Hogy tudnák zsirfelesleget leadni a hasamrol?
# 3
Igen azt úgy hívják hogy testzsír százalék... ha ezt se tudod tuti értsz hozzá.
Nincsenek "jó módszerek", csodafogyókúrák, nem tudom miért nem lehet ezt megérteni végre. Egészséges étrend van (nem saláta+gyümölcs baromság)
Részletek Drugs Bunny: Sárga kapszula c. könyvéből. Ebből mindent megtudsz, jó olvasgatást:
Tévhitek
• Nincsenek „szerek”, amiktől le lehet fogyni.
• Diéta és edzés nélkül nem lehet lefogyni.
• Helyi zsírégetés nincs. Hiába edzel egy adott testrészt, attól még nem tűnik el róla
a zsír. Még ha őrült módra is hasazol, pontosan ugyanannyi zsír marad rajta.
• A súlyzós edzést tekintve nincs szálkásító edzés: a kevés súllyal végzet sok ismétléstől
nem ég le a zsír az edzett izomról.
• A fentiekből következik, hogy célirányosan szálkásítani nem lehet. Nincs olyan,
hogy lábra tömeget növelsz, felsőtestre meg szálkásítasz.
• Ha nem eszel, nem fogysz. Ha éhezéssel működne a zsírégetés, könnyű dolga lenne
mindenkinek.
• Nincsenek csoda diéták. Az összes sztárdiéta hülyeség.
"Diéta:
A diéta a másik ciklus a testépítésben, amelynek célja a zsír elvesztése. Fontos
itt megjegyezni, hogy ez nem azonos a testsúlycsökkenéssel. A testsúly csökkenése
ugyanis adódhat bármiből, például vízveszteségből, izomveszteségből, az izmokban tárolt szénhidrátok kiürüléséből vagy akár egy kiadós sz.rásból is. Ez utóbbi példa azt
hiszem, durván mutatja, hogy mennyire illúzióban ringatják magukat, akik csak a testsúlyukkal
törődnek.
Az eredmény a tükörben látszik igazán: a mérleg teljesen mindegy, hogy mit mutat.
Ettől persze még lehet, sőt kell mérleget használni a diétában, de csak szakszerű
diétában és csak ellenőrzési céllal.
A szakszerű diéta jelentősége abban áll, hogy valóban a nemkívánatos részt tünteti el: a bőr alatt található zsírt. Attól, hogy valaki a szokásos éhezős „fogyókúra” baromsággal izomtömeg-csökkenést ér el, még nem veszít zsírt. Tehát nem jobban fog kinézni, hanem rosszabbul, szép löttyedt lesz, és pont kenheti a hajára, hogy kisebb
lett a súlya.
Az izomzat megőrzése alapvető fontosságú. Ez határozza meg a testünk alakját.
Izomvesztéssel biztosan rosszabbul fogunk kinézni.
Hétköznapi értelemben diétázni a sportolók szoktak. Átlagemberek fogyókúrával
próbálkoznak, sporttevékenység nélkül. Ez egyrészt az alkalmazott módszerek tekintetében
általában akkora baromság, hogy én javasolnám még a fogyókúra szót is kiirtani a fejekből. Kevesebbet enni, éhezni, böjtölni. Ez nem diéta, hanem nettó butaság.
Diétázni kell annak is, aki nem testépítő: méghozzá szakszerűen diétázni. A szakszerű diétában nem egyszerűen csak lecsökken az étel mennyisége, hanem megváltozik az
étrendben a tápanyagok aránya is, és kiemelt fontosságot kap az ételek minősége. Ezt kombinálják a súlyzós és az aerob edzéssel. Edzés nélküli diéta nem nagyon van, legalábbis a hatékonysága igen gyenge, de még inkább így működik, mint fordítva. A diétás ciklus testépítőknél 12-16 hét. Átlagembereknél ez sokkal hosszabb is lehet.
Fogyás
Nem is kéne erről külön beszélnem, hiszen ugyanaz, mint a diéta. Azért térek ki
rá külön mégis, mert a fogyni szándékozók célja általában annyi, hogy elveszítsék kövérségük
külső jeleit. Semmiféle sportolói ambíciójuk nincs, sőt, diétázási vagy tenni akarási ambíciójuk sem.
