Paleolit-diétások! Hogy oldjátok meg suliban az étkezést, mit esztek szendvics helyett?
nem jó!cukros búzás izé
egyél sült husit,zöldseget salit.
Bár a mikró sem túl egészséges, lehet kompromisszum... mi 4 perc alatt sütünk paleokenyeret benne... lényeg, hogy tényleg mikrózásra kitalált edényt használj, különben káros anyagok oldódnának ki a nem melegíthető edényedből. Vékony, téglatest alakút használok (Tecskó gazdaságos...), de bevált egy kerek Tupper-es is, igaz, abban 5 perc kellett (vastagabb műanyag). Fontos, hogy kb. két szeletnyi kenyeret kapsz, ami 2 főre egy alkalomra bőven elegendő, mert nagyon laktató.
Sok fejlesztés után íme, ez a receptem:
4-5 evőkanál zabliszt,összesen 4 evőkanál lenmagból, szezámmagból frissen darálva; a szezám miatt köménymag, így nem lesz mellékíze;kevés só, bors, mi még kurkumát is teszünk bele (picit, mert tök jó színe lesz tőle, és különben is...antioxidáns hatású.), 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Kb. egy deci vízzel keverd össze, minden része legyen nedves! Valamivel hígabb legyen a tészta, mint a nokedlinél, főleg, ha lent is raksz bele, mert az sokat szív fel, és sütés közben így jól megduzzadhat a "kenyered".
Én szoktam bele szórni még egy-egy csipetnyi egész magot: napraforgót, tökmagot, lent és szezámot, általában 2-3 félét, a tetejére is lehet, de a "tésztába" is. Máskor virsli-karikákat rakok bele, és megbolondítom egyéb fűszerekkel is, esetleg ha tartósabb jóllakás kell, egy egész tojást is ütök bele.
Mikor jól összekavartam (tetejét magokkal beszórtam), beteszem a mikróba a legnagyobb fokozatra 4 percre. Ha lejárt, ellenőrzöm az állagát, ha nem stabil, esetleg még folyékony kissé, 1-1 percig próbálkozz utánasütni, mert akkor a te mikród más. Amikor elválik az edény falától, akkor kész van. Borítsd ki még forrón, különben beleragad!!! Hűtsd kicsit ki, és edd meg! :)
Jó étvágyat! :)
A zabliszt is komprpmisszum, helyettesíthető maglisztekkel... én az ára miatt használom fele-fele arányban...
6 kanalas lenmagkenyér
Hozzávalók:
6 evőkanál lenmagpehely vagy őrölt lenmag
6 evőkanál szezámpehely vagy őrölt szezám
6 evőkanál mandulaliszt
1-2 dl langyos víz
Só, csipetnyi őrölt köménymag
2 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
A lenmagpelyhet keverd össze a szezámpehellyel, és önts rá 1-2 dl langyos vizet, hagyd állni a tésztát legalább 10 percig – azt figyeld, hogy a “tészta” ne legyen folyós, csak kellően ragacsos (kezd 1 dl-vel, aztán öntsd a vizet, ha szükséges tovább!)
Keverd a tésztába a mandulalisztet, a sót, az őrölt köménymagot, a dupla adag szódabikarbónát
A kenyértésztát borítsd és simítsd bele vagy egy szilikonos kenyérsütő formába vagy egy zsírpapírral kibélelt formába
Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsül a kenyér.
A mikró miért nem egészséges? :O
Én amúgy gyakran vittem "fura kaját" az iskolába ebédre. Kis ételhordóban gyümölcs vagy valamilyen zöldsaláta dióolajjal, köleskása vagy currys onigiri. Inni meg vizet vagy teát (nálam a tea az ízesítés nélküli zöld teát jelenti.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!