Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mit jelent az aerob mozgás?...

Mit jelent az aerob mozgás? Mi számít annak? És mit jelent a kardio mozgás? Mi számít annak?

Figyelt kérdés
Nem vagyok ezekkel egyáltalán tisztában, és olyan sokszor látom hogy ez a válasz: "végezz kardio mozgást". De mi az??:) Ha fogyni szeretnék melyiket végezzem? Jelenleg futok, mert azt imádom. Az kardio vagy aerob? Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!!:-)
2011. máj. 17. 13:44
 1/4 anonim ***** válasza:
48%

Pulzusszámtól függ, ez nem mindenkinél ugyan annyi.

Aerob edzés

Olyan mozgásforma, amely egyszerre mozgatja meg a nagy izmokat –a láb mindenképpen a mozgás alapja– de alacsony intenzitással, ezáltal nem okoz az izmokban a súlyzós edzéshez hasonló terhelést, glikogénürülést stb. A folyamat lényege az egyenletes, monoton edzés, pl. tempós gyaloglás, egyenletes terheléssel. Ilyenkor nagyon hamar átáll a test arra, hogy a zsírokat használja energiaforrásnak, mert van idő arra, hogy az amúgy időigényes aerob folyamatokat a zsírok zsírsavakká bontását stb. elvégezze, mivel nincs hirtelen, gyors, intenzív izommunka. A terhelést úgy kell beállítani, hogy ne legyen a pulzus magas, max. 130, mert a magasabb pulzus már átesik kardió tartományba. Ez a zsírégető edzés.

Aerob edzés a gyaloglás gépen vagy gyalog, a futás (az edzetteknek, akinek nem emelkedik meg a pulzusa), ellipszistréner, bicikli, stb.

Kardió edzés

Formáját tekintve ugyanaz, mint az aerob edzés, de itt a magas pulzusszám miatt már fokozott az izommunka, így a test nem tudja zsírból (lassan) fedezni az energiát. Ez valójában állóképességi edzés. Annak ajánlott, aki nem végez súlyzós edzést, súlyzós edzést végzőknek azonban könnyen izomveszteséget okoz. Semmiképpen se olyan hatékony, mint a súlyzós edzés aerobbal kombinálva.

2011. máj. 17. 14:29
 2/4 anonim ***** válasza:
60%
bármelyik edzésforma lehet aerob vagy kardio, az intenzitástól függ. az aerob egy bizonyos idő elteltével (kb. 20 perc) kifejezetten a zsírból nyer energiát, míg a kardio nem, mert ez jóval nagyobb intenzitású edzés. most azt gondolná az ember, hogy akkor nyilván az aerob jobb, mert az konkrétan a zsírból nyeri az energiát. a lényeg, hogy a kardio után még 24-48 óráig is folytatódhat a zsírégetés, míg az aerob edzés után nem tart tovább pár óránál, vagy még annyi sincs. tehát egyértelműen a kardió jobb.
2011. máj. 17. 14:41
 3/4 anonim ***** válasza:

Úgy látom is az emberek nagyon tudják.:)

Sajnos nincs pulzusmérőm, de ha folyik rólam a víz, és folyamatosan iszok akkor gondolom már túl vagyok 130-on, és már kardió edzést végzek, igaz?

Az akkor jó, ha hetente 2x1 órát intenzíven kardiózok, és mellette heti 6x formásító edzés (has, comb, fenék), meg súlyzózás (ez általában 40-50 perc)? Kb másfél hónapja csinálom így az edzéseimet, mennek is le a kilók, csak én mindig attól félek, hogy izomból fogyok.

2011. máj. 17. 15:59
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat:-) Azt hittem többen írnak majd,mert annyiszor olvasom itt ezt.. Mindegy, nagyjából értem:) Köszönöm:)
2011. máj. 18. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!