Enélkül viszont nem megy. Ezt itt leszögezném, szigorúan. Tudom, hogy eladhatnék valami maszlag baromságot, kitalálhatnék „ehetsz bármit” csodadiétát, zsírégetőt,
fogyasztószert, de mindez hazugság lenne.
Amikor ezt élőben elmondom, fogadnom kéne mindig, a válasz úgy fog kezdődni, hogy „de”.
De én nem akarok izmos lenni. Az se baj, ha izmot vesztek. Tudom, hogy nem akarsz. De sajnos minden ember izmos. Ez határozza meg a testünk alakját. Ez a testünk:
izmok.
De én nem akarok lemondani a reggeli szendvicsemről. Akkor mondj le arról, hogy jól fogsz kinézni.
Sajnos nincs kedvező elbírálás, nincs könnyebbség, nem könnyebb a meló annak, aki „csak” fogyni akar, és nem testépítő. Sőt, nehezebb. A testépítő már megtanította
a saját testét a normális a anyagcsere működésre, már tudja, hogyan kell táplálkozni. És a slusszpoén: minél több izom van rajtad, annál könnyebb leadni a zsírt.
A fogyni szándékozóknál egy különbség van. Ha nagyon fáznak a súlyzós edzéstől, akkor sportnak kardió edzést javaslok, amit túlsúlytól függően nagyon ésszel
kell végezni. Sőt, konkrétan aerob edzéssel kell kezdeni, és ezt hónapok alatt kardió edzésre váltani.
Hónapok alatt, és ez csak a kezdet: a „2 hét alatt lefogysz" hazugságokat verjük ki a fejünkből. Egy kis logikai gyakorlat: révedjünk a múltba, és emlékezzünk vissza, mennyi idő alatt sikerült elhízni. Adjuk hozzá, hogy meddig voltunk elhízva. Nagy
eséllyel kijön sok-sok év, ami alatt végig szeméttel tömtük magunkat. Ezek után hogyan
várhatnánk el, hogy két hét alatt eltüntetjük ennek eredményét? "
"A tömegnövelés és a diéta is "speciális" étrendet igényel. Igazából koncepcionálisan
hasonló étrendek lennének normálisak az átlagember táplálkozásához is, úgyhogy
fel is merülhetne a kérdés, hogy kinek mi a normális.
Van, akinek az a normális, hogy az ételek íze szerint táplálkozik, nem törődve azzal,
hogy miből van, és van-e benne hasznos tápanyag, vagy csak szemét.
Ez egy hobbista testépítőnek, vagy az alakját bármilyen szinten jobbá tenni szándékozónak
elfogadhatatlan. Táplálkozni étrend szerint kell, mennyiségileg meghatározott
tápanyagokat fogyasztva. Ezt bizony ki kell számolni, és a kaját mérni kell.
Az étrendnek minimum 3 óránként teljes étkezést kell tartalmaznia, ez minimum
5-6 étkezés naponta. Gyakorlatilag egész nap ehetnénk: mint a járó motornál, folyamatosan
kéne bevinni az üzemanyagot. A táplálékot azonban fel kell dolgoznunk, át
kell haladnia az emésztőrendszerünkön. Ez az emésztési ciklus tart 2-3 óráig, anyagcsere
sebességünktől és a tápláléktól függően.
A hagyományos „reggeli-ebéd-vacsora” ciklust felejtsük el egy életre: én még ezeket
a szavakat sem használom, nálam számozott étkezések vannak, 1-től 6-ig."
"
Ha valaki tíz évig kövér volt, ne is képzelje, hogy két hét alatt lefogy. Különösen azt
ne, hogy egy akár működő diéta után visszaállhat az előző étrendjére, pontosabban
az étrendnélküliségre.
Izomépítés megfelelően megtervezett étrend nélkül
lehetetlen. Ugyanígy a zsírégetés, megfelelően megtervezett és kivitelezett étrend nélkül nem lehetséges. Tudni kell, mit eszünk, az mennyi tápanyagot tartalmaz és pontosan mekkora mennyiségben.
