Így visszakaphatom a régi anyagcserémet? 15/L
Fogyókúra előtt kb bármennyit ettem (napi 2000-3000 kcal simán megvolt) egy évben kb. 3, max 4 kg-ot híztam
Aztán, nagyrészt koplalással, fogytam majdnem 10 kg-ot. Nem tudom, ez mennyire számít, de az egészséges határ alatt volt a súlyom nehány kg-mal.
Utána sikerült súlyt tartanom, megszállott kalóriaszámlálással
Aztán úgy voltam vele, hogy kipróbálom, hátha még mindig a régi az anyagcserém, és egy hónapig 2000-2500 kcal körül ettem minden nap (néha többet, néha kevesebbet). Viszont ezalatt az egy hónap alatt 5 kg-ot híztam, többet, mint régen egy év alatt
A kérdésem az lenne, hogy ha most leadom ezt az 5 kg-ot egészséges diétával, nem koplalással (napi 1200-1300 kcal nem sok mozgással), akkor utána megint a régi lesz az anyagcserém, vagy ez már helyrehozhatatlan?
És igen, tudom, hogy hülyeséget csináltam, nem kell mondani.
Mentségemre szóljon, lelki problémák is közrejátszottak a koplalásban.
Figyelj csak jól amit mondok neked; egy egészséges (tehát se pajzsmirigy se cukorbeteg) 15 éves lánynak/fiúnak jó az anyagcseréje..
Majd sok sok év múlva amikor romlik a keringés és hanyatlik a szervezet akkor ráérsz ezzel foglalkozni. Addig is nyugi, és csak élj, táplálkozz egészségesen.)
Nem, mert ez egy életkori sajátosság. 12-13 évesen általában nyurgák a lányok, utána a korral jönnek a kilók, hacsak nem vagy kifejezetten ektomorf alkatú.
Arról nem is beszélve, hogyha sikerült alákoplalnod magad a BMI szerinti normális tartománynak, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy jönnek vissza a kilók... Inkább egy normális életmódot lenne célszerű kialakítani mozgással, hogy kényelmesen tartsál egy reális(!) súlyt, nem pedig kampánydiétákkal szenvedni és kizsigerelni magad.
Pedig pont a mozgás az egyetlen, ami valamennyire tud javítani az anyagcserén. Bármilyen jó is a diétád, ha nem mozogsz mellette, akkor a tested védekezik, s anyagcserét lassít.
Megjegyzem, a koplalással sok izmot is veszítettél, ami pedig emelte az alap kalóriaszükségletedet.
"Azt értem, hogy a testem "ki akarja javítani" a soványságot, ezért raktároz, de utána nem kéne... :/"
Nem érted. Koplaltál, ami tönkretette az anyagcserédet, vagyis tartósan ráállt, hogy kevesebb kalóriával húzza ki. Miután elkezdtél enni, természetesen jól megpakolta a tartalékokat. Az ilyesmi ezzel jár, csökken az energiaigényed, de az éhséged nem. Egyenes út a jojóhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!