Leírnátok nekem a paleo diétáról mindent? + tapasztalatokat is
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én kipróbáltam, és nekem nem jött be.
Előnye, hogy tényleg gyorsan le lehet fogyni vele, mert alig fogyasztasz szénhidrátot, mivel nincs kenyér, ugyebár.
Én sok zöldséget ettem, természetesen húst is, gyümölcsöt is. Viszont a sok zöldség és gyümölcs annyira felpuffasztott, hogy a hasam is fájt már tőle, illetve komoly kihívást jelentett tartani a szeleket. Gyakorlatilag borzasztó élmény volt, nem kívánom senkinek, mikor mennék valahova, és a szelek majd felrobbantanak. Iszonyú.
Azonnal visszaálltam normál táplálkozásra, és tökéletes az emésztésem, jól vagyok.
Ha fogyni akarsz, akkor tanácsolom, hogy mindenből egyél kevesebbet, mint eddig. A szélsőségek szerintem nem tesznek jót. A gabona sem bűnös étel szerintem. Mivel mindenevők vagyunk, így a gabona is az életünk része.
Oké, a tejmentességről nem tudok nyilatkozni, nyílván, aki laktóz érzékeny, annál egyértelmű, hogy ne fogyasszon tejterméket. De azért, hogy a tej károsítja az átlagos egészséges ember bélfalát, azt egy kicsit túlzásnak érzem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A károsodott bélfal vizsgálatokkal egyértelműen kimutatható.
És elég furcsa logikát követő és szubjektív meglátás: a laktóz valakinek lehet rossz.. Akkor miért nem lehet elfogadni ezt a tej fehérjékről?
A gabona természetes táplálék, mindenevők vagyunk.
Kérdém, miért nem eszünk gyilkos galócát? Megbetegszünk mindkettőtől.
A zöldségek meg puffasztanak, javaslom kezdjünk haladni a kevés zöldségevés irányába, hátha az nyerő lesz.
Ugyan ezt a puffadást élik át sokan a glutén miatt, és akkor ez egy inkább kellemetlen, de enyhe tünet. A zöldséges puffadás eredhet a bélflóra nem kedvező összetételéből, vagy mégsem olyan jó az emésztés, vagy túl sok nyers zöldségből (a zöldség elkészítése ajánlottan: zsiradékon párolva, csípős fűszerekkel, fokhagymával, gyömbérrel!).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mert ma sok embernek van fizikailag kimerítőbb munkaköre, mint mondjuk harcos szerzeteseknek.
Valójában tévhit, hogy nem lehet zöldségeken aktívan élni. Megszokás. Ráadásul ott a hús. Annyi tápanyag és energia van benne, hogy pont aktív életet fogyasztóknál jól kiegészíti a zöldségeket.
Divattól függetlenül: még mindig nincs ok mást enni, csak annyi hogy a cukor is finom. De a sült csirke nem az?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
12-re
Ez nem fogyókúra. Nem igaz, hogy kevés szénhidrátot tartalmaz, általában a növények fő összetevője (jellemzően a víz után) a szénhidrát (az olajos magvakat nem tekintve).
Csak nem gyorsan felszívódó szénhidrátot eszel, ami dobja az inzulinszintet, növekedési fatort, és még sok mindent (megjegyzem, hogy nagy meglepetésre a hőkezelt állati fehérje is dobja az inzulinszintet, az emberi szervezet már csak olyan, hogy ezeregy folyamat érzékeny összjátéka).
A bélpanaszok, amiket leírtál, arra utalnak, hogy régóta fennálló bélfal károsodásod van, nem egészséges bélflórával. A gyorsan felszívódó szénhidrátos táplálkozásra való visszaállás helyett jobbat tennél az emésztőrendszerednek, ha rendeznéd a bélflórád Erre nem elég a Protexin és társai, mert az egészséges bélflórában élő 6-800 féle mikroorganizmussal ellentétben ezekben csak 6-8 féle van, jellemzően ugyanazok. Sok erjesztett táplálék kell, ezekben 80-100 féle is tud lenni. És olyan ételeket egyél, amik támogatják ezeket a kis barátokat. A leírt tüneteid után azt mondanám, hogy hosszú folyamatra készülj fel. Javaslom még, hogy végeztess egy hasi UH-t egy JÓ ultrahangosnál, akár fizetősen, különös tekintettel májra, epehólyagra (a széklet, amit alig tudtál tartani, világosbarna-világossárga volt?).
