Tegnapi kajám : reggeli : 2 szelet csirkemellsonka, pár kis kocka sajt, 1 paradicsom, 1 paprika. Ebéd : 1 dl húsleves, 4 dkg párolt csirkemell. Uzsonna : 1 dl 1,5 tej, ízesítetlen zabkása. Ezután elmentem futni, sétálni. Este nagyon éhes voltam ?
Megettem 1 banánt, 1 őszibarackot, ittam egy dl tejet, 1 müzlit és fél rozskenyeret sonkával és paradicsommal.
Ezzel mindent elrontottam ? Hány kcal lehetett ez ?
"Most ha tegnap futás után bevittem mondjuk 5-600 kalóriát, akkor semmit nem ért a sportolásom ?"
Ez nem így működik :-) A szervezeted tud szénhidrátot és zsírt is raktározni. Mivel folyamatosan energiára van szüksége, de te nem eszel folyamatosan, muszáj valahogy raktároznia közötte.
A raktározásnak két fő terepe van. Egyrészt kb. 500 g szénhidrátot összesen tud a máj meg az izmok eltárolni. Ha futni mész, akkor ezekből a raktárakból használsz fel. De egyébként az agy folyamatosan cukrot használ, amit a máj biztosít neki, tehát amikor éppen nem emésztesz szénhidrátot, akkor folyamatosan apad a raktár.
Ha szénhidrátot eszel, akkor először ezek a raktárak telítődnek. Tehát ha mondjuk 400 kcal-t elhasználtál futással, és a szevezeted ezt mind szénhidrátból fedezte, akkor a következő 100 g cukrot el fogja tudni tárolni a szénhidrátraktárban. (Igazából a dolog bonyolultabb, mert mindig vegyesen használsz föl zsírt és szénhidrátot, de ez most nem olyan lényeges.)
Ha pedig több szénhidrátot ettél, mint amennyi a raktárba fér, akkor azt a májad zsírrás alakítja. De ettől még nem kell megijedni, a szevezeted folyamatosan használ zsírt is. Sőt, például éjszaka közel 100%-ban zsírból fedezi a kalóriaszükségletet.
Alapvetően tehát a bevitt kalóriák számítanak, nem az, hogy futás előtt vagy után etted, vagy hogy hány órakor.
Ez persze nagyon le van egyszerűsítve, mert igazából a szervezet nagyon rugalmas és csak zsírból is tudja fedezni az igényeit. De talán egy alap képed lesz arról, hogy hogy megy ez az egész. Igaz, hogy egy kissé befolyásolja a dolgokat tényleg, hogy hánykor ettél mit, mégpedig hormonváltozásokon keresztül. De ez olyan sokat nem számít, főleg ha valaki egészséges és nem IR-es vagy cukorbeteg.
Köszi szépen. :)
Súlyzózni is szoktam minden nap 20 percet, de csak 4 kilokkal. Szánalmas. Nagyon vékonyak a karjaim.
Végülis ha egyben kell számolni a kalóriákat, nem olyan sok, amit tegnap ettem. Az a baj, hogy futás után egy órával éhes vagyok.
Apa szerint kell is enni futás után.
Nem tudom, a tegnapi napomat úgy értékeltem, hogy napközben tök jól csináltam, futottam is, erre este telezabáltam magam.
"napközben tök jól csináltam, futottam is, erre este telezabáltam magam"
Látod, ez a vége az éheztetős próbálkozásoknak. Eleinte úgy látod, hogy tök jól megy, de egyszer csak elszakad a cérna és nem bírod tovább. Osszál el 1500 kcal-t öt étkezésre (ha futsz, akkor lehet 1800 is, a súlyzózás miatt max 100 kcal-t kell emelni), és tényleg számold, hogy mit eszel.
Amit most csinálsz, az nem kalóriaszámlálás. hanem kalóriarettegés. A boszorkányüldözéssel rokon. Bármit eszel, azon igzulsz, hogy hátha van benne boszorkányság, akarom mondani kalória. Ez nyilván hülye módszer, hiszen energiára szüksége van a szervezetednek. A kajáról nem kell leszokni.
Korábban írtad, hogy a gyümölcs miatt is emészted magad. De ne tedd. Igaz, hogy a gyümölcsökben van cukor, de van bennük rost is. Ne igyál gyümölcslevet, mert abban csak a cukor van benne, a rost kimarad. De rendes gyümölcsöt nyugodtan ehetsz. Lehetőleg ne banánt szőlővel és dinnyével (ezeket mértékkel), de a barack, alma, körte bogyós gyümölcsök, szilva, meg minden ami kontinentális éghajlaton terem, simán belefér. Napi fél kiló zöldség-gyűmölcs ajánlott minimum.
Köszi a válaszokat. Utolsó, igazad van, néha már bele vagyok őrülve a számolgatásba. Apa csinált borsófőzeléket nekem multkor, azt mondta, 2-3 kanállal nyugodtan ehetek ebédre, de nem ettem. Mert borsó tele van szénhidráttal, meg még a tejfől, amit habarásba tett.
Mikor ajánlatos futni ? Reggel, vagy este ? Eddig azért nem futottam reggel, mert úgysincs mit leégetni még akkor, meg napközben úgyis eszek, tehát rajtam marad a kalória.
Egyek néha natúr joghurtot ? Azt sem ettem, mert az 75 kcal, már mindjárt 100 és az csak egy joghurt, még úgyis ennem kell.
Az gáz, ha nem minden nap futok, hanem heti 5-ször, 2 napon meg egy órát gyorsan sétálok ?
Most 2 hétig szabadságon vagyok, de utána úgyis több energia kell a munkához. Igaz, hog, javarészt ülőmunkát végzek, de korán kelek, oda kell figyelnem, gyalog járok, míg jó idő van.
Teljesen mindegy mikor futsz, a teljes napot kell nézni, nem úgy működik, hogy azt mozgod le, amit előtte ettél.
Az, ha gyalog mész dolgozni nem sokkal kevesebb kalória égetés mint a futás, az is szuper aktivitás. A zöldborsófőzelék egy teljes adag is csak 3-400 kalória, bőven belefér ebédre, nem csak 2-3 kanál; a joghurt jó köztes étkezésnek is, vagy reggeli, vacsora mellé. A leírtak alapján egyáltalán nem tudod, hogy mennyit ehetnél, és mi mennyi kalória, használj kaloriabazis.hu-t, vagy Yazio-t, ezekkel a szükségleted, a bevitt kalóriát és a mozgást is tudod követni. Az étkezésed pedig ne vidd le 1200kcal alá, a szükségleted minusz 3-500kcal egészséges, tartós fogyást eredményez.
"Kérdező ne haragudj, de a kommentjeid alapján olyan vagy, mint valami evészavaros, testképzavaros tini. Furcsa belegondolni, hogy 30 éves vagy."
Sajnos az anorexia nem CSAK tininél fordul elö, felnötteknél is lehetséges.
Kérdezö: szerintem igen erösen elindultál ez a probléma felé, próbálj meg kevésbé kényszeresen állni a témához!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!