Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Szerintetek ez így jó?

NKTL125 kérdése:

Szerintetek ez így jó?

Figyelt kérdés

Nagyon szimpatizálok a paleo étrenddel, de úgy gondolom, h fokozatosan állítom át a szervezetem.

Kenyeret nem eszek, már pár napja, próbálok paleosan étkezni, de vannak olyan dolgok, amiket egyenlőre nem tudtam elhagyni.

Ilyen pl.: tej, natúr joghurt, meg tegnap csináltam paradicsomos húsgombócot, amibe rizs helyett árpát rakatm, de szezámmag liszttel sűrítettem, és xilitet raktam bele.

Sztem jól haladok, de kíváncsi lennék a ti véleményetekre, és tapasztalatotokra, h nektek hogy indult ez az életmódváltás.

Igazából nekem a fogyás miatt esett erre a választásom.

2013. márc. 23. 07:19
 1/8 Citation válasza:
27%

Én nem sokat tököltem, egyből bele a közepébe. Esténként úgy bezabáltam, hogy konkrétan legurultam az ágyról. De! Egy dolgot nagyon elbasztam. Kondizni jártam közben heti három alkalommal, s az igaz, hogy egy hét alatt -pedig nem volt célom, sőt- egy kilót fogytam, de a 100 kg amibe belenyomtam majdnem agyon nyomott!!! A 80-at úgy nyomtam ki, hogy a szemem kiugrott. Vissza is tértem a rendes kajára.

Még Valami. Ökör drága étrendről beszélünk.

2013. márc. 23. 07:35
 2/8 dieta ***** válasza:
13%
Fogyni egészséges étrenden is lehet.Divatosak az egyoldalú táplálkozássál egybekötött fogyókúrák de nem igazán egészségesek.A szervezetünk energia felhasználásának 20% -át az agy használja fel és a teljes központi idegrendszer a gerincvelőt is beleértve csak szénhidrátból tud energiát felhasználni .Még szerencse , hogy a "semmi szénhidrát egyél sok zöldséget" nem tartható mivel minden ami a földből nő szénhidrát.Az egészséges étrend 55% szénhidrát 15% fehérje 30% zsír + - néhány % eltéréssel.Ezt a szokásos változatos étrend biztosítja.
2013. márc. 23. 08:49
 3/8 anonim ***** válasza:
59%

Én sok dolgot átvettem a paleo életmódból de teljesen nem követek egy diétát sem. Sajátot kreáltam ami nagyon jól működik is.

Én ha lehet úgy mondani főzelék diétán vagyon. Minden másnap főzeléket eszek.

Reggelire egy vékony szelet hús fűszerezve (kedvencem a borsos-citromos-mustáros) és mellé összedobok egy kis salit.

Vacsira is ugyanez vagy tojásrántotta, hagymáéval, gombával.

Reggelire vagy tízórai még megesik, hogy eszem zabpelyhez. Pl ez is tiltott a paleoban én meg imádom. A salihoz szoktam adni egy evőkanál joghurtot. Ezt is tiltja a paleo.

És a csoki kiváltására pundigott szoktam enni vagy házi készítésű túró rudit, esetleg a saját kis zabpehelykekszemet. Nagyon nagyon tabu a paleóban.

Mégis fogyok én is. És minden étkezésem élvezem és mégse kell magamtól megvonni semmit.

Szerintem tedd magadévá a paleoból ami neked hasznos és követhető. Aztán építsd ki a saját terved. És használd szeretettel.

2013. márc. 23. 09:56
 4/8 A kérdező kommentje:
Én is úgy gondoltam, h magamévá tennék dolgokat a paleoból, de nem mindent tartanék be - tejtermék, hüvelyes - csak az a baj, h nem tudom, h így is fogok e fogyni.
2013. márc. 23. 14:24
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, kezdetnek nem rossz, amit teszel, aztán majd meglátod. Semmi értelme magadra kényszeríteni valamit, amit nem tudsz tartani. Nem tudom, mások hogy vannak vele, szerintem a többség nem hirtelen megvilágosodás után áll át egy drasztikusan más étrendre. Egy átlagos ember, ha meg is próbálna paleósan enni, kiakadna, hogy akkor mit egyen, szokatlan lenne neki az egész, stresszes a megszokott reggeli totál lehetetlensége...

