Mi legyen a szülinapi "torta"?
15 éves lányom október végén tölti 15. születésnapját, de fogyóznia kell egészségügyi okokból... mien finomsággal lepjem meg?? Mert tortát szoktunk de fogyókúrára nem a legkellemesebb lenne..
esetleg van valami diétás torta?
Kérem segitsetek!!!
Az én fiam inzulinos cukorbeteg, ezért sokszor készítek olyan süteményt, amelyben kevesebb szénhidrát van.
Ha piskóta alapú tortát szeretnél, akkor sajnos csak a krémen tudsz szénhidrátot spórolni. Ugyanis a jó piskótához szükség van a cukor térfogatára és súlyára is. (ezért nem lehet édesítószerrel helyettesíteni)
Azonban a gyúrt tésztákat nyugodtan készítheted por alakú édesítószerrel.
Sokan idegenkednek az édesítószerek használatától, de szénhidrátot kizárólag azon tudsz spórolni.
Ugyanis használhatnál cukor helyett fruktózt (ez a természetes gyümölcscukor), de abban ugyan annyi CH van.
Esetleg amit kipróbálhatsz még, az a Norbi liszt. Ha ebből készíted a süti tésztáját, akkor annak is jóval kisebb a CH tartalma.
De készíthetsz pl. olyan gyümölcsös túrós finomságot, hogy abban szinte alig van szénhidrát.
Leírom a receptjét:
Hozzávalók: 0,5 kg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 10-15 dkg cukor (ezt nyugodtan helyettesítheted por alakú édesítőszerrel, csak figyelj, hogy abból sokkal kevesebb kell), 4 dl tej, 3 teáskanál zselatin, Ízlés szerint gyümölcs (nagyon finom hozzá a meggy, a kivi vagy a barack - akár a konzerv is, mert ezek remekül passzolnak a túróhoz)
Elkészítés:
A gyümölcsöt vágd fel apró darabokra.
A túrót 1 dl tejjel, a vaníliás cukorral összeturmixolod, a vajat a cukorral habosra kevered. Az elkészített túrót a vajjal és még 1 dl tejjel óvatosan összekevered. 2 dl tejben a zselatint feloldod, forrásig hevíted, de forralni nem szabad, és mikor langyosra hűlt hozzákevered a már elkészített túróhoz. Ezután a formába(ez lehet torta forma, de nagyon jól mutat pl. kuglóf formában) rétegezd: először a túrót utána egy réteg gyümölcsöt, ismét túrót. A felső réteg túró legyen, a tetejére tehetsz babapiskótát, de ez elhagyható.
Ha a formának van lezárófedele, akkor azzal zárd le (ha nincs, akkor csak borítsd le pl egy tányérral) és tedd be a hűtőbe kb. 2-3 órára. Amikor megszilárdult a massza, vedd ki és fordítsd rá egy tálcára. (ha tettél a tetejére babapiskótát, akkor így az most aljára kerül)
A végén díszítheted gyümölccsel és tejszínhabbal, csokidarával. De ezek elhagyhatóak. Nálunk eddig mindenkinek ízlett, mert könnyű, zamatos, és nagyon finom édesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!