Ittam egy pohár meggybefőtt levet. Nagyon sok cukor lehetett benne?
Nagy esélyed van rá, hogy sok cukor volt benne. A legtöbben annyira émelygősre cukrozzák, hogy én meg sem eszem, pedig igen édesszájú vagyok. (az édesítő szereket méregnek tartom, meg sem kóstolom, amiben az van.)
A savanyú gyümölcsökből készült befőtteket, lekvárokat csaknem mindenki agyoncukrozza, részben a savanyúsága miatt, részben hogy elálljon. Ez tévedés, a savanyúsága megmarad, csak a sok cukor az ízérzéket rontja el. Az elállásról meg annyit, hogy egy kevés méz sokkal jobban tartósít, mint sok cukor, de főzés után kell beletenni, hogy ne károsodjanak a mézben lévő hasznos anyagok. Lezárás előtt az üveg száját is érdemes mézzel körbekenni. A közkézen forgó receptekben leírt cukormennyiség harmada is elég. Meggy, ribizli lekvárok úgy is ehetőbbé tehetők, hogy almát is teszel hozzá, az kicsit elvesz az édességéből. Hogy nehezebben legyen felfedezhető benne, hámozva, turmixolva. Befőttek esetén cukrozatlan, frissen csavart almalevet érdemes tenni hozzá. Olyan almát válassz, ami elég jellegtelen, nincs erős illata, íze. Az sem baj, ha kissé éretlen. Nekünk volt a kertben egy nagyon korai sárga nyári almánk, az kiváló volt erre a célra.
30-40 gyümölcsfánk volt, olyan sok, hogy megenni nem tudtuk az érési időben. Sajnáltam, hogy tönkremenjen, ezért inkább feldolgoztam, több száz üveggel évente. Férfi létemre így tettem szert a leírt, és még sok egyéb befőzéssel kapcsolatos tapasztalatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!