No, ami engem illet, már az életmódváltásom előtt (ami nem paleo, csak a lisztet, cukrot és a tejtermékek zömét hagytam el egyik napról a másikra - ez nem volt olyan nagy változás, mint ahogy hangzik ;)) nem igazán átlagosan étkeztem. Sok paleós dolog (pl. az olajos magvak nagy szerepe és étel alapanyagnak tekintése) már rég megvolt az életemben (főleg a nyersveganizmussal való találkozásom hatására), tejet nem ittam s némi sajton kívül a többi tejtermékből is egyre kevesebbet. Cukorfogyasztásom az átlagemberének töredéke volt, nádcukorból és mézből (elhagyni a nádcukrot nem fájt semmibe, de a mézről is le kéne zizzennem, nagyon édességes vagyok). Lisztet, gabonát viszont ettem. De azt is éreztem, hogy ez nem esik jól, utána is olvastam a gluténnak, nem kell ez nekem. Ez így jó, mert így esélytelen visszaesnem. Ja, a fehér rizsről átálltam a barnára, ez volt a legjobb, mert a barnát sokkal jobban szeretem. De túl sokat olvasok a paleóról és bár engem a GI nem túlzottan érdekel (elég nekem az alapabb dolgokkal foglalkoznom egyelőre), valahogy az is elmaradt 1-2 hét alatt. A csoki sima ügy, a kenyér elhagyása óta nem kívánom, pedig előtte igen (attól még csinálok néha egypárat, s a nagyobbik felét feletetem a párommal ;)).

A keményítős, de nem gluténtartalmú dolgok azok, amiket nem hagytam el, főleg, amik még távolról sem emlékeztetnek gabonára. Azokkal nincs bajom, s jobb is, mert nem tudnék mivel jóllakni.

Na ez volt pár nappal ezelőttig, de túl sokat olvasok táplálkozásról és felmerült bennem, hogy nyomhatnék egy hónapot paleósan, csak hogy összehasonlítsam a tapasztalataimat másokéval, aztán majd visszaveszek bizonyos ételeket :)

A jelentékeny mennyiségű húst evő paleósoknak annyira könnyű, a hús laktat, én lehet, hogy éhes leszek és feladom az egészet. Nem esélytelen jóllaknom, de nagyon, nagyon trükkös. Talán a megszokás segít.

Izgalmas egyébként, vannak remek paleo receptek, én ételkészítésben nem nélkülözök némi kreativitást (egy csomó receptet kitalálok, kipróbálok, variálok, átalakítok), nekem mindenképpen gazdagodott az életem gasztronómiai része a paleo hatására ;)

Nem akarok több pénzt költeni ételre, így nem is teszem. Sosem jutna eszembe pár palacsintát 2 deci kókusztejből és egy csomó mandulalisztből sütni. Remekül működik sokkal olcsóbb alapanyagokból is. Olykor bejöhet majd pár drágább s a régebbi életemben nem szereplő alapanyag, de az ritkán fog előfordulni, úgyhogy kompenzálja a késztermékek immár kb. teljes kerülése (eddig is igen alacsony szinten mozgott, de ma már, ha megéhezek, sem tudok valami készterméket venni a boltban.)

Nyilván sokkal olcsóbban is meg lehet oldani a táplálkozást, kérdés, milyen áron. Nálam pl. eleve megdobja a költségeket a gyümölcsfogyasztás (s akkor még hol vannak az olajos magvak, mmmm), sokan spórolásból el is hagyják őket, de ez olyan lépés, amit én semmiképpen nem tennék meg. Van azért szórás, a napi gyümölcsömet megvehetem 40 és 500 forintért is... De a zöldség kalóriánkénti ára főleg drága, mégsem megoldás hanyagolni... No, ez van a többivel is.

Nekem a fogyás, bár fontos, másodlagos, az egészség a fő.