Igen, az adagokat minden alkalommal mérni kell, lehetőleg
pontosan, mérleggel! "
"
A táplálkozás során megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat kell bevinni.
Ezek aránya, illetve mennyisége változik céltól függően. Az étrendnek megfelelő
mennyiségű és minőségű szénhidrátot, fehérjét és zsírt kell tartalmaznia. Ezek az
ún. makrotápanyagok. Szinte minden étel tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt, de
nem mindegy, milyen arányban és milyen minőségben.
Az átlagember táplálkozási szemlélete átmenet a beleszarás, a tudatlanság és
gasztronómiai szemlélet között. Csak az étel íze foglalkoztatja és az, hogy jóllakjon tőle.
Nem érdekli, hogy tulajdonképpen mit evett meg, nem érdekli, hogy az étel milyen
tápanyagokat tartalmaz. Ráadásul a táplálkozása rendszertelen, csak a hagyományos
„reggeli-ebéd-vacsora” ciklus határolja be nagyjából. És kizárólag készétel-centrikus,
amíg a testépítők táplálkozása alapanyag-centrikus.
A testépítők és mindazok, akik jól akarnak kinézni, ügyelnek arra, hogy minden
nap bevigyék a megfelelő mennyiségű makro- és mikrotápanyagot. Nem többet és
nem kevesebbet.
Mikrotápanyagoknak a vitaminokat és ásványi anyagokat nevezzük. Ezek természetes
forrásai lennének például a zöldségek, de ma már nem tudjuk természetes
forrásból bevinni őket. A modern növénytermelés, a műtrágyázás és a környezetszennyezés
miatt a zöldségek, gyümölcsök nem tartalmaznak elég tápanyagot.
Megfelelő mennyiségű mikrotápanyagot ma már csak táplálékkiegészítők, vitamin
és ásványi anyag csomagok formájában tudunk bevinni. Sokan elbagatellizálják
a kérdést, pedig a mikrotápanyagok bevitele ugyanolyan fontos, mint a rendes étkezések.
Ugyan gasztronómiai élményt semmiképpen sem adnak, de ezek a sejtek és a
hormonrendszerünk tápanyagai, és elengedhetetlenül szükségesek az egészségünk
megőrzéséhez. Testünk egészséges működése a mikrotápanyagok bevitelén múlik, ez
a tápanyaga a belső szabályzó rendszereknek. Legalább annyira fontos, mint a motorba
az olaj.
A harmadik fontos tényező a víz. Megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk.
Az átlagember vízfogyasztása sokkal kevesebb, mint amennyi szükséges és egészséges.
A negyedik fontos tényező lehetne a levegő, de érdekes módon azt nem kell elmagyarázni
senkinek. Pedig a fentiek sem kevésbé fontosak, igaz, hiányukba nem halunk
bele rögtön.
A táplálkozás egy általunk összeállított étrend szerint működik. Tudnunk kell a
fehérje-, szénhidrát- és zsírszükségletünket, ebből pedig ki kell számolnunk a tápanyagforrások
mennyiségét. Vagyis tudni fogjuk, hogy például mennyi húst kell megennünk
a kívánt fehérjebevitelhez, és mennyit az egyéb fehérjeforrásokból.
A kaját mindig alapanyagszinten kezeljük. Egy étkezés állhat 200g csirkéből és 50g
rizsből. Persze nem a csirke-rizs összesített adatait tartalmazzák a táblázatok, hanem
külön-külön a komponensekét. A napi szintre meghatározott alapanyagokat ki kell
mérnünk. Mérleggel. Mert mi fogjuk elkészíteni magunknak.
És itt a tapasztalataimból kiindulva tartok egy kis kitérőt. Elképesztő mennyiségű
szellemi fogyatékos kérdezi meg, hogy főzve vagy sütve kell-e mérni a kaját. A gondolkodás
hiánya több dolog miatt is döbbenetes.
