Milyen "tortát" lehetne csinálni gyümölcsökből?
Nem szeretnék semmi cukros sz*rt,de a család ragaszkodik,hogy legyen valamilyen tortám,legalább a szülinapomon egyek belőle.Hogyan lehetne gyümölcsökből valaki tortaszerűt összedobni?Nem kívánok enni plusz cukrot,meg piskótás-habos csodákat sem.
Minden kreatív ötletet szívesen fogadok:)Köszi!
Én is valami zselatinos gyümölcs vagy gyümölcspép dologra gondoltam. Na de kókusztejjel nem joghurttal.
Maglisztekből (mondjuk kókuszreszelékből és mandulából vagy mandula lisztből) lehetne egy alapot készíteni, és arra vagy abba tenni gyümölcsöket és egy csokoládé mázat. Édesíteni ha kell lehet venni egy kis adag eritritet vagy xilitet, gyümölcsök mellé úgysem kell sok.
TaplalkozasHarcmuves ötlete nekem tetszik, akár csokimáz nélkül is (nem szoktam csokizni a gyümölcsöket és túl szépek ahhoz, hogy letakarjam őket, habár a máz is kidekorálható gyümölccsel)... Az alap nagyon finom tud lenni dióval és mákkal is. Most egy rendezvényre paleo sütit sütök (magamnak nem nagyon szoktam, maximum sósat),
ennek egy enyhe módosítását:
Szép, elmegy ünnepi tortának, dió, mák, tojás, citromlé van benne, valamint 3 evőkanál méz, de ha az ember nem nagyon édesszájú s növeli a gyümölcsmennyiséget, akkor el tudom képzelni, hogy arra semmi szükség. Plusz lehet édesíteni mazsolával is vagy a kedvenc édesítőnkkel.
A kókusz és a mogyoró édeskés, annak használata is segíthet.
Ha már olajos magvak, lehet alapot tojás nélkül, pl. kifacsart reszelt almával, nyersen/aszalva...
Én tuti használnék egy ilyen alapot, aztán akár turmixolt gyümölcsből is lehetne egy vastag réteg (chia-mag, útifűmaghéj vagy zselatin biztosíthatná, hogy ne folyjon szét), tetején pedig gyümölcsdekoráció, lehetnek gyümölcsdarabok a krémben is :) Amibe azért én raknék kókuszt is, hogy krémesebb legyen, esetleg kesudiót, bár a banán és az avokádó is krémesít... A kesukrém alkalmazása tejszínhab helyett pedig bevett szokás egyes körökben...
Nem szoktam tortázni, csak érdeklődő vagyok gasztronómiailag, úgyhogy csak ennyit tudtam írni :) Nyersvegán blogokon tuti lehet még találni ötleteket. A nem szigorú paleósok hajlamosak sütni a gyümölcsöket és az annyira nem jó (amit én linkeltem, az is olyan, de feláldoztam eme dolgot a szépség oltárán, némi hőkezelt almát mindannyian kibírunk néha).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!