Hany kcal-t tartalmaz 250ml must?
A must néha túl édes. Én duplájára hígítom vízzel. Akkor már csak 35 kCal, és nagyon finom különösen, ha hűs. Ráadásul jobb vagyok sok üdítőnél.
Kis késői kiegészítésként azoknak akik szeretik a tudományoskodást:
A must energiatartalma lényegében a mustban lévő cukor mennyiségétől függ. Ezt a magyar mustfok mutatja. Mellékesen nem értem, hogy ezt Európában miért Klosterneuburger mustfoknak hívják. :)
A mustfok az valójában százalék. Azt mutatja, hogy 100g mustban hány g cukor van. Tudni kell még, hogy a szőlőben lévő fő cukortípusok (glükóz, fruktóz) átlagos energiatartalma 380 kCal/100g, azaz 3,8 kCal/g.
Ha tehát nagyon pontos akarsz lenni, akkor:
must kCal = must súly(g) * 3,8 * mustfok / 100
A bortörvény szerint legalább 13 fokos mustból szabad bort készíteni. Ha ilyen savanyú mustot iszol, akkor abból 1 dl csak kb. 50 kCal. (100g 49,4 kCal)
Tokaj környékén 24 fokos mustot is találsz. Ebből ne igyál annyit, mert 1 dl kb. 90 kCal. (100g 91,2 kCal)
Mindenesetre egy jó tanács: Nagy kockázatnak teszed ki magad, ha mérleg és mustfokoló nélkül mész mustot inni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!