Egyrészt ha valaki ennyire sötét, megkérdezheti otthon anyut. Másrészt ki lehetne
totózni: ha egyszer a csirkét nyersen vettük, akkor nem valószínű, hogy van másféle
mérési módszer is. Harmadrészt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen eljárással és
mennyi ideig tart a főzés/sütés. Elég logikus, hogy nem lehetne egzakt módon mérni
utólag.
Azt már csak halkan jegyezném meg, hogy minden komolyabb tápanyagtáblázat
azzal kezdődik: az adatok nyers és megtisztított élelmiszerre vonatkoznak. Azaz csirkemell
fej, bőr, toll és csontok nélkül. Tojás héj nélkül. Rizs nyersen.
Ha meghatároztuk, hogy a kívánt célunkhoz mennyi fehérje, szénhidrát és zsír
szükséges, el kell osztanunk az adagokat körülbelül egyformán úgy, hogy 2-3 óránként
tudjunk étkezni.
A mikrotápanyagokkal különösebb variáció nincs. Olyan multivitamin kiegészítőt
kell választanunk, amely optimális arányban tartalmazza őket. Ezt persze ki lehet egészíteni
plusz vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a bázist, a multivitamint nem nekünk
kell összeállítanunk.
A táplálkozás alapszabálya: a meghatározott tápanyagokból a megfelelő mennyiséget minden nap el kell fogyasztani. A napi tápláléknak minden nap tartalmaznia
kell az előírt mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, valamint a vitamin és ásványi
anyag kiegészítést.
Az ételeket nem az íz szerint kategorizáljuk. Általános hülyeszülői érv az, hogy
a gyerek testépítő módra, csirke-rizs-zöldség alapon étkezik, egyoldalú táplálkozás,
mert minden nap ugyanazt eszi. A hétköznapi táplálkozásban az egyik nap ebédre tökfőzelék
van, másik nap pörkölt, harmadik nap tészta. Le se szarják, hogy mindennek
mennyi tápanyagtartalma van, és hogy megvan-e ebből a szükséges tápanyagbevitel.
Természetesen nincs meg. Én elhiszem, hogy a hétköznapi táplálkozás változatos: változatos
ízben, változatos a bevitt tápanyagban – hol ez hiányzik, hol az. Hol túl sok a
rossz szénhidrát, hol túl sok a rossz zsír. Tényleg változatos, viszont konstans sz@r.
De a lényeges kérdés az, hogy a biológiai és táplálkozási igényeink semmiféle
változatosságot nem igényelnek, főleg nem íz szerint. Minden nap pontosan ugyanazokra
a tápanyagokra van szükségünk. Ugyanúgy, mint ahogy az autóba is mindig
benzint tankolunk, minden nap levegőt lélegzünk. Ugyanazokat a tápanyagokat és
mennyiségeket tartalmazó étrendre van szükségünk. Az mindegy, hogy egyik nap
csirkehúsból, a másik nap pulykából viszed be a kellő mennyiséget, mert a hangsúly
a beltartalmi értékeken van. Ezért az sem számít, ha mostantól egész életedben minden
nap ugyanannyi, ugyanolyan csirkemellet fogsz enni, hiszen pontosan ez az, ami
a testednek kell.
Mondok itt egy furcsa megközelítést az elhízásról is: mindenki úgy értelmezi, hogy
a kövér emberek túl sokat esznek. Nem a mennyiségi kérdés azonban az, ami érdekes.
Van, aki már alig csipeget, mégsem képes lefogyni.
A minőség a döntő. Az ilyen emberek kizárólag rossz minőségű ételekkel táplálkoznak.
És ezekből tök mindegy, mennyit esznek, ugyanis elsősorban megfelelő
mennyiségű fehérjét, jó szénhidrátokat és jó zsírokat nem visznek be, a vitaminokról
és ásványi anyagokról nem is beszélve. Ezáltal nem túltápláltak, ahogy hinnénk, hanem
éppen ellenkezőleg: alultápláltak. A test pedig jelzi a súlyos tápanyaghiányt, éhséggel.
Próbál újabb és újabb kajához jutni, hátha abból hasznos tápanyagot nyerhet.