Nem tudom, fogsz-e fogyni, ez soktényezős dolog. Nekem a liszt, cukor, legtöbb tejtermékek elhagyása, jelentősen kevesebb evés és több mozgás egy hónap alatt abszolút semmit nem jelentett (a szénhidrátot azért még keményen lehetne csökkenteni, az igaz), de én kivételesen stagnáló szervezettel rendelkezem. Egy normál ember sokkalta könnyebben fogy.

Azt nem igazán értem, miért gondolja bárki, hogy a paleóban nincs szénhidrát, de ez legyen az ő bajuk.

2013. márc. 23. 20:51
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Diéta nevű a nevetséges dietetikai dogmákat írta le. Nincs velük semmi baj, nyilván nem rossz szándékkal tette, de tudni kell hogy hülyeségek.

Kérdező, te meg csináld. Fokozatosan is lehet javítani a dolgokon.

Írtad, hogy nem lennél szigorú, de igen így is fogyhatsz. Ha tejterméket vagy hüvelyeseket ennél, akkor azon a napon figyelj az étel mennyiségére, mert ezek könnyen raktározódnak zsírban, ennyit kell tudni.

Az árpa nem jobb mint a rizs, nyugodtan edd a húsgombócot rizzsel, ha már gabonát teszel bele (a rizs gluténmentes).

2013. márc. 24. 20:47
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Én nyáron kezdtem el az életmódváltást, ami eredetileg diétának indult. Volt már előtte néhány sikertelen kísérletem, de ezúttal szerencsém volt, mert a nyári szünetben (gimis vagyok) megtanultam paleósan főzni, úgyhogy őszre már megszereztem a kellő rutint, hogy suli mellett is csináljam. Néhányszor megszegtem, de ahogy fogytam, egyre szigorúbban kellett vennem a dolgokat. Végül pár hete döntöttem úgy, hogy mostantól nem fogyókúraként, hanem életmódként viszonyulok hozzá (tehát nem szegem meg), mert ha már ennyit költök rá (rohadt drága), szeretném minden pozitív hatását megtapasztalni. A kompromisszumos ételek közül egyelőre fogyasztom a vajat és végső megoldásként (ha nincs pénz) a zabot, de ezeket el szeretném hagyni, viszont nálam ritkán (hetente-kéthetente egyszer) belefér a kemény sajt (cheddar) és elég gyakran a paradicsom, paprika (ezekkel elvileg csak az autoimmun betegeknek kell vigyázniuk). A tapasztalataim pozitívak, fogytam 20 kilót, megszerettem a zöldséget és a gyümölcsöt, megtanultam főzni. A tejet szigorúan veszem, mert rögtön meglátszik a bőrömön ha fogyasztom. Szerintem is jó ötlet a fokozatosság, nekem is az jött be, amikor a közepébe vágtam, végül mindig feladtam.
2013. márc. 26. 17:33
 8/8 anonim ***** válasza:

Figyu én azt mondanám, hogy fontold meg ezt:

Dönts el, hogy pl 2db hétig TELJESEN paleosan fogsz enni.

Aztán majd eldöntöd hogyan tovább.

Én egyből átálltam, totál. Semmi cicó :-)...de nekem nagyon is indokolt volt a gyors lépés. A mai napig nem bántam meg.

Nyílván amit írsz, az is jobb, mintha semmit sem változtatnál...de a legdrasztikusabb hatást úgy tudod elérni, ha teljesen csinálod. Nem kell hosszú távba gondolkodni...

Csak 1, vagy 2 hétre próbáld ki. az nem hosszú idő, addig simán ki lehet bírni mindent :-).

Elmondom mi fog töténni :-). Az, hogy ha betartod 2 hétig...tök jól fogod érezni magad :-)...aztán tegyük fel visszateszed a tejterméket...egyből fogod érezni, hogy rosszat tesz neked. A hasi közérzeteden egyből fogoz érzeni, hogy mitől puffadsz...és a tejtermékek /kivéve kemény sajt/ ilyen lesz...gabonállak hasonló a helyzet.

Adj magadnak CSAK 2 hetet ;-). Aztán ha nem tetszik bármikor visszatérhetsz az eredeti kajáidhoz :-). Semmit sem vesztesz, csak tényleg tartd be a szabályokat.

sok sikert!

2013. márc. 27. 17:50

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!