haladni a kevés zöldségevés irányába, hátha az nyerő lesz.
Ugyan ezt a puffadást élik át sokan a glutén miatt, és akkor ez egy inkább kellemetlen, de enyhe tünet. A zöldséges puffadás eredhet a bélflóra nem kedvező összetételéből, vagy mégsem olyan jó az emésztés, vagy túl sok nyers zöldségből (a zöldség elkészítése ajánlottan: zsiradékon párolva, csípős fűszerekkel, fokhagymával, gyömbérrel!).
Mert ma sok embernek van fizikailag kimerítőbb munkaköre, mint mondjuk harcos szerzeteseknek.
Valójában tévhit, hogy nem lehet zöldségeken aktívan élni. Megszokás. Ráadásul ott a hús. Annyi tápanyag és energia van benne, hogy pont aktív életet fogyasztóknál jól kiegészíti a zöldségeket.
Divattól függetlenül: még mindig nincs ok mást enni, csak annyi hogy a cukor is finom. De a sült csirke nem az?
12-re
Ez nem fogyókúra. Nem igaz, hogy kevés szénhidrátot tartalmaz, általában a növények fő összetevője (jellemzően a víz után) a szénhidrát (az olajos magvakat nem tekintve).
Csak nem gyorsan felszívódó szénhidrátot eszel, ami dobja az inzulinszintet, növekedési fatort, és még sok mindent (megjegyzem, hogy nagy meglepetésre a hőkezelt állati fehérje is dobja az inzulinszintet, az emberi szervezet már csak olyan, hogy ezeregy folyamat érzékeny összjátéka).
A bélpanaszok, amiket leírtál, arra utalnak, hogy régóta fennálló bélfal károsodásod van, nem egészséges bélflórával. A gyorsan felszívódó szénhidrátos táplálkozásra való visszaállás helyett jobbat tennél az emésztőrendszerednek, ha rendeznéd a bélflórád Erre nem elég a Protexin és társai, mert az egészséges bélflórában élő 6-800 féle mikroorganizmussal ellentétben ezekben csak 6-8 féle van, jellemzően ugyanazok. Sok erjesztett táplálék kell, ezekben 80-100 féle is tud lenni. És olyan ételeket egyél, amik támogatják ezeket a kis barátokat. A leírt tüneteid után azt mondanám, hogy hosszú folyamatra készülj fel. Javaslom még, hogy végeztess egy hasi UH-t egy JÓ ultrahangosnál, akár fizetősen, különös tekintettel májra, epehólyagra (a széklet, amit alig tudtál tartani, világosbarna-világossárga volt?).
Én egyébként nem vagyok paleo-hívő, illetve azt gondolom, hogy kezdő életmódváltónak jó, mert már nagy irodalma és sok recept van.
Szerintem sok a hús benne, és kevés a nyers táplálék.
1. hsz-re megjegyzés:
- nem minden gabonában van glutén (búzában - a tönköly, a durum is búza!, árpában, rozsban, zabban), viszont minden gabonában van lektin, nem csak a hüvelyesekben.
- a burgonya nem a lektin, hanem a solanin-tartalom (és a sok könnyen felszívódó szénhidrát) miatt nem ajánlott. Nem ajánlott (illetve korlátozottan) a burgonyával egy családba tartozó paradicsom, paprika és padlizsán sem (de zöld részeik semmiképp). Ezekben is solanin van, akár halálos mértékben mérgező.
- Fontos tudni, hogy a növényeknek (általában) nem céljuk, hogy megegyük őket, különösen nem a magjukat, amiben a legtöbb tápanyag, és továbbélésük lehetősége van. De a növények mechanikai eszközökkel csak korlátozottan tudnak védekezni, ezért jellemzően kémiai úton akadályozzák meg (általában különböző fehérjék segítségével), hogy megegyék őket. MINDEN mag védekezik valamilyen mértékben, MINDEN mag tartalmaz enzimgátlókat (ami a szervezetedet többletmunkára kényszeríti, és esetenként károsítja az emésztőrendszert is, és ezért jön ki egészben pl. a szőlőmag), még a biztonságosan fogyasztható diófélék is.
A magok egy része mégis ehető 12-48 órás áztatás után, ugyanis ez alatt az enzimgátlók lebomlanak, és a növény előkészül a csírázásra, azaz lebontja az összetett fehérjéit és szénhidrátjait, amelyek így már nem mérgezőek, sőt, az egyszerű aminosavak és szénhidrátok könnyen felvehetők. De vigyázat! a csírázás megindulásával el is kezdi építeni ezeket, ezért elég rövid az az időtartam, amikor fogyasztásra optimálisak. Ezért pl. hüvelyesből és gabonából nem fogyasztanék csírát sem.
Kedves Kérdező!
Nekem nem jött be a paleo diéta, igaz, én mindig is szénhidrátszegény étrenden éltem (és így is felszaladt néha egy-két kiló).
Amikor elkezdtem, nagy sebességgel hízlalt, hiszen az olajos magvak, a keménysajt, a kókusztej (pláne a sürített), és különösen az otthon darált lisztfélék nagyon-nagyon sok zsíradékot tartalmaznak.
Amikor ezekkel leálltam, szélsebesen vissza is fogytam. Egyértelműen ezek voltak a hízás okai.
Ha emellett a diéta mellett döntesz, javaslom, ne darálj otthon lisztféléket, hanem vegyél bolti, zsírtalanított liszteket (mindenütt kapni), és a kókusztejet sem árt kiváltani mással (én zabtejjel tettem ezt, noha az a paleoban kompromisszumos).
Nem mellesleg nekem nagyon hiányoztak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek - pl. túró -, így én azokat is fogyasztom most már, de ez már nem paleó.
Sose volt a cukrom magas, ehhez nem tudok hozzászólni.
Az Atkins-diéta (illetve ezen alapuló összes többi) is tűri a magas zsírtartalmat, de egyik sem annyira, mint a paleo, abban van a létező legtöbb zsír.
És persze, abból egy árva szó sem igaz, hogy a magas zsírtartalom (és mellette alacsony szénhidrát) ne hízlalna, hízlal bizony, nem kicsit, nagyon.
Az utolsóhoz: a zsír
- létfontosságú szervezetünk "olajozott" működéséhez;
- tökéletes energia forrás (jobb mint a szénhidrát vagy fehérje);
- leköti, közömbösíti és eltávolítja a savakat (segít a lúgosításban, fogyásban).
Kedves legutolsó! Szó sincs arról, hogy ne fogyasszunk zsírt, a lényeg a mérték. A paleo diétában - akár csak egy napi étrendben - viszont túl sok a zsír, sajnos. Nem ártana megszámolni.
Nem mindenki bírja a sok zsíradékot, alacsony ch és alacsony zsírtartalmú diéta az ideális, mármint ha valóban diétáról és nem divatétkezésről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!