Ezt kombináld össze azzal a résszel, amit majd a rossz szénhidrátokról és rossz zsírokról
olvasol, és láthatod: így indul el egy lavina, ami az idő múlásával egyre biztosabban
vaskos zsírréteg alá temeti a delikvenst. És még ezt szokták idióta kéthetes éhezős diétákkal
megspékelni, aztán csodálkoznak, hogy még rosszabb lesz."
"Meg is említek itt egy kapcsolódó ultra nagy kreténséget a vitaminokkal és ásványi
anyagokkal kapcsolatban. Sokan tartják úgy, hogy a vitaminok hizlalnak, mert elkezdtek
vitamint enni, ettől éhesek lettek majd hízni kezdtek.
Vicces az emberi gondolkodás, vagy inkább sötét. A vitaminokat okolni, nem pedig
azt, hogy össze-vissza zabálunk, elég szánalmas. Valójában ilyenkor azt történik,
hogy a mikrotápanyag bevitel végre normálisra állítja a belső működésünket, így
azonnal jön a jelzés, hogy az átlagos táplálkozás átlagos szemétkajával nem elég, tápanyaghiány
van. Pontosan az történik, amit fent az alultápláltságról írtam.
A legjobb az egészben, hogy a vitaminok és ásványi anyagok sokkal kisebb men�-
nyiségűek, mint a makrotápanyagok - nem véletlenül hívjuk mikrotápanyagoknak őket.
Amíg itt a pár grammos mennyiség sokak számára elképzelhetetlen megadózisnak
számít, addig teljesen normális 2 liter cukros kólát meginni, ami brutális, 200g cukrot
tartalmaz."
"Ez mennyiségben sincs egymással partiban, de a valódi különbség energetikailag
van, ugyanis a vitaminoknak és ásványi anyagoknak nincs energiatartalma.
A kalória kifejezést sokan hallották már, elég könnyedén szokás dobálózni vele. Ez
valójában kilokalória (kcal), ami a tápanyagok energiatartalmát, fűtőértékét jelzi. (Ezt
bővebben nem magyaráznám el, tanították általános iskolában.)
A táplálkozás energetikai szempontból úgy néz ki, hogy testünk alap működéséhez
szükség van egy bizonyos kalóriamennyiségre. Ha ennél többet viszünk be, a
felesleg zsírként raktározódik. Ha kevesebbet, csökken a testtömegünk. (Nyugi, ez
önmagában nem elég a zsírvesztéshez.) Ha edzünk, ehhez hozzájön az kalóriamennyiség, ami az edzéshez szükséges. Ehhez képest lehet valamivel több kalóriát bevinni:
ez a tömegnövelés. Vagy kevesebbet, ami pedig a diéta.
Önmagában mindezen információ semmit sem ér, mert fontos a tápanyagok minősége
és aránya is. Ha valaki szart eszik, hiába eszik a szarból kevesebbet, diéta nélkül
nem veszít zsírt.
A kalória csak egy viszonyítási alap, de az étrend összeállításánál én a fehérje,
szénhidrát és zsír mennyiségének meghatározását javaslom. Nem árt tudni azonban,
hogy a fehérje és a szénhidrát egyetlen grammja 4 kcal-t tartalmaz, míg a zsír 9 kcal-t."
"Mérőszámnak még akkor jó a kalória fogalma, ha nem értjük/tudjuk az arányokat.
Az összes aktivitásunkkal számolt minimális tápanyagigényünk összkalória értékét tíz százalékkal csökkentve jó diétát csinálunk. Ha felére csökkentjük, nem jó a diéta, csak az izmainkat veszítjük el, a zsír megmarad. Valószínűleg erre az információra nem lesz
szükség, de megmutatja, hogy az éhezés nem működik."
"A legvégső dolog, amit a táplálkozásról tudni kell: kerülnünk kell a feldolgozott
élelmiszereket. Mint fentebb említettem, a táplálkozási szemléletünket meg kell változtatni
alapanyagi szinten való gondolkodásra. Nem az a lényeg, hogy csirkeragut,roston csirkét vagy csirkepörköltet eszel, hanem az, hogy mennyi csirke van benne,
és mi más még.
