Miért nyersen kell kimérni pl a rizst és csirkét mikor mérjük hány gramm?
Egyértelmű... mert változnak az arányok.
Nem mindegy hogy 100g főtt rizst eszel, vagy 100g rizst főzől meg.. az jóval több lesz mint 100g.
Mert így kapsz normális kalória számot a végén.
A rizst van aki picit keményen hagyja, van aki rommá főzi. A kcal tartalom ugyanaz, de a mennyiség a több víz miatt a második esetben jóval több lesz.
Ugyanez a csirke is, csak ott nem vízet vesz fel, hanem vizet ad ki magából, lehet szaftosabbra sütni, meg rommá szárítani.
Ahogy az 5-ös írja, a 100 g nyers rizsböl fözési mód alapján lehet 200 g meg 400 g fött is, de mindegyik esetben az összes rizsben van 350 kcal. Ha belegondolsz, nagyon nem mindegy, hogy az általad lemért 80 g fött rizs mennyi volt nyersen, akár duplája is lehet a kalóriaértéke.
A csirkénél ugyanez van, csak fordítva, az sütés során vizet veszít, ezért a kész kevesebb súlyú, mint nyersen. Itt is van, aki éppen csak átsüti, meg van aki jól kiszárítja, így a 100g nyersböl lesz 80 g vagy 40 g, a szakácstól függöen.
ÉPPEN ezért mindig a nyers élelmiszereket kell lemérni, az ad megbízható számokat.
Ha jól emlékszem a rizs főzve 2,5x-e.
Ezzel számolj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!