Olívaolaj vs. Napraforgóolaj?
Szóval most melyik a jobb? Múltkor a kezembe akadt egy napraforgóolaj (olívát használok), és meglepődve láttam az arányokat. Nem emlékszem pontosan a számokra, ezek csak körülbelüli számok, de valami ilyesmi (100g-ra):
Telített zsírok kb. ugyanannyi mindkettőben.
Egyszeresen telített zsírok: napraforgóolajban 20g körül, olívában 89g körül.
Többszörösen telített zsírok: napraforgóolaj 65g, olívában meg nincs is!
Szóval akkor WTF? Most jobb az egyik mint a másik, vagy csak marketing?
A telítetlen zsírok az értékesek, hasznosak.
Így mindenképp az oliva a jó választás.
Néhány növényi olaj zsírsavtartalmának összehasonlítása
1.Többszörösen telítetlen zsírsav
2.Egyszeresen telítetlen zsírsav
3.Telített zsírsav
1. 2. 3.
Olívaolaj 9% 77% 10-14%
Napraforgóolaj 69% 20% 11%
Repceolaj 32% 62% 6%
Szójaolaj 61% 24% 15%
Kukoricacsíra-olaj 62% 25% 13%
Journal of the American Dietetic Association 2005:
"A vizsgálat igazolta, hogy a napraforgó olaj a koleszterin értékek csökkentésére hatásosabb, mint az általában legjobbnak tartott oliva olaj."
Telített helyett használj minél több esetben telítetlen zsírsavat (jó minőségű olajak).
Telítetlen és telített is szempont, van aki a túlzott olívaolaj fogyasztás ellen érvel - nem itt ragadom meg a választ.
ízlés dolga, én is ma jutottam erre a kérdésre és problémára.
Ha az íz oldaláról nézed, a napraforgóolajnak nincs "mellékíze", amilyen az olívaolajnak vagy az extra szűz olívaolajnak van. Magamnak elsősorban ezért napraforgóolajas veszek (nincs mellékíze), munkatársaim inkább olívaolajasat vesznek, ha van. A két különboző (halkozerv) ára egyforma szokott lenni - nem az olaj eredete számít annál se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!