A feldogozott élelmiszeren azt a valamilyen gyártási technológiával készült ételt értem,
amin nem tudod egyértelműen megállapítani, hogy miből készült. A csoki, a somlói
galuska feldolgozott élelmiszer: zsír, cukor, minden szar van benne. Rossz zsírokat,
rossz szénhidrátokat tartalmaz, és nem tudod, miből mennyit. Nem látod az alapanyagot,
tehát feldolgozott élelmiszer: kerülendő. A tonhalkonzerv hiába jött a gyárból, mert
kinyitod, és ott van benne a tonhaltörzs, megvan az alapanyag, vagyis jó élelmiszer.
Szinte minden ellenség, amiben fehér (nem teljes kiőrlésű) liszt és cukor van. Ez a
kettő önmagában annyira jelentősen feldolgozott élelmiszer, és annyi van belőle az
ételekben, hogy egyenesen népegészségügyi katasztrófát jelentenek, mivel önmagukban
felelősek a kettes típusú cukorbetegség elterjedéséért. Mégis alap élelmiszerként
vannak kiírva a teszkóban – ezen el lehet gondolkodni.
Nem azt mondom, hogy soha nem lehet megenni egy sütit, egy kolbászt, egy pizzát
– nem kell aszkéta életet élni. Kivéve diétában, mert akkor igen.
Nem szabad azonban ezekre alapozni a táplálkozást. Aki ilyesmin él, úgy is fog kinézni
és közeli ismeretsége lesz az orvosokkal."
"Étrend összeállítása:
A diétás étrendre többféle működő módszer van. Fontos azonban tudni: a diéta
nem éhezést jelent, alapesetben minden mikro- és makrotápanyagnak rendelkezésre
kell állnia az étrendben.
A diéta nem éhezés és nem szenvedés: bizonyos dolgokról le kell mondani, de
alapvetően nem hányás ízű moslékot tartalmaz az étrend. A csirke-rizs elv finom kajákból
áll. Fontos, hogy ízesítsük rendesen a kaját. Ne íztelenül, különösen ne sótlanul
fogyasszuk.
A szénhidrátos diéta tekinthető a hagyományos megoldásnak: ilyenkor a fehérjebevitelt
megnöveljük akár 3g/tskg-ra, a szénhidrátbevitelt pedig korlátozzuk valahol
1,5g-2g/tskg magasságában. A telített zsírbevitelt nullához kell közelíteni, telítetlen
zsírból pedig célszerű 10-20g-ot fogyasztani a zsíranyagcsere pörgetése érdekében
és kalóriapótlási céllal.
Ha egy kicsit energetikailag utánamatekozol: növeltük a fehérjebevitelt, csökkentettük
a szénhidrátbevitelt, ez azt jelenti, hogy az összkalóriabevitelt lecsökkentettük,
de nem túlságosan."
Női diétás mintaétrend – 70kg testsúlyhoz
1. 50g Zabpehely+4 tojásfehérje+30g whey protein
2. 50g csirke+30g rizs+zöldség
3. 50g csirke + 30g rizs+zöldség+5g lenmagolaj
4. 60g tonhal+150g zöldség+5g lenmagolaj
5. 100g csirke+zöldség
6. 200g sovány túró+zöldség
Edzés utáni turmix a 4. és 5. étkezés között: bruttó 60g whey protein, 10g glutamin
Összesítve:
200 g csirke: 40 g fehérje
60 g tonhal: 12 g fehérje
200 g túró: 20 g fehérje
4 tojásfehérje: 12 g fehérje
90 g whey protein: 60 g fehérje
---------------------------------------------------
összesen: 134 g fehérje
50 g zabpehely: 30 g szénhidrát
60 g rizs (fél zacskó): 45 g szénhidrát
---------------------------------------------------
összesen: 75 g szénhidrát
10 g lenmagolaj: 10 g zsír
Természetesen ezek csak példák, a lehetőségeid szerint módosíthatod a komponenseket
a fenti elvek betartásával.