Én egyébként nem vagyok paleo-hívő, illetve azt gondolom, hogy kezdő életmódváltónak jó, mert már nagy irodalma és sok recept van.
Szerintem sok a hús benne, és kevés a nyers táplálék.
1. hsz-re megjegyzés:
- nem minden gabonában van glutén (búzában - a tönköly, a durum is búza!, árpában, rozsban, zabban), viszont minden gabonában van lektin, nem csak a hüvelyesekben.
- a burgonya nem a lektin, hanem a solanin-tartalom (és a sok könnyen felszívódó szénhidrát) miatt nem ajánlott. Nem ajánlott (illetve korlátozottan) a burgonyával egy családba tartozó paradicsom, paprika és padlizsán sem (de zöld részeik semmiképp). Ezekben is solanin van, akár halálos mértékben mérgező.
- Fontos tudni, hogy a növényeknek (általában) nem céljuk, hogy megegyük őket, különösen nem a magjukat, amiben a legtöbb tápanyag, és továbbélésük lehetősége van. De a növények mechanikai eszközökkel csak korlátozottan tudnak védekezni, ezért jellemzően kémiai úton akadályozzák meg (általában különböző fehérjék segítségével), hogy megegyék őket. MINDEN mag védekezik valamilyen mértékben, MINDEN mag tartalmaz enzimgátlókat (ami a szervezetedet többletmunkára kényszeríti, és esetenként károsítja az emésztőrendszert is, és ezért jön ki egészben pl. a szőlőmag), még a biztonságosan fogyasztható diófélék is.
A magok egy része mégis ehető 12-48 órás áztatás után, ugyanis ez alatt az enzimgátlók lebomlanak, és a növény előkészül a csírázásra, azaz lebontja az összetett fehérjéit és szénhidrátjait, amelyek így már nem mérgezőek, sőt, az egyszerű aminosavak és szénhidrátok könnyen felvehetők. De vigyázat! a csírázás megindulásával el is kezdi építeni ezeket, ezért elég rövid az az időtartam, amikor fogyasztásra optimálisak. Ezért pl. hüvelyesből és gabonából nem fogyasztanék csírát sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kedves Kérdező!
Nekem nem jött be a paleo diéta, igaz, én mindig is szénhidrátszegény étrenden éltem (és így is felszaladt néha egy-két kiló).
Amikor elkezdtem, nagy sebességgel hízlalt, hiszen az olajos magvak, a keménysajt, a kókusztej (pláne a sürített), és különösen az otthon darált lisztfélék nagyon-nagyon sok zsíradékot tartalmaznak.
Amikor ezekkel leálltam, szélsebesen vissza is fogytam. Egyértelműen ezek voltak a hízás okai.
Ha emellett a diéta mellett döntesz, javaslom, ne darálj otthon lisztféléket, hanem vegyél bolti, zsírtalanított liszteket (mindenütt kapni), és a kókusztejet sem árt kiváltani mással (én zabtejjel tettem ezt, noha az a paleoban kompromisszumos).
Nem mellesleg nekem nagyon hiányoztak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek - pl. túró -, így én azokat is fogyasztom most már, de ez már nem paleó.
Sose volt a cukrom magas, ehhez nem tudok hozzászólni.
Az Atkins-diéta (illetve ezen alapuló összes többi) is tűri a magas zsírtartalmat, de egyik sem annyira, mint a paleo, abban van a létező legtöbb zsír.
És persze, abból egy árva szó sem igaz, hogy a magas zsírtartalom (és mellette alacsony szénhidrát) ne hízlalna, hízlal bizony, nem kicsit, nagyon.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az utolsóhoz: a zsír
- létfontosságú szervezetünk "olajozott" működéséhez;
- tökéletes energia forrás (jobb mint a szénhidrát vagy fehérje);
- leköti, közömbösíti és eltávolítja a savakat (segít a lúgosításban, fogyásban).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kedves legutolsó! Szó sincs arról, hogy ne fogyasszunk zsírt, a lényeg a mérték. A paleo diétában - akár csak egy napi étrendben - viszont túl sok a zsír, sajnos. Nem ártana megszámolni.
Nem mindenki bírja a sok zsíradékot, alacsony ch és alacsony zsírtartalmú diéta az ideális, mármint ha valóban diétáról és nem divatétkezésről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!