Mi bajom lehet?
Háziorvos anno nem segített mèg egy vérvizsgálattal se. Ezért kialakult egy orvos fóbia.
A probléma az hogy 20 éve szenvedek a súllyal. Minden létező diétát kipróbàltam. Annyi edző gépem van (hasznalom is ) ami egy kisebb edzoteremben elég lenne. Ennek ellenére 130 kg vagyok 182 cm mellé. Magas 38% os testzsírral. Okos mérleg szerint 70 kg izom is van rajtam. (Ez nem látszik )
Egyetlen módon tudok kicsikarni fogyast ha drasztikusan keveset, szinte semmit nem eszek. Vegyük úgy napi 1000 kalóriát. És mellette 24 órás portai melóm van. Gyalog járok a munkahelyre ami azt jelenti 3 km séta már munka előtt is megvan. És másnap reggel hazafele ugyanez. De nyilván nap közben is mozogni kell. A szabad napon edzek otthon gépekkel.
Összességében szörnyű ez az egész hogy valami miatt csak akkor tudok súlyt veszteni (3-6 kg-ot ) ha eheztetem magam. De ahogy eszek 1-2 napig újra , azonnal vissza áll a szokásos 130 körüli súlyom.
Milyen betegség okozhatja?
Ket megoldas van elso koron: vagy a haziorvostol taposod ki kezdetnek a verkepet, vagy elmesz maganuton.
Teljes verke, got, gpt, alat, tsh, ft3, ft4, illetve egy ogtt, 0-60-120 perces cukor es inzulinszintekkel.
Ezzel mar a ket leggyakoribb baj, a pajzsmirigy-gond es a vercukorproblema kizarhato. Ha talalnak valamit, akkor jo endokrinologus. Ha negativ a verkep, akkor obezitologiai rendeles felkeresese a kovetkezo lepes.
Én is sokáig kínlódtam azzal, hogy csak akkor tudtam valamennyit fogyni ha számomra már elviselhetetlen módon koplaltam, amit nyilván nem tudtam sokáig fenntartani. Ilyenkor persze baromi gyorsan visszahíztam, többet is, mint amennyi lement. Ez 14 éves koromtól 30+ éves koromig ment így. A végén a kezdeti 100kilóból, 170kg lettem, úgy, hogy rengetegszer próbáltam lefogyni, orvos ajánlotta diétával is, és nem ment.
Pajzsmirigy alulműködéssel, PCOSel, magas kortizolszinttel és Inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak egyébként.
Tudom hogy megint lepontoznak majd, mint mindig, de akkor is leírom. Nekem végül az segített, hogy dietetikus tanácsára LCHF étrendre (szénhidrátszegény, zsírban gazdag) étrendre váltottam, + rendszeres mozgás. Rengeteg zöldséget eszem, húsféléket, tojást, tejtermékeket, olajos magvakat, + pár kiegészítőt.
3 év alatt 67kilóra fogytam, és 1 éve tartom is. Nem kellett koplalni hozzá. Ez a súly orvosilag is egészséges a magasságomhoz, így már elégedett vagyok. Ez volt a célom. Rendszeresen sportolok, tartom a diétát, járok ellenőrzésre, minden laborértékem rendben van, a petefészek cisztáim felszívódtak, jobb a közérzetem, ami már a diéta megkezdése után is érezhető változás volt a fogyástól függetlenül. Nem vagyok folyton éhes,mint régebben, mikor több szénhidrátot ettem. Szóval nekem abszolut ez az étrend hiányzott az életemből, csak eddig nem tudtam, hogy így is lehet.
Sajnos a fogyás egy nagyon nehéz út tud lenni, és mindenkinek meg kell találni a sajátját, ami nem mindig olyan egyszerű.
Egy teljes hormon panel is kellene.
Illetve egy terheléses cukor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!