A fogyáshoz diétázni kell, a fentebb említett diétás módszerek segítségével. Ha
nem sportoltál, ideje elkezdeni, szép fokozatosan. Kezdetben megteszi a rendszeres
séta is, de célszerű aztán lemenni egy edzőterembe. Hozzáteszem: lehet fogyni sport
nélkül. Csak nem érdemes, mert messze nem olyan hatékony, és megközelítőleg sem
lesz olyan az eredmény.
A túlzásba vitt sportolás sem jó. Ezalatt azt értem, hogy felesleges őrült módon futógépezni,
mint ahogy sokan csinálják. Nem ez a megfelelő módszer, ráadásul veszélyes
is lehet, hiszen a jelentős túlsúllyal gyakran a szív és az érrendszer nem 100%-os
állapota társul, így ezeket túlerőltetni nem tanácsos. Nem ijesztgetésből írom, de hallottam
már feketepiacon beszerzett doppingszert fogyasztószerként alkalmazó, órákon
át futó idiótát megmakkanni.
A fokozatosság itt is fontos: hiába akarunk éveket behozni kapkodással, nem lehet.
Zsírt csak lassan lehet veszíteni, maximum heti 1 kilót. Ebből is látszik, mennyi kamu
diéta és módszer terjedt el manapság, ami ennél sokkal többet ígér.
Persze a testsúlyunkból lehet veszíteni, de a mi célunk a testzsír elvesztése, nem
testünk (izmaink, szerveink) minél erősebb lepusztítása. A testsúlyunk csak egy mérce,
aminek a változását tudjuk követni, de nem adott testsúly elérésére kell töreked88
nünk, hanem látványra. A testsúly csalóka, ráadásul az ideális testsúly nevű népszerű
téveszme egy szimpla hülyeség. Nem az a lényeg, hogy mennyi a súlyunk, hiszen lehet
az színizom is: én a legjobb formámban 85 kiló voltam, elég szálkásan, ami táblázat
szerint elhízottnak számít. Egy 90 kilós versenysúlyú testépítő minden táblázat
szerint el van hízva, miközben a testzsírja 6% körül van, tehát alig van rajta zsír. Nem
ordító tévedések ezek?
Tudom, erre jön a szöveg: te nem akarsz testépítő lenni. Csakhogy a zsír elvesztésében,
vagy ha úgy tetszik, a fogyásban a testépítők a legjobbak. Miért ne a legjobbak
módszerét követnéd? Miért hallgatnál inkább síkhülye női magazinok gyökér
sztárdiétáira?
Kitől tanulnál meg autót vezetni: a hétvégi sofőr skodás nagypapától, vagy egy
Forma-1-es autóversenyzőtől?
Tudom, hogy jó érzés elhinni a reklámokat, hogy két hét alatt lefogyhatsz. De ez
hazugság. A fogyókúraipar sok kamuja igaz is lehetne: csakhogy akkor mindenki jól
nézne ki.
Ehhez képest olyanok osztják az észt, akik 130 kilóról lefogytak 128-ra, vagyis még
mindig baromi dagadtak. Van egy színésznő, aki könyvet írt, és nem az volt a címe,
hogy miért nézek ki még mindig úgy, mint egy vágósertés. Pedig ez lett volna a reális.
Fogyókúra nincs. Meg kell változtatnod az étkezésedet és az életmódodat úgy,
hogy soha többé nem állsz vissza a régire. Ugyanazt kell követned, amit fentebb olvastál:
ugyanúgy meg kell főznöd magadnak a kaját, és magaddal vinni dobozban.
Megemlíteném még a zsírleszívást, ha már az átbaszásnál tartunk. A zsírleszívás
eltávolítja a zsírsejtek egy részét. A többi rész megmarad és a maradék zsírsejtek
korlátlanul tudnak növekedni. Ergo ugyanúgy vissza lehet hízni pillanatok alatt, ha
ugyanazt az életmódot folytatod. Ellenben annyi nyűglődéssel jár, és annyi pénzbe
kerül, hogy egyszerűbb lediétázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!