Mit tegyek, ha már semmi nem elég édes?
Hosszú lesz.
Kiskoromban rengetegszer kaptunk a testvéreimmel csokoládét, csipszet, édességet, sütit, nagyszülőktől is, szülőktől is, nemcsak jutalom gyanánt. Ez amolyan mindennapi volt. 16 éves koromig rengeteg édességet, sütit ettem, édesanyám sütijének kb. az 1/3át mindig én ettem meg. Ez meg is látszott rajtam, duci voltam (bár teniszeztem heti 2-szer és a tesiórák, pluszba.)
Elkezdtem diétázni: magam miatt és egy fiú miatt is, a fiú inspirált igazán, hogy fogyjak. Ezért fokozatosan csökkentettem az édességek számát, heti 3-4szer ettem csak, majd heti 1-2szer, végül teljesen elhagytam: teljes kiőrlésű kenyeret ettem, csirkemellet, pulykamellet, salátát, barnarizst, gyümölcsöket, olívaolajat használtam, stb. Tényleg elhagytam, mert már nem is kellettek a diéta végén. Idézem magam (írtam naplót): "úgy érzem, életem végéig el tudnék így éldegélni, süti nélkül".
A diéta után jött egy olyan korszakom, hogy csak egészséges ételeket ettem. Megszállott lettem: talán az is sok, ha azt mondom hogy havi 1-szer ettem édességet mert féltem a cukortól. Nem azért, hogy hízlal, hanem hogy egészségtelen. Féltem a tartósítószerektől, csak a frissen készített ételeket ettem meg, semmilyen színezőanyagot, E-számmal jelölt dolgot nem akartam látni... talán kockasajtot, azt ettem egyedül ami ilyen volt. A többi mind az általam készített friss étel volt (barnarizs, durumtészta, saláták, husik, főtt krumpli stb.)
Utána (egy másik fiú miatt) el akartam kezdeni hízni, pár kg-ot. (alacsony volt a testsúlyom nagyon) Elkezdtem csokit enni, sütikkel tömni magam... de hiba volt. Egyre több és több édesség kellett, nem volt elég a heti 1-2 alkalom... heti 1-2 csokizásból heti 3-4 fagyi, péksüti lett, aztán heti 5-6, most meg szinte minden nap kell a cukor. Már nem érdekel, hogy egészségtelen. De amitől félek: SEMMI nem elégíti ki az édesség iránti vágyam! Ez már körülbelül 1 éve van meg.
Vettem édesítőszert: az ajánlott mennyiség 3szorosát használtam, és az volt elég édes! Mintha függenék az édes íztől... egy nap fél bödön mézet (0,5 kg-ot!!) ettem meg. Édesanyám is csak bámult hová lett a fél bödön méz, mikor tegnapelőtt vette... hát megettem, 0,5 kgot, egy nap alatt (persze nem egyszerre.) Egyre inkább nő az édesség iránti vágyam: tegnap a méz és édesítőszer kombinációt használtam, hogy elérjem az édes ízt, ami megfelelő.
A grízes tésztára teszek porcukrot, cukros kakaóport és lekvárt, csak úgy lesz elég édes.
Csináltam karamellát: édesítőszert kellett rátennem, hogy elég édes legyen, mert önmagában a karamell nem volt elég nekem...
Nem tudom, mi lehet ez. Azt nem is kell mondanom, hogy gond nélkül befalok 5 perc alatt 1 tábla csokoládét. (még ha csak egy tábla lenne, előfordult hogy 3 táblát is megettem egy nap + kekszek...)
Kétlem, hogy szerotoninhiány lenne. Hiánybetegség sem lehet: lehet, hogy a szervezetemnek hiányzott 1 év alatt az édes íz, de ezt már "be kellett volna pótolnia" nem, annyi édeset ettem az utóbbi hónapokban! Nem tudom, mi a baj velem, nagyon félek, ha így folytatom, cukorbeteg leszek, és elhízom. (a súlyom most épp normális mert 1 éve nagyon alacsony volt)
Cukorbetegek a családban: egyik nagypapám II.-es típusú cukorbeteg. Többi nagyszülő nem volt az/nem az, szülők, testvérek sem azok.Mc'Donalsba nem járok, nem szeretem a sültkrumplit, hamburgert ilyesmit, de pokoli, hogy ennyire kell az édes íz, és úgy érzem már semmi nem elégíti ki az édes ízt! Már az sem, ha méz + édesítő + cukor kombinációt használok, egyre több kell...
kérlek segítsetek! - Hiba volt, hogy megvettem az édesítőszert? 2 félét is vettem: folyékonyat, tablettásat is.
- Mit tegyek, hogy ez elmúljon? Kérlek, ne írjátok, hogy vegyek diabetikus csokoládét, olyat ami cukorbetegeknek van, az anyagi körülmények miatt nem tudjuk megengedni. Továbbtanulok, a fősulira/egyetemre kell majd a pénz, illetve a ballagásom, szalagavató is rengeteg pénzt elvitt. Fehérjeszeleteket, diabetikus dolgokat nem tudunk megengedni.
- Hogy szokjak le a cukorról? Úgy érzem, ez olyan mint az alkoholistának az alkohol, mint a cigizőknek a nikotin... nagyon szeretném elhagyni! Mit tegyek? Miért érzem, hogy ennyire kell az édes íz?
Detto ugyan így vagyok :(
Egész életemben elélnék csak édes kajákon.
Én is élek-halok az édességért, de közel sem vagyok ennyire beteges!
Miért a fiúk miatt híztál-fogytál? Miért nem állsz a sarkadra, és a magad életedet éled, nem a másét???
Szépen hagyd abba ugyanúgy az édességevést, mint régebben!
Az édesség kívánása a cukor, mint "magát etető" tulajdonsága miatt van!!!
Cukorból minél többet eszel, annál többet kívánsz!
Szépen hagyd abba! először csak egyél naponta egy kis csokit, aztán csak egy műzli szeletet!!!++ rengeteg gyümölcs!!! Abban van cukor!!! Nei is kezdhetsz! Otthon ne tarts semmilyen csokit! Én már hetek óta kívánom a csokikat, sütiket, akármit, de egy falat nincs itthon, ezért be kell érnem a ami a tejeskávémban van (egy kiskanál!) +most eprezek a kertben!
Remélem tudtam tanácsot adni!
30N
ennek lelki okai is lehetnek... az édes íz az agy jutalomközpontjára hat, azonnali élvezetforrásként... milyenek a családi körülményeid? barátok, szerelem? bár ezekről nem írtál, lehetséges, hogy nem kapsz elég szeretetet és törődést, és ezt próbálod az édes ízzel pótolni, mert azonnali komfortérzetet, kielégülést ad.
az is segíthet, ha több időt töltesz emberekkel, családdal, barátokkal. az elvonja a figyelmet az ételről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!