Szeretnék fogyni, elég komolyan elhatároztam magam. Nem iszok energiaital már, se kólát, csak mentes vizet. Nem eszek péksütiket, csokit és hasonlók, viszont kellene valami útmutatás, hogy mit egyek. Hogyan tovább?
a gyümölcsöket, gyümölcsturmixokat inkább délelőltt érdemes fogyasztani a magas szénhidrát tartalmuk miatt. nem kell keveset enni belőlük, mert egészségesek, csak nem mindegy mikor esszük őket. pl. főétkezés után SOHA ne egyél gyümölcsöt (csak rá 1-2 órára); ez okozza a puffadást, hasfájást. a gyümi szeretne továbbhaladni (mert főleg a vékonybélben emésztődik), de az előtte elfogyasztott hús+rizs nem engedi, mert még a gyomorban időzik.
a vízzel ugyanez a helyzet. MINDIG étkezés előtt igyunk kb fél-egy órával, hogy beinduljon az anyagcsere. étkezés után kb fél órával igyunk.
még mindig a víznél maradva, ébredés után is NAGYON érdemes meginni nagy mennyiségű vizet (én pl. 700ml szoktam), hogy beinduljon az anyagcsere (engem ez mentett meg, reggeli víz nélkül szinte sosem tudom elvégezni a nagy dolgomat).
az "este 6 után ne együnk" dolgot felejtsd el. az a fontos, hogy egy nap 2-4 óránként együnk, és lefekvés előtt kb 2-3 órával ne. szóval ha te átlagosan éjjel 12-kor szoktál lefeküdni, az utolsó étkezésed simán lehet 9-10 órakkor, hanem éhes leszel, és csak magadnak teszel rosszat.
a szénhidrát + fehérje kombót FELEJTSD EL. jó, nyilván minden ételben ugyanúgy megtalálható a fehérje és szénhidrát is, de a megfelelő emésztés és a saját egészséged érdekében kerüld a hús+krumpli párosítást, mert írdatlanul nehéz a kettőt egyszerre megemészteni (ha érdekel miért, nézz utána).
edzés, sport, mozgás előtt (már ha szoktál ilyet) ne egyél túl sokat; csak téveszme az, hogy "na most betoltam a hambimat, és megyek lefutni", nehezebb lesz tele hassal mozogni, a teljesítményed is kisebb lesz. mozgás után viszont rettentően fontos enni (nézz utána, hogy mit), mert az izmoknak szüksége van a tápanyagra, ha edzés, sport után nem eszel, szinte nem csináltál semmit.
a zsírban tocsogó, olajos ételeket kerüld, ahogy a cukrot is (igen, ide a barna cukor is beletartozik).
nézz utána egyéb recpteknek is, ne ragadj le a csirkemell + párolt zöldségek párosításnál, rengeteg más opció is van, nézd meg miben mennyi fehérje (igen, fehérje nem csak a húsban van), szénhidrát, zsír van, és nem kell bedőlni semmilyen ilyen-amolyan csökkentett tartalmú diétának, mert minden tápanyagra ugyanakkora szükségünk van.
időigényesebb, de egészségesebb is, ha az ételeidet te készíted el azokból az alapanyagokból, amiket tudod, hogy honnan származnak, mintha készen megvennéd őket.
próbáltam inkább kisebb étkezési tanácsokat adni, receptek helyett, remélem nem baj, és ha bármilyen kérdésed van, szívesen segítek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!