Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás beadása után vissza...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás beadása után vissza tudom venni a nevem, vagy meg kell várni, míg lezajlik a válás?

Figyelt kérdés

Múlt héten beadtuk a válást. Szeretném még a válás kimondása előtt visszavenni a lánykori nevem (lejár a jogosítványom). Esetleg valaki járt ugyanebben a cipőben? Sikerült közben elintézni vagy meg kell várni, míg lezajlik a válás?

Névváltoztatáshoz tudtommal kell a házassági anyakönyvi kivonat, azt pedig elvették a válás beadásakor.

Minden választ előre is köszönök!

2018. máj. 15. 21:21
 1/10 anonim ***** válasza:
Bárki bármikor nevet változtathat.
2018. máj. 15. 21:41
 2/10 A kérdező kommentje:

Direkt megkérdeztem egy ismerősöm, aki az önkormányzatnál dolgozik. Ő azt mondta nekem, hogy ki kell várnom, míg lezajlik a válás.

De én is úgy olvastam mindenfelé, hogy bármikor lehet nevet változtatni - csak a házassági anyakönyvi kivonat kell hozzá. És mivel ennek az eredetije nincs nálam, így nem tudom, hogy ez mennyire akadály. A ismerősöm szerint nem lehet. :/

2018. máj. 15. 22:11
 3/10 Derwer ***** válasza:

Bármikor visszaveheted. Édesanyám házasságon belül vette vissza.

Mondjuk a válási procedúrát lehet megkavarja...

2018. máj. 15. 22:38
 4/10 anonim ***** válasza:

Nevet nem csak azok változtathatnak, akik házasok.

2018. máj. 15. 23:36
 5/10 anonim ***** válasza:
Igen, bármikor. Irány az anyakönyvi hivatal.
2018. máj. 16. 00:53
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :) Ment a zöld mindenkinek.

Közben felhívtam az illetékes anyakönyvi hivatalt. Ott is azt mondták, 3000 Ft illeték fejében bármikor megváltoztathatom a házas nevem. (Úgy tudom, ha nem házassággal kapcsolatban lenne erről szó, akkor kicsit problémásabb, akkor 10000 Ft, de akkor is lehetséges, igazatok van). Csak be kell mennem személyesen, vinni személyit, lakcím kártyát, és a házassági anyakönyvi kivonatot (esetemben másolatát, mivel az eredetit eltették a válás beadásakor), de azt is mondta a hölgy telefonban, hogy ha nem viszem a kivonatot, az sem baj. Mivel ott házasodtunk össze, nekik is megvan, meg tudják keresni.

Szóval ahogy utolsó is írta: Irány az anyakönyvi hivatal. :)

Köszi még egyszer!

2018. máj. 16. 10:30
 7/10 anonim ***** válasza:
Igen, meg lehet változtatni már a válás előtt is. Mint ahogy a házasság fennállása alatt is meg lehet változtatni bármikor. Bár őszintén szólva az lenne a logikusabb szerintem, ha ilyenkor a férj beleegyezése is kellene hozzá. Azért őt is érinti, neki sem mindegy, hogy a feleségét hogyan hívják. Elvileg házasságkötés előtt ezt megbeszélitek, mi lesz a neved, az anyakönyvvezető előtt közösen megjelenve pedig aláírtok róla egy papírt, akkor utána egyoldalúan ne lehessen változtatgatni. Persze ilyen esetben, ha már válófélben vagytok, a férj beleegyezhetne, hogy még a válás kimondása előtt elhagyd a nevét.
2018. máj. 18. 19:12
 8/10 anonim ***** válasza:
Mi most fogunk válni. Amint beadtuk a válókeresetet, én külön kérni fogom a feleségem, hogy vegye vissza a leánykori nevét minél hamarabb. Ne viselje az én nevem, ha azzal van együtt, aki miatt vége lett a házasságunknak.
2018. júl. 5. 15:34
 9/10 A kérdező kommentje:

Végül nem vettem vissza, kivárom vele a válás kimondását (a jogsit pedig megújítottam a férjezett nevemre). Az anyakönyvi hivatalban ledumáltak róla, mondván, megüthetem a bokám, ha nem egyezik a válókereseten feltüntetett név azzal, ami a papírjaimon áll.

És utolsó, én úgy tudom, te ilyen nem kérvényezhetsz. Ha egy nő egyszer felvette a neved, élete végéig viselheti, ha akarja. De azért kérdezz utána.

2018. júl. 5. 19:06
 10/10 anonim ***** válasza:

9: Tudom, hogy kérvényezni nem lehet, joga van viselni a nevem akár élete végéig, ha neki az jól esik.

Nem is ezt írtam, hanem hogy őt fogom megkérni, hogy vegye vissza a születési nevét, mert én nem szeretném, hogy az én nevem viselje. Ha tisztel egy kicsit is, megteszi.

2018. júl. 9. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!