Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Egy év alatt 113 kg-ról 79...

Egy év alatt 113 kg-ról 79 kg-ra fogytam, és megszüntettem az IBS-emet. Majd azután egy éve súlyt tartok. Volt-e hasonló tapasztalat másokkal is?

Figyelt kérdés

19-21 éves korom környékén 75-77 kg voltam, majd közel két és fél év alatt szedtem össze a 30 kg felesleget. Eközben az emésztésem elromlott, IBS szerű tünetek jelentkeztek.


Észbekaptam, és elkezdtem kutakodni, hogy mitől hízhatok ennyire, és mi okozhatja az egészségügyi problémámat. Legelőször kíszűrtem az édesítőszereket, mint aszpartám, fenil-analin, szorbitol és társaik. Főképpen űdítőkbe, édességekbe, salátákba rakják, rágógumikba, de természetes aszalt szilvában is megtalálható (szorbitol), ha többet ettem adott termékből, vagy több terméket fogyasztottam ugyanezekkel, túlléptem a napi bevitelt, és az emésztésem viselte a kárát. Ez akkor volt, amikor a cukrokat kezdték el Isten gonoszságának kikiáltani, majd minden állam elkezdte külön adóval súlytani a gyártókat, így mindenbe elkezdték tonnaszámra tenni ezeket.


Tejtermékektől is rosszúl voltam, de csak némelyiktől, hát elkezdtem kutakodni, és kizártam a laktóz intoleranciát. Az áttörés a Riso tejberízs és társaik fogyasztása után jött. A gyártó maltodextrint kezdett el használni sűrítő anyagnak, xantán gumi, guár gumi és társaik helyett. Mikor elkezdett gyanús lenni, teszteltem hogy mit okoz nálam ez a maltodextrin (sörbe is teszik, ez okozta a sör ivás utáni puffadást, de mellékes). Sugárban jött ki a másik felemen. Mikor elkezdtem próbálkozni a xanthán gumival, nagyobb mennyiségben fogyasztásnál puffadásokat okozott, és hátrányként ekkor kezdték mindenbe belerakni, majd nyilván megint tulléptem a beviteli szinteket (ha mindenben van, nem elkerülhető). Hát ezek eliminálásával javult az emésztésem, de hízni még híztam és a közérzetem se volt az igazi.


Ekkor jött az áttörés, azaz a Szója-bab. Csodás fehérje pótlék, ízesítő, húspótlék, és olcsóbb, mint a hús? Nagyszerű takarmánytermény, amit sertéseknek lehet adni, de nem emlékszem, hogy 2012-13 előtt bárhol is láttam volna európai étrendben. Esetleg előkerült, mint húspótlék vegetáriánusoknál.


Na de mindegy, 2017-2018-at írunk. Rakjunk mindenbe szóját trend jött, legalábbis mondták a gyártók. Bolognai szósz - szója. Sonka - szójabab a hús helyére, grill fűszer szója hozzáadva ízesítésnek, májkonzerv - szója adalék... Szinte mindenben volt, és rejtve, mert sose gondolnád, hogy a magyar paprikakivontba is kerül, de volt... hogy mi az istenért kerül bele, hát kitudja... Adott termékből 3 hónap gyártási különbséggel felleltem, hogy kicserélték erre, hát kiszűrtem őket. Erre a súlyom fél év alatt 113-ról lement 95 kg-ra, majd a maradékot koplalással + vitamin + fehérje bevitelre vigyázva ügyeskedessél 2-3 hónap alatt leadtam. Azóta kalória számlálással tartom magamat.


A szója, mint hormon háztartást zavaró volt-e vagy szója allergia volt kialakulóban, és kereszt allergiákká kezdett átfajulni? Nem tudom, de hogy közel 22 éves koromig vasgyomrom volt az is biztos, és semmi baja nem volt a súlyomnak.


27/F, 186/81kg



2020. jún. 28. 12:19
1 2
 11/11 anonim válasza:

"Ezen kívül badarság pl. az éhezés és a kontrollált böjt között párhuzamot vonni."


Úgy gondolom, hogy nem, mert mindenki mást nevez kontrolláltnak, és elég ingoványos talaj (sokan mást mondanak, sok téves információ is kering, egymásnak ellentmondó)


Mindkét esetben megerőlteted az immunrendszeredet, és ezzel kalkulálni kell (akut panaszok léphetnek fel, és alapbetegségek TB, AIDS,..., -én esetemben herpesz vírus- amikről tudhatsz avagy nem fellángolhatnak) valamint mindkettő esetében vitamin és fehérje hiányok, szint változások következnek be. Vitamin esetében, ha ettél zsírban oldódó vitaminokat, akár többletbe is kerülhet a rendszer, miközben a szervezeted átáll zsírégetésre (ketozis). Az utóbbi (fehérje) egy-két napra elegendő van a májadban, ami ha elfogy, akkor az izmod leépítéséből kezdi fedezni a rendszer a létszügleteket, avagy ezt meggátolhatod fehérje pótlékkal (40-60g nap az én tömegemre).


Érdekességként, amint a szervezetem átállt ketózisra, onnantól indult be az igazi súlyvesztésem. Onnan tudom, hogy beindult, hogy alább hagy az éhség érzetem, de ha bármi cukrosat, szénhidrátot eszek, iszok egyből visszajön és erősebben. Ezért inkább kerülök is bármit víz helyett, hagyom hogy leteljen az étel megvonás ideje, és lemenjen az az 1-3 kiló. Most így belegondolva, ha az édesítőszerek tényleg inzulin választ váltanak ki, akkor megmagyarázza, miért jobb kerülni őket ilyenkor, és maradni a víznél.


Mellékesen ami nálam bevált, és nem okoz éhségérzet növekedést, az az hogy esetleg a vízhez, amit iszok adok bolti vanília aromát (laborban előállított 70-120 ft-os "szart", jó öreg propilén-glikol oldóanyaggal). Ez valamennyire eliminálja is a kellemetlen acetonos leheletet, ami a ketózisnak egyik hátránya.

2020. jún. 30. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!