Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A párom 5 év utan fel akarja bontani az élettársi kapcsolatunkat. Kiskorú gyermekünk miatt kérhetem az osztott lakáshasználatot?
Ugyanis nekem nincs hová visszamennem, a szüleimre nem számíthatok, a házat árverezik...
Csak alberlet maradna.. ami hosszú tavon nehéz lenne a gyerekkel... meg amilyen árak vannak... kölcsönt nem tudok egyelőre felvenni, megtakarítasom nem igazán van.
Egyébként anyós házában lakunk, amit közben újítgattunk is
A jogszabály így szól:
Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg.
A főszabály tehát az, hogy alapvetően a tulajdonost, illetve a bérlőt illeti meg a kizárólagos használat . A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve, és ha a közös kiskorú gyermeknek megfelelő lakhatása csak a házastársi közös lakás használatával biztosítható.
Elméletben kérheted, de nagyon ritka esetben dönt így a bíróság. Ha a férjed is kéri a kizáragos felügyeleti jogot, és nem nagyon kicsi a gyerek, akkor esélyes, hogy az ő javára fognak dönteni, ha te csak úgy tudod biztosítani a gyerek nevelését, anyagi biztonságát, ha az ő lakásában maradsz.
És csak abban az esetben kaphatnál kizárólagos lakáshasználatot, ha a párod másik ingatlannal is rendelkezik, ahova tudna költözni. Ha nem, akkor osztott használat, amivel nem lennél sokkal elölrébb szerintem... legjobb lenne, ha meg tudnál egyezni a pároddal valahogy, hogy mindenkinek jó legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!