Valaki elmagyarázza a logikáját, sajnos nem értem?
Ma megsütöttem fél kiló darált marhahúst. Semmilyen zsiradékot nem raktam alá, kizárólag a hús volt (közepesen zsíros).
Elvileg mindent nyersen kell mérni. Tehát így a fél kiló hús kb. 1250 kalória. Öt adagra osztottam el.
Mire megsült, 366 gramm lett belőle, tehát egy adag kb. 70g.
De így az egészben "csak" 900 kalória van, mert már nem 500g a súlya.
Ha valaki megkérdezi, mennyi marhahúst ettél, nem mondanám azt, hogy fél kiló, mert csak kb. 35 deka. Kicsit összezavar ez, hogy miért kellene a nyers állapotában mért súlyát is hozzáadni a kalóriákhoz, ha nem annyit eszem.
A rizsnél pl. ez egyértelmű, 100g száraz rizs jóval több kalória, mint 100g főtt rizs.
"De így az egészben "csak" 900 kalória van, mert már nem 500g a súlya."
Nemnem. A sütés közben történik elpárolgás, a hús súlya grammra csökken, de a kalória nem tűnik el. Most ha te úgy számoltál, hogy fél kiló húsban van 1250 kalória, az azt jelenti, hogy te 250kcal/100 grammal számoltál. Igen igen, viszont ha a te fél kilódból 366 gramm lesz, akkor ott már nem igaz ez a 250kcal/100 gramm, ott már 341kcal/100 gramm lesz. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a kalória nem párolog el.
A kalória nem párolog. Ha egy adott ételben van x kalória, nem fog elpárologni csak azért mert te megsütötted. Az 500 gramm húsból lett 366 gramm hús, de a súlya hiába lett kevesebb, a kalória sosem lesz kevesebb. 500 gramm nyers húsban 1250 kalória van, és a sült hús súlya csökkent 366 grammra, de az 1250 kalória megmaradt. Ebben szerintem egyértelmű a logika. A kalória nem párolog el, csak szimplán az változik hogy 100 grammra leosztva mennyi benne a kalória, ezért fontos a sütés, főzés után lemérni a kész étel súlyát és feljegyezni az elpárolgást, mert úgy kapsz valódi kalóriaértéket 100 gramm ételre levetítve. De igazából itt egy a lényeg, hogy a kalória nem párolog. Igenis van különbség a nyers és a sült hús kalóriaértéke között. A sült húsra nem számolhatod a nyers hús kalóriaértékét, mert kb. mindig van valamennyi különbség.
A kalória energia. Sütés főzés közben megváltozik az állaga de ha nem távozik el belőle "alapanyag" akkor nem változik a kalória tartalma.
Valószínűleg volt a húsban valamennyi zsír amit kisütöttél belőle. Eléget elpárolgott.
A húsban a zsír több kalóriát tartalmaz mint a fehérje.
1g zsír kb 9kaloria.
1g fehérje kb 4.
Csak az egyszerű matek kedvéért.
Tegyük fel volt fél kiló húsod, ebben volt 100g fehérje, 100g zsír és 300g víz. A víz 0, a fehérje 400, a zsír 900 kalória, tehát összesen 1300.
Sütés után elpárolgott belőle 140g víz, ettől még a maradék 360gr húsodban ugyan úgy ott van a 100gr fehérje és a 100gr zsír, csak mellette már csak 160gr víz maradt a kezdeti 300ból.
Rizsnél, tésztánál ugyan ez, csak az vizet vesz fel. Ha volt 100gr száraztésztád, ami tegyük fel 400 kalória és még felvett 300gr vizet, attól a kész tésztád, ami 400gr lett ugyan úgy 400 kalóirát tartalmaz, nem pedig 4x400-t.
Ezt hívják elpárolgásnak.
Sütés közben a húsban lévő víz távozik, tehát ha te a fél kg marhahúst 5 adagra szeded megsülve, akkor a nyers húsból 100g-t eszel meg / adag.
Tehát 250kcal-t.
Csak azt nem tudom mit lehet ezen lepontozni. Valamelyik oldal a kis, nagy és közepes méretű tojást is külön veszi, más oldal meg egybe veszi az összes méretet. Akkor a piros kezet osztók szerint vajon mennyi a tojás kalóriatartalma? Merthogy mindegyik oldal mást írt. Sőt, továbbmegyek, a legtöbb kalóriaszámláló oldal eltérő értékeket ad meg ugyanazon élelmiszerre.
Vajon miért? (Költői kérdés!)
De nekem mindegy, azt hisztek amit akartok. Higyjétek csak, hogy bármilyen csirkemellett esztek meg, annak fixen annyi a kalóriatartalma, amennyi rá van írva. Egy kicsivel sem kevesebb vagy több, hanem pont annyi. De akkor a kérdezőt ne etessétek ezzel a marhasággal, hogy ha egy dekával többet eszik meg vagy valami apróságot hozzásüt, akkor attól hájpacni lesz egy örök életre. Ez nem így működik.
Köszönöm a válaszokat.
Tisztában vagyok vele, hogy 1. elpárolog a víz, 2. a vízben nincs kalória.
Pont ezért tettem fel a kérdést, mert ha nem távozik kalória, és nyilván nem, akkor a sült hús kalóriatartalmának meg kell egyeznie a nyersével, feltéve, hogy nem bő olajban stb. sült - ezt is csak azért írtam oda, hogy nem használtam zsiradékot, hogy az elkészítés módja ne számítson, nem félek a zsírtól vagy ilyesmi, mint ahogy valaki írta (7-es nyugodtan nevess ki, biztosan te úgy születtél, hogy már mindent tudsz, jó neked - nekem ez az első ilyen kérdésem, viszont egyáltalán nem írtam, hogy összezavartam volna magam, ezt nem tudom honnan vetted, biztos egy másik kérdező írta, akiről azt hiszed én vagyok, mert ugye az lehetetlen, hogy két ember hasonló kérdést tegyen fel)
Azt is tudom, hogy a kalóriamennyiség mindig egy becslés, tehát 10-20 kalórián nem fogok szőrözni.
A válaszok alapján arra jutottam, hogy a nyers húsra megadott kalóriamennyiségnél a kalkulátorok már eleve számolnak ezzel a vízveszteséggel, így adnak egy körülbelüli, átlagos értéket.
A bajom csak az, hogy általában a főzés utáni marhahúsra is 250kcal/100g értéket találtam, tehát megint ott vagyok, hogy nyersen 500g volt, ami 1250 kalória, főve (sütve) is akkor 1250 kalória, ahogy mondjátok, viszont akkor 340 kalória/100g értéknek kellene lennie, és nem ezt írják online, innen ered a kérdés.
Egyrészt a sütés más, mint a főzés. A főzésnél nem szárad ki.
Másrészt ha csak kicsit sütöd meg, nem párolog sokvíz, akkor marad kb ugyanannyi kcal 100 grammra vetítve. Ha nagyon megsütöd, akkor több víz párolog el.
Ezért pontosabb nyersen mérni. Nem tudni, hogy a te elkészítési módodnál meennyi víz párolog el. Csak, ha külön leméred készen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!