Hogyan kell azt "csinálni", hogy bármit eszem amit szeretnék és fogyok/súlyt tartok?
Aki így csinálja annak szerintem nem az a trükkje hogy rengeteg kalóriát eszik és egyszerűen nem hízik, biztos legalább a mennyiség kevés, ha az adott kaja kcal tartalma sok is. Vagy sokat mozog, vagy nem vágyik hízlaló dolgokra, ki tudja.
Hogy kell ezt csinálni anélkül, hogy mindent folyamatosan számolgatnék?
Azt is érdemes megemlíteni, ha súlyt szeretnél tartani, hogy nem árt, ha ismered a testedet, a mértéket és tisztában vagy azzal, hogy a szervezetednek mennyi az elég kalóriaszámolás nélkül és azért a testmozgás is fontos.
Soha nem számoltam a kalóriákat, de tisztában vagyok azzal, amit fentebb említettem. (159 centi 47-18 kg)
Egyik lehetőség kábéra azért számolni. Ehhez jó, ha 1-2 hónapig rendesen számolsz. Nekem most működik az, hogy étkezésenként van egy kalóriakeret, ami egy iránymutatás, hogy mennyit akarok enni. Ennyit még fejben is ki lehet számolni.
Nincs semmi, ha túllépem a keretet, tehát nem vonom le a következő étkezésből. Csak irányelvként használva a keretet is elég ahhoz, hogy hosszú távon nagy átlagban kicsit deficitbe kerüljek, és lassan fogyjak. Nem is akarok gyorsan fogyni, úgy gondolom, hogy így jobban meg fogom tudni tartani az elért súlyt.
A zöldséget, gyümölcsöt egyáltalán nem számolom, mert minimális hibát okoz úgyis, és macerás lenne (nincs rányomtatva a paradicsomra a kalóriatáblázat, se az hogy egy darab hány gramm). Plusz ez motiváció, hogy inkább a nem számolandó alacsonyabb kalóriasűrűségű zöldséggel, gyümölccsel töltsem ki a hasam, és csak azt egyek étkezések között.
Az ebédnél van kb. 15 szokásos étel, amit főzök, és azokból tudom kb-ra, hogy mennyi a normál adag. Heti 1-2x belefér az is, hogy ismeretlen ételt eszem, tehát amit nem számoltam ki, úgy, hogy éppen jóllakjam vele. Ezt ugyanannyinak becsülöm, mint amennyit amúgy szoktam ebédelni. A jóllakásérzés nálam elég jól visszajelzi a bevitt kalóriákat.
Az édességet szigorúan számolom, vagyis amennyire csak tudom (az anyóstól kapott sütivel sajnos nem működik) és abból igyekszem tartani a keretet (napi 200 kcal-t szánok rá, belefér ennyi, mivel eleget mozgok is). Az édességvásárlásnál is figyelembe szoktam ezt venni, megnézem a boltban hogy összesen hány kcal egy csomag, és akkor ez hány napi "ellátmány". És akkor annyi napig nem veszek újabb édességet.
A másik lehetőség az irtó sok sport, pláne ha a nap nagy részében nincs előtted a kaja. Mikor biciklivel jártam gimibe, akkor működött ez. Kb. 1 órára volt biciklivel a suli, haladós főutakon, tehát raktam neki rendesen, pláne reggel, mivel mindig késve indultam és be akartam hozni, ciki lett volna késni. Reggeliztem (kb. 300 kcal, házi zabkása), a menzán ebédeltem, aztán otthon már nem igazán tudtam annyit enni, hogy hízzak. Igaz, nem édességet ettem édességgel, hanem normál ételeket, amik azért alacsonyabb kalóriasűrűségűek.
Számolgatás nelkul ugy lehet ha mar elotte sokat szamolgattal. Tehat tudod az adagjaid.
Pl nekem 40 gr a rizs, 180 a krumpli, 120-140 nyersen a hus. 2 szelet a hazi kenyerembol stb. Ezeket tartom.
De sajnos ha ugy szocializalodtal mint ahogy pl en is hogy nem sokat tanitottak egeszseges etkezesrol es mennyisegekrol akkor az csak igy mehet. Ez zsigerbol mar sose fog jonni. Csak ha szemre megtanulod mibaz adagod.
A masik hogy nagyon figyelj a testedre. Ne azert egyel mert x ora eltelt hanem azert mert ehes vagy
Nincs olyan lehetőség, hogy bármit eszel amit akarsz de súlyt tartasz. Ha ez pl azt jelenti, hogy napi szinten akarsz kalóriadús ételeket enni akkor egy idő után már csak extrém sportmennyiséggel kompenzálható, vagy még azzal sem. Egy tábla milka csoki több mint 500 kcal, ez kb 2 óra futással egyenértékű.
A bármit eszel amit akarsz arra vonatkozik, hogy van egy egészséges középvonal, vagyis beleférnek hizlaló dolgok is, de nem napi szinten és nem épülhet ezekre az étrended mert azt nem lehet ellensúlyozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!