Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Magyarországon hogyhogy csak...

Magyarországon hogyhogy csak a "szigorú" paleo terjedt el?

Figyelt kérdés
Ahogy olvastam külföldi oldalakon,ennek is van többféle ágazata,pl.: van olyan paleo is ami engedi a tejtermékek fogyasztását,sőt még a krumplit is mértékkel.
2013. jan. 31. 20:20
1 2
 1/11 Julie S ***** válasza:
Külföldön már hosszabb karrierje van a paleónak, mint itthon. Amúgy a kezdetekhez képest már itthon is jócskán kezd fellazulni. Minél többen űzik, annál többféle irányt vesznek. Vannak, akik jobban kilengenek, vannak, akik kevésbé.
2013. jan. 31. 21:32
 2/11 Ovo(-semi?)-paleo-nV válasza:
100%

Én paleónak az ideális, nyers zöldségekből, gyümölcsökből, áztatott magokból és némi állati eredetű ételből álló étrendet nevezném. De az is igaz, hogy ilyemi alig kivitelezhető, szerintem igenis előfordul a paleósokkal is, hogy pl. étterembe mennek, és a sült húst karamellizálják, vagy a rokonoknál mondjuk csak salátát kér köretnek, de sajt van a salátában, vagy tejszín a pörköltben, és inkább csendben megeszi. Szóval aki paleózik, szerintem az sem 100% paleó.

Van a paleónak egy enyhébb változata, az ún. primal étrend. (Erről magyarul nem is fogtok szerintem találni semmit). Ott megengedőbbek a tejtermékekkel (vaj, sajt, joghurt), az alkohollal (bor), a krumplival, qinoával és rizzsel is, de azért tartom hiteltelennek, mert a mesterséges édesítőket is elnézik, és úgy tudom, hogy napi egy-két kanál cukor is belefér tömegelésnél. (Akkor legalább mézet használnának.)De azt hiszem, a legtöbb (nem hardcore) paleós leginkább a primal szerint étkezik, még öntudatlanul is.

Más szempontból is túlzásnak tartom a kedves kérdező állítását (nem kötekedni akarok, bocsi!:). Magyarországon a Szendi-féle paleó terjedt el, ami szerintem messze nem a legszigorúbb forma. A paleokenyerek, sütik stb. például messze vannak az ember eredeti étrendjétől - persze, ettől függetlenül jobb szénhidrátforrások, csakhát mindenképpen sűrített energiatartalomról beszélünk, ami nem természetes. Szendi, akit amúgy sok szempontból nagyra becsülök, sajnos eléggé elbagatellizálja a főzés hátrányait a honlapján. Szerintem a "szigorú paleó" nem a arról szól, hogy az eredeti ételeinket készítsük más összetevőkkel, hanem hogy szoktassuk át magunkat egy másféle étkezésre. (És pl. ő is megengedi a keménysajtokat - az sem "paleó".)

Azt sem tartom komolyan vehetőnek, hogy együnk húst hússal. Nem azért írom ezt, mert én nem vagyok oda a húsért, hanem egyáltalán... Oké, hogy paleózunk, meg minden, de nem értem, hogy kinek a fejéből pattant ki az a bizonyos 70/30 arány. Nem vagyok régész, de ha az ősember valóban annyi fehérjét evett is, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy az volt az ideális étrendje. A fegyverhasználatból következő vadászat kialakulása ugyanazon lépések egyike lehetett, mint a tejelőállat-tartás és gabonatermesztés, később az ipari élelmiszertermelés, majd mesterséges anyagok használata az ételekben - az ember természete ellenére változtatott az étkezési szokásain a körülményekhez való alkalmazkodás érdekében. Na igen, akkor az én étrendem már nem is paleolit, hanem prepaleó étrend.:)(Ettől függetlenül igen, paleónak nevezem, hiszen nem eszem attól különböző dolgokat, mint egy "mezei" paleós.:)

Tehát úgy gondolom, hogy a Magyarországon elterjedt paleó nem a legszigorúbb, igaz, nem is a legmegengedőbb. Helytelenítem, hogy valaki kinevezzen valamit tökéletes étrendnek úgy, hogy a dolognak csak az egyetlen oldalát nézi, vagy még azt sem, például primal. (Ahogy az is igaz, hogy nempaleó - defőtt - ételekből is összeállítható olyan étrend, ami kielégíti az ember táanyagigányeit...) De az is tény, hogy aki hosszú távon akar így élni, annak bizonyos szinten kompromisszumokat kell kötne, és az is igaz, hogy megéri.

*Ui.: hm, hm. Igazi suliújságos fogalmazás lett kerekedett itt a végére.:)

2013. febr. 1. 11:25
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, mit nevezünk szigornak. :)

Ami nekem nem működött: hús, hal, tojás, zöldség, sok gyümölcs, maglisztes sütemények. (másnak már ez is szigorú lenne)

Ami nekem jól működött: hús, hal, tojás, zöldség kevés gyümölcs.

Ami villámgyors javulást hozott: sok zsír, hús, kevés zöldség. Ez már ketogén diéta, ha valami, akkor ez a szigorú.

Amire képtelen lennék: nyers evés. Számomra ez jelenti az abszolút szigort. Még a tojást sem eszem meg nyersen mióta szalmonellás voltam. Nemhogy húst... áááh, még a nyers zöldségre is nehezen szoktam rá.

Tejtermék, zab, sajt... ezt nem nevezném paleónak.

2013. febr. 2. 10:37
 4/11 anonim ***** válasza:
46%

3. válaszoló!

A 70/30 aránynak gyógyászati jelentősége van, inzulinrezisztens, cukorbeteg embereken tapasztalt, viszonylag kis számú embernél következetesen jó hatással volt rövid távon. Orvosi tapasztalat, és igen ígéretes. Ha más nem, akkor rövidtávon.

Mindennel egyetértek amiket írtál!

2013. febr. 2. 11:36
 5/11 Ovo(-semi?)-paleo-nV válasza:
Persze, a cukorbetegeknél értem. De azt furcsállom, hogy vannak olyan egészséges emberek, akik szintén így étkeznek.
2013. febr. 2. 12:18
 6/11 anonim ***** válasza:
41%
Szintén hogy?
2013. febr. 2. 12:34
 7/11 A kérdező kommentje:

Igazából én még csak nemrég (1 hónapja) foglalkozom a paleóval - vagyis akkor a faliújságos fogalmazás szerint a primállal :D Elég engedékeny vagyok magammal,szoktam enni sajtot (a rántottámra reszelek),tejet (kb. 30 ml a kávémba),vajat (zöldséget párolok rajta),90%-os étcsokit (1-2 kocka egy nap) és ha semmiféleképpen nem tudom kikerülni akkor rizst,ennek ellenére nagyon jók a tapasztalataim és el tudnám képzelni hogy sok-sok évig így egyek :) Csak nem szeretem mikor magyar oldalakon olyan..hm..dogmatikusan írnak az emberek,olyan érzésem lesz tőlük hogy semmit se szabad enni csak fényt meg port mert minden más káááros káááros! Ez szerintem sokkal egészségtelenebb mint az ha valaki nem iktatja ki a maga kis 3 deka sajtját vagy fél kanál rizsét mert durva táplálkozási zavarokhoz vezethet (tapasztalat,ebből lábaltam ki a saját magamra szabott új étrendemmel).

De ezzel is okosabb lettem,köszönöm a válaszokat :)

2013. febr. 2. 15:26
 8/11 Ovo(-semi?)-paleo-nV válasza:

A 70/30-at.

Igen, ilyen előírásoran tényleg csak a paleobloggerek étkeznek. :D (Vagy aki tényleg beteg.)

2013. febr. 2. 17:12
 9/11 anonim ***** válasza:
52%

Nem jó pedig hosszútávon a 70/30 arány. Gyógyulásig, pár hónapig rendben van, ez kimondottan gyógyterápia.

De mi van hosszú távon? Abból indulunk ki, hogy pár éves követéses vizsgálatok alapján a fehérje, húsfogyasztás nem okoz gondot.. ez így is van.

De jóval komolyabb megfigyelések (taoista táplálkozástudomány) és vizsgálatok alapján hosszú távon a húsevést sok zöldséggel kell KIEGYENSÚLYOZNI. Nem tolódhat el a táplálkozás a húsevés irányába, akkor túl sok "Jangot" kap a testünk, ha az egészségre törekszünk (mégpedig arra törekszünk) akkor kiegyensúlyozzuk a táplálkozásunkat a zöldségekkel (amik Jin energetikát képviselnek, ez kicsit kínai, tudom).

2013. febr. 2. 19:13
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

4-es válaszoló vagyok. Normál paleolit táplálkozást folytattam, ami jót tett a súlyproblémámnak és a betegségem tünetei is enyhültek, de nem javultak meg 100%-osan. Erre ajánlotta az orvos nekem a híres - vagy hirhedt - 70/30-as arányt.

És működik! :))

Szóval én nem jókedvemből étkezem így, hanem inzulinrezisztencia miatt. Az orvos szerint is csak kúraszerűen érdemes ezt csinálni, szerinte az eperszezonba már bekapcsolódhatok - ami a gyümölcsevést illeti. :)

3 hónapot mondott, hogy látványosan javuljon az állapotom.

Van olyan betegség amihez a "normál" paleo már kevés.

Persze én nem orvosi ellenőrzés nélkül, vallási alapon kezdtem ketogén diétába, mint sok blogger.

Saját tapasztalataim alapján a paleo "szigorú" változatát/változatait preferálom, ezt találom működőképesnek.

DE azt mondom, mindenki tapasztalja ki a saját szervezete igényeit. Hány IR beteg gyógyult meg a sima paleótól? Rengeteg. Látjátok, nekem még ezt is szigorítani kellett. Az én szervezetemnek durvább diéta kell. De nem azért, mert egy blogger ezt reklámozza fanatikusan.

Egyetértek a hús-zöldség aránnyal, egészséges embereknél a kiegyensúlyozott táplálkozás a helyes. Speciális problémákra, meg ott vannak a KÚRASZERŰEN (!) alkalmazható szigorított étrendek.

Magyarországon sok a fanatikus, akiknek bevált egy irányzat a paleón belül, és nem tudják elképzelni, hogy más szervezete máshogy működik, és esetleg másnak más válhat be. Figyelnünk kellene a szervezetünk jelzéseit. Ennyi.

2013. febr